50’den çok tecavüz suçlaması vardı! Nasıl bir anda hür kaldı? | 9 soruda Bill Cosby olayı!

EdisonAbi

Yeni Üye
50’den çok tecavüz suçlaması vardı! Nasıl bir anda hür kaldı? | 9 soruda Bill Cosby olayı!
ABD’li komedyen Bill Cosby, Pennsylvania Yüksek Mahkemesi’nin hükümlülüğü bozma sonucunın akabinde hür bırakıldı. Yüksek mahkeme yargıçları, sonucun savcılığın “duruşma sürecindeki ihlalleri” niçiniyle alındığını ve çok olağan dışı bir durum olduğunu bildirdi.

83 yaşındaki Cosby’nin hür bırakılması kamuoyunda büyük reaksiyon çekerken, karar tecavüze uğrayan ve tecavüzcüsüyle yüzleşen bayanların hukuk uğraşına büyük bir darbe olarak nitelendirildi. Dahası Cosby hakkındaki mahpus cezasının bir teknik ayrıntıdan kaynaklı olarak bozulması büyük tartışmaya niye oldu. Biz de sizin için Cosby olayının geçmişini ve mahkemenin verdiği sonucu 10 soruda irdeledik. İşte 9 soruda Cosby davasına dair merak ettikleriniz…

BILL COSBY KİMDİR? niye HAPİSTEYDİ?

1960’larda tanınmaya başlayan komedyen Bill Cosby, bilhassa 1984-1992 yılları içinde The Cosby Show’da canlandırdığı Cliff Huxtable karakteriyle hem ülkesi ABD’de tıpkı vakitte Türkiye dahil birfazlaca ülkede milyonların sevgilisi haline geldi ve “Televizyonun En Kusursuz Babası”, “Amerika’nın Babası” üzere unvanlara layık görüldü.

Cinsel taciz ve hücum yaşayanlara güç ve cüret vererek sessizliklerini birer birer bozmalarını sağlayan #MeToo (Ben de) hareketi yardımıyla, dünya bu ülkü babanın karanlık yüzüyle tanıştı. Geçmişte Cosby’le çalışmış ya da bir biçimde tanışmış olan 50’den çok bayan, aktör hakkında cinsel atak suçlamalarında bulundu.

Bu suçlamalardan yalnızca Andrea Constand’in gündeme getirdiği yargıya taşındı. 2017’de açılan birinci dava heyet üyelerinin oybirliğiyle bir karar alamaması niçiniyle düştü. 2018’de husus bir daha mahkemenin gündemine geldi. Cosby, Constand’in isteğiyle birlikte olduklarını belirterek suçsuz olduğunu savundu.

Sonuç olarak Constand’e uyuşturucu husus vermek ve tecavüz etmek suçlamasıyla karar giyen Cosby, 3 ila 10 yıl ortası mahpus cezasına mahkûm edildi. Bu kadar tanınmış ve nüfuzlu bir erkeğin mahpusla cezalandırılması #MeToo hareketinin en büyük kazanımlarından biri kabul edildi.

ANDREA CONSTAND’İN SUÇLAMALARI NEYDİ?

Nisan 2018’de görülen duruşmada, Constand, Cosby’nin Ocak 2004’te kendisine tecavüz ettiğini söylemiş oldu. Aktörün konutuna gittiğini, burada Cosby’nin kendisine zorla içki içirdiğini ve zorla üç mavi hap yutturduğunu belirten Constand, şuurunu kaybettiğini, ansızın kendine geldiğinde Cosby’nin kendisine tecavüz etmekte olduğunu söylemiş oldu. CNN’in aktardığına bakılırsa, “O günden daha sonra ömrüm tekrar asla eskisi üzere olmadı” diyen Constand tabirinde şunları anlattı:

“Durdurmak istedim lakin bir şey söyleyemedim. Ellerimi ve bacaklarımı oynatmaya çalışıyordum lakin beynim organlarımı denetim edemiyordu. Zayıf düşmüştüm, pelte üzereydim ve onu üzerimden atamadım. Çok aşağılanmıştım. Şoka girmiştim ve başım sahiden karışmıştı.”

Cosby ile 2002’de Temple Üniversitesi’nde çalışırken tanıştığını ve akından evvel yedi defa toplumsal ortamlarda görüştüklerini söyleyen Costand, “Bir seferinde elini bacağıma koydu. Bir seferinde de pantolonumun düğmesini açmaya çalıştı. Kendisiyle birlikte olmak için orada olmadığımı söylemiş olduğimde buna hürmet gösterip durdu ve tekrar da hiç konuşmadık. Durumu anlamıştı” dedi.

