BOTR
Yeni Üye
Ukrayna, Rusya'nın ciddi saldırılar gerçekleştirdiğini söylüyor. Rheinmetall, Ukrayna'daki ilk silah fabrikasını açtı. Tüm bilgiler haber blogunda.
sabah 5:43: Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş bir kez daha sınırın her iki tarafında da yoğun çatışmalara sahne oldu. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, “İşgalciler hava kuvvetleri operasyonunu sürdürüyor ve ülkemizin doğu ve güneyindeki hemen hemen tüm sektörlere saldırılar gerçekleştiriyor.” dedi. Oradaki Ukrayna mevzilerine 100'den fazla kayma bombasıyla saldırı düzenlendi. Rus Hava Kuvvetleri ayrıca Rusya'nın tartışmalı sınır bölgesi Kursk'ta 30'dan fazla süzülme bombası kullandı. Kural olarak, savaşan her iki tarafça sağlanan bilgiler bağımsız olarak doğrulanamaz.
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, gün boyunca tüm cephe hattında 160 kadar savaşın yaşandığını söyledi. Pokrovsk bölgesindeki durumun özellikle hassas olduğu belirtildi. Açıklamada, “Durum zor ama kontrol altında” denildi. Buna göre, diğer şeylerin yanı sıra Selydove şehri çevresinde de çatışmalar sürüyor. Rus ve Ukraynalı askeri gözlemcilere göre yerleşimin büyük kısmı halihazırda Rusya'nın kontrolü altında ve yakın zamanda düşmesi bekleniyor. Maden kasabasında bir zamanlar 20.000'den fazla insan yaşıyordu.
sabah 5.12: Rusya Savunma Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Rus hava savunma birimleri gece boyunca en az 30 Ukrayna insansız hava aracını ele geçirdi. Bakanlık, Telegram aracılığıyla yaptığı açıklamada, Voronej, Bryansk, Oryol, Lipetsk ve Belgorod'un güney bölgelerinde imha edildiğini söyledi.
sabah 1:10: Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, Kiev halkını Telegram'da başkente yönelik Rus drone saldırıları dalgası hakkında bilgilendiriyor. Saldırıları püskürtmek için hava savunması kullanılıyor. Mesajlaşma uygulamasına “Barınaklarda kalın” diye yazdı.
21:39: Alman silah şirketi Rheinmetall Ukrayna'daki ilk fabrikasını açtı. CEO Armin Papperger, Ukrayna portalı “TSN” ile yaptığı röportajda bunu söylüyor. İkinci bir fabrikanın inşaatı halihazırda devam ediyor. Ukrayna'da toplam dört fabrika kurulacak. Papperger, “Artık bir üretim tesisimiz ve bir servis tesisimiz var” diyor. Zırhlı personel taşıyıcılara ve muharebe tanklarına şu anda burada hizmet veriliyor. Rheinmetall'in patronu ayrıca Ukrayna'nın yıl sonunda yerli üretim ilk Lynx piyade savaş araçlarını alması gerektiğini de duyurdu.
İkinci üretim tesisi ise barut ve topçu silahları ile tanklara yönelik mühimmat üretimi için kullanılacak. Papperger, “Barut ve mühimmat üretim kapasiteleri, NATO standartlarına göre iki, hatta üç kat üretim hedeflenecek” diye açıkladı. Hava savunma sistemleri fabrikası da inşa edilecek.
16:17: CDU lideri Friedrich Merz, Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna'ya konuşlandırılmasını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in zayıflığının bir işareti olarak görüyor. Birliğin şansölye adayı Halle'de şunları söyledi: “Putin'in Ukrayna'daki savaşı sürdürmek için artık açıkça Kuzey Kore'den askerlere ihtiyaç duyması bir güç göstergesi değil.”
Görünen o ki, Rusya tarafında personel sıkıntısı giderek artıyor ve Rus toplumunda gerginlikler artıyor. Federal hükümet, eğer Rusya sivil halka yönelik saldırıları “hemen” durdurmazsa, Ukrayna'nın “menzil sınırlaması olmadan” sağlanan silahları kullanmasına izin vermelidir.
13:42: Estonya dış istihbarat servisi Rusya'nın sert bir kışla karşı karşıya olduğuna inanıyor. Ukrayna gazetesi Pravda'nın aktardığına göre lider, Janek Kesselmann'ın “Rusya'nın kayıpları önemli ve Rusya'nın bu ay özellikle yüksek kayıplar yaşayacağı görülüyor. Düşmanın bu ay yaklaşık 40.000 yaralı ve öldürülmüş askerini kaybedebileceğini tahmin ediyoruz.”