28 yaşındaki oğlunu Covid yüzünden kaybetti… ‘En büyük pişmanlığım aşı olmamak’

EdisonAbi

Yeni Üye
28 yaşındaki oğlunu Covid yüzünden kaybetti… ‘En büyük pişmanlığım aşı olmamak’
ABD’nin Alabama eyaletinde yaşayan Carpenter ailesinde bir müddetdir derin bir keder, acı ve pişmanlık yaşanıyor. Anne Christy Carpenter’in başında tıpkı soru dönüp duruyor: niye?

Curt Carpenter, genç ve sağlıklı bir adamdı. Curt bununla birlikte otizmliydi. Annesi Christy oğlunun hayatı dolu dolu yaşadığını; bilhassa pokemon, trenler, görüntü oyunları ve kurbağalarla ilgili her şeye tutkusu olduğunu söylüyor.

5 Mart’ta Curt, küçük kız kardeşi ve annesine Covid-19 teşhisi kondu. Birinci başta üçünde de semptomlar yavaşça seyrediyordu. Lakin bir hafta daha sonra her şey berbata gitmeye başladı.

Oksijen satürasyon düzeyleri tehlikeli bir biçimde düştüğünde anne ve oğul, Birmingham’daki Grandview Tıp Merkezi’ne gdolayıldü. Bir gün daha sonra ikisine de zatürre teşhisi kondu ve Curt Carpenter teneffüs aygıtına bağlandı. Daima değişen oksijen düzeyleri Curt Carpenter’ın bedeni için epeyce fazlaydı. 2 ay süren uğraşın akabinde 28 yaşındaki Curt 2 Mayıs’ta vefat etti.

KURTULABİLİRDİ

Aile, “Eğer aşı olmaya karar vermiş olsaydık Curt’ün hayatı kurtulabilirdi” diyor. Anne Christy ise hislerini, “Aşıya gereksinimimiz olduğunu anlamamız için oğlumun ölmesi ve benim Covid’in tesirlerinden acı çekmem gerekti. Fırsatımız varken aşı olmadığımız için fazlaca pişmanız” kelamlarıyla anlatıyor.

Carpenter ailesi, meskenin birinci çocuğu olan Curt’ün boş kalan odasına baktıkça kalplerinde acıyı birinci günkü hissediyor, anne Christy “Aşı olmamanın bedelini fazlaca ağır ödüyoruz” diyor. Şimdilerde yaşadıkları acıyı diğerleri da yaşamasın diye gayret eden aile, insanları aşıya teşvik etmek için ellerinden geleni yapıyor.

Anne, “Curt güzelleşip ortamızda olsaydı herkesi aşı olmaya teşvik etmeyi kendine vazife edinirdi. Biz de onun anısına bu misyonu yerine getiriyoruz” diye konuşuyor.

SON KELAMLARI “BU ALDATMACA DEĞİL, GERÇEK” OLDU

Curt’ün son kelamları de tıpkı vefatı kadar trajik. Anne Christy oğlunun ölmedilk evvel söylemiş olduklerinin hafızasına kazındığını söylüyor ve ekliyor: “Curt birinci başta koronavirüsün bir aldatmaca olduğuna inanırdı. Ölmedilk evvelki son cümlesi de bununla ilgili oldu. Bana ‘bu bir aldatmaca değil anne, bu gerçek’ dedi.”

Carpenter ailesi, koronavirüsün bir aldatmaca olduğunu düşündüğü üzere aşılara da pek inanmıyordu. “Aşılar kullanıma sunulduğunda tüm aile aşı olmakta tereddüt ettik” diyen Christy Carpenter, “Diğer aşıları oluşturmak fazlaca uzun yıllar sürdü lakin koronavirüs aşısı epeyce süratli bir biçimde bulundu. Bu bizi epeyce huzursuz etti” diye anlatıyor.

HADİSELERİN YÜZDE 95’İ AŞISIZ

Carpenterların yaşadığı Alabama eyaletinde tıpkı onlar üzere düşünen insan sayısı hiç de az değil. Alabama Halk Sıhhati Departmanı’ndan alınan bilgilere nazaran, eyaletin nüfusunun sırf yüzde 33,9’u tam olarak aşılandı ve yüzde 41,6’sı en az bir doz aldı.

Eyalette hadiselerin artmaya başlamasıyla, sıhhat yetkilileri aşıya olan inancı artırmaya, insanları ikna etmeye çalışıyor. Lakin güvensizliği yanı sıra aşıları kullanıma sunmada yaşanan zorluklar da mani olarak karşılarına çıkıyor.

Alabama Halk Sıhhati Departmanı Lideri Scott Harris, “Özellikle medyadan gelen bildirilerde epeyce fazla güvensizlik olduğunu görüyoruz. Bu fazlaca katmanlı bir sorun. Aşı yaptırmamak için birfazlaca farklı sebebi olan bir sürü farklı insan var” diyor.

Öte yandan uzmanlar aşılanmamış insanların hastalığı fazlaca daha şiddetli yaşadığını söylüyor. Harris de bunu doğruluyor ve Alabama’da mevcut Covid ile ilgili hastaneye yatışların yüzde 95’inden çoksını aşısızların oluşturduğunu söylüyor. Öte yandan ABD’de salgının başından beri 610.000’den çok kişi ömrünü kaybetti.

COVID GERİDE BİR SÜRÜ HASAR BIRAKTI

Hastalığı kapıp güzelleşmek de kimi vakit acılardan kurtulmaya yetmiyor. Kimileri için hastalık koronavirüs testinin negatif çıkmasıyla bitmiyor. daha sonrası da birebir derecede üzücü olabiliyor. O insanlardan biri de Christy Carpenter.

Christy, hastaniçin taburcu olduktan daha sonra bir ay boyunca otomobil kullanamadığını ve çalışamadığını, bu biçimdedan beri akciğer tedavisi gördüğünü, hala yorgunluk, saç dökülmesi ve ‘covid beyin’ ile uğraş ettiğini söylüyor.

“Düşünce trenimi basitçe kaybediyorum, konuşmaların kimi kısımlarını hatırlayamıyorum, yıllardır tanıdığım insanların isimlerini hatırlayamıyorum. kimi vakit delirdiğimi düşünüyorum lakin meczup olmadığımı biliyorum” diyen Christy, en hayli da oğlunun yokluğu ile çabada zorlandığını anlatıyor.

Oğlunun vefatından daha sonra hayata bakış açısı değiştiğini anlatan Christy Carpenter, “İnsanları daha sağlıklı tutmaya yardımcı olabilirsem ve diğerlerini aşı olmaya teşvik ederek hayat kurtarabilirsem, bu biçimde Curt’ün vefatı boşuna değildi diye düşüneceğim. Zira ömür, Rab’ın kıymetli bir armağanıdır” diyor.