Cosby’i kendisine meslek tavsiyeleri veren bir mentor olarak gördüğünü de anlatan Constand, ataktan evvel aktörden hiç para istemediğini, kurmasına yardım ettiği profesyonel bağlar için teşekkür etmek için de ona mensubu olduğu Temple Üniversitesi’nden ufak ikramlık eşyalar alıp götürdüğünü söylemiş oldu. Cosby’nin de Temple Üniversitesi mezunu olduğunu hatırlatan Constand, “Onun emniyetli ve saygıdeğer bir Temple savunucusu olduğunu düşünüyordum. bununla birlikte bir toplum önderiydi ve bu sayede Temple’da hürmet nazarann bir isimdi. Bana yardımlarından ötürü kendisine minnettardım” diye konuştu. 1973 doğumlu olan Constand Cosby’nin dedesinden birkaç yaş küçük ve evli bir adam olduğunu da belirterek kendisine yönelik cinsel ilgisini absürt bulduğunu da kelamlarına ekledi.

Cosby’i suçlayan öteki bayanlar da Costand’in davasında söz verdi. Ortalarında süpermodel ve reality show yıldızı Janice Dickinson’ın da olduğu bayanlar Cosby’nin kendilerine uyuşturucu vererek tecavüz ettiğini anlattı. 1982 yılında Cosby’nin Tahoe Gölü’nde bir otelde kendisine ilaç verip tecavüz ettiğini söyleyen Dickinson, “‘Dün gece neler olduğunu açıklamak ister misin? Zira olanlar bence hiç hakikat değildi’ dedim. Ona vurmak, hızının ortasına bir yumruk atmak istedim. Öfke tiksinti ve utanç hissettiğimi hatırlıyorum” diye konuştu. Bayanların sözlerindeki benzerlikler yardımıyla Constand’in yaşadıklarının münferit bir yanılgı olmadığı, Cosby’nin ataklarının belirli bir örüntü üzerinden ilerlediği anlaşılmış oldu.

MAHPUS CEZASI niye BOZULDU?

Pennsylvania Yüksek Mahkemesi yargıçlarının çoğunluğu, geçmişte Cosby’e yargılanmayacağına dair bir kelam verilmiş olduğunu fakat bu kelamın tutulmadığını belirterek haklarının ihlal edildiğine karar verdi ve sonucu bozdu.

2005 yılında devrin Montgomery Kenti Bölge Savcısı olan Bruce L. Castor, bir basın açıklaması yaparak Cosby hakkında cinsel taarruz suçlamasıyla iddianame oluşturmayı reddettiğini duyurdu. sonrasındasında 2006’da Constand’in Cosby’e açtığı diğer bir davanın yeminli söz sürecinde mutabakat sağlandı ve Cosby Costand’e 3,38 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Lakin Castor’un yerine gelen Bölge Savcısı Kevin R. Steele, sonucu aksine çevirerek aktör hakkında Constand’e hücum suçlamasıyla bir iddianame hazırladı. Bu davanın duruşması sırasında savcılar Cosby’nin yeminli tabirindeki itiraflarını gündeme getirdi. Bu sözde Cosby geçmişte bayanlara birlikte olma eforu ortasında uyuşturucu hap verdiğini kabul etmişti.

Pennsylvania Yüksek Mahkemesi Yargıçlarından David Norman Wecht, sonucun yorumunda, “Biz, bir savcının kovuşturma yapılmayacağına dair şartsız yemin ettiği ve müdafinin bu garantiye güvenerek anayasal hakkı olan söz vermemekten vazgeçtiği durumlarda, adalet sistemimizin temelini oluşturan adil yargılama prensibinin, verilen kelamın yerine getirilmesini gerektirdiğini düşünüyoruz” dedi.

CASTOR niye COSBY’E YARGILANMAMA KELAMI VERDİ?

Bu yıl ABD eski Lideri Donald Trump’ın hakkında açılan ikinci azil davasındaki savunma avukatlarından biri olan Castor, Cosby’e verdiği kelamın sebebini, Constand’in açtığı ikinci davada ABD Anayasası’nın beşinci unsurundan doğan ve kişiyi kendini hatalı gösterecek tabir vermekten koruyan hakkını kullanımına mani olmak olarak deklare etti. Aksi takdirde Cosby tazminat davasında bayanlara cinsel beraberlik gayeli uyuşturucu verdiğini kabul etmeyebilirdi.

2016 yılında Cosby’nin avukatları ceza davasının reddedilmesini sağlamak için önduruşma etabında Castor’ın şahit olarak dinlenmesini istedi. Castor tabirinde Constand’in dediklerine inandığını lakin kanıtların suçlamaları kuşkuya yer bırakmayacak biçimde kanıtlamak için gereğince kuvvetli olmadığını düşündüğünü söylemiş oldu. Constand’e yardım etmek için aldığı sonucun ardında olduğunu söz eden Castor, “Cosby’i yargılamayacağımıza ve bunun Andrea Constand’in bir kesim da olsa adalete kavuşmasını sağlayacak bir dizi olayı tetikleyeceğine karar verdim” tabirlerini kullandı.

CASTOR’IN VERDİĞİ KELAMIN BAĞLAYICILIĞI VAR MIYDI?

Yüksek Mahkeme yargıçlarının çoğunluğuna göre, evet vardı.

Aslına nazaran ortada yazılı bir kontrat yoktu. Yalnızca bir basın açıklaması vardı. Dahası Constand ve avukatları kendilerine rastgele bir lafdan ya da mutabakattan bahsedilmediğini söz etti.

Hal bu biçimde olunca bir hukuksal tartışma baş gösterdi. Castor’un sahiden bu biçimde bir kelam verip vermediği, şayet vermişse buna ytesirinin olup olmadığı epeyce tartışıldı. Castor kelamı verdiğini kabul etti lakin davaya bakan yargıç kelamın bağlayıcılığını kabul etmedi ve davanın devamına karar verdi. Lakin Yüksek Mahkeme’nin çoğunluğu Castor’ın yorumunu destekledi.

Castor, Çarşamba günü New York Times’a yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkeme’nin sonucunın 2005’te savcılığın aldığı sonucu paka çıkardığını fakat bunun Cosby’i yargılanmaktan muaf hale getirmenin gerçek bir şey olduğu manasına gelmeyebileceğini söylemiş oldu. Şu anki savcının bozguna uğradığını belirten Castor, “2005’te de haklıydım, şu an da haklıyım. Pek tanınan olmayan bir sonucu alma cüretini gösterdiği için Yüksek Mahkememiz’le gurur duyuyorum” diye konuştu.

Andrea Constand ve Savcı Kristen Feden

MAHKEMENİN KARARI COSBY’NİN CONSTAND’E KARŞI BİR HATA İŞLEMEDİĞİ MANASINA GELİYOR MU?

Hayır, yalnızca bu biçimde bir kabahatten dolayı yargılanamayacağı manasına geliyor.

Yargıç Wecht, kararla ilgili yorumunda kelam konusu suçlamalar üzerinden yargılamayı engelleme sonucunın “hem epey ağır birebir vakitte nadir” lakin bir yandan da gerekli olduğunu söylemiş oldu. Toplumun hataları yargılamaya yönelik kuvvetli bir ilgisi olduğunu vurgulayan Wecht, “insanların anayasal haklarının korunmasını sağlamaya yönelik ilginin” daha da güçlü olduğunu belirtti.

COSBY HAKKINDA TEKRAR DAVA AÇILABİLİR Mİ?

Constand’e akın sebebi öne sürülerek açılamaz. Gerekçeli sonucu Yüksek Mahkeme’deki yedi yargıçtan dördü ismine kaleme alan Wecht, “Bill Cosby tahliye edilmeli ve bu spesifik tezler üzerinden her türlü yeni yargılama engellenmeli” sözlerini kullandı.

(Yargıçlardan ikisi de Cosby hakkında verilen kararın reddedilmesi gerektiği zira adil yargılama prensibinin resmi makamların bu biçimde zorlayıcı kandırmacalara girmesine müsaade vermediği konusunda görüş bildirdi. Lakin bu yargıçlar Cosby’nin yeminli tabirinin kullanılmadığı bir duruşmanın bir daha görülmesine müsaade verebileceklerini bildirdi. Yedinci yargıç da çoğunluğun sonucuyla tıpkı fikirde olmadığını lakin farazi değilse şayet öbür niçinlerden ötürü yeni bir dava açılmasına karar verebileceğini belirtti.)

Yargı muafiyeti yalnızca Cosby’nin Constand’e uyuşturucu verdiği ve tecavüz ettiği suçlamalarıyla ilgili davalar için geçerli. Cosby hakkında 2014 ve 2015 senelerında suçlamalarda bulunan 50’den çok bayanı etkilemiyor. Lakin o bayanların suçlamalarına husus olan akınlar da vakit aşımına uğradıkları için kovuşturmaya tabi tutulamıyor. ABD’de bu tıp hataların vakit aşımı mühleti 12 yıl. Constand’in açtığı davada da iddianame vakit aşımı müddetinin dbulunmasına birkaç gün kala kabul edilmişti.

SAVCILAR KARARI TEMYİZE GÖTÜREBİLİR Mİ?

Evet zira bu sonucu Pennsylvania eyaletinin Yüksek Mahkemesi verdi. Savcılık sonucu ABD Yüksek Mahkemesi’ne sunarak anayasaya uygunluğunun incelenmesini sağlayabilir.

BU KARAR BAŞKA #METOO OLAYLARINI TESİRLER Mİ?

Bu sonucun öbür davalarla direkt bir ilgisi yok. Lakin Constand ve avukatları tarafınca yapılan açıklamada, mahkemenin sonucunın hayal kırıklığının yanında dert yarattığı açıklandı.

Açıklamada, “Karar cinsel atağa uğrayanların ceza hukuku sisteminde adalet arayışına, yaşadıklarını lisana getirmesine yahut kovuşturmaya katılmasına sekte vurabilir ya da taarruza uğrayan bir kişinin kamu davasıyla özel dava içinde bir tercih yapmak zorunda kalmasına yol açabilir” sözleri kullanıldı.