AB Temsilcisi mülteci yardımını kıymetlendirdi: Türkiye’ye takviyemizi gösteriyoruz

EdisonAbi

Yeni Üye
AB Temsilcisi mülteci yardımını kıymetlendirdi: Türkiye’ye takviyemizi gösteriyoruz
Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut, AB Konseyi’nin Suriyeli mülteciler için hazırladığı yeni mali paket ile 10 yıldır yaklaşık 4 milyon göçmene konut sahipliği yapan Türkiye’ye takviyesinin devam edeceğini gösterdiğini kaydetti. Suriyeli mültecilerin Türk iktisadına daha fazla katılıp katkıda bulunması için çeşitli programların Türk hükümeti ile belirlenip uygulanacağını anlatan Meyer-Landrut, Türk araştırmacıların Turkovac ismi verilen yerli aşıyı geliştirmesinin COVID-19 ile uğraş açısından memnuniyet verici olduğunu kaydetti. AB Büyükelçisi, 23-24 Haziran günlerinde temaslarda bulunmak için gittiği Bursa’da Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Büyükelçi’nin iletileri özetle şu biçimde:

MÜLTECİ DAYANAĞI SÜRECEK

“İnanıyorum ki (AB) Kurul Lideri, yaklaşık 10 yıldır Türkiye’de bulunan 4 milyon Suriyeliye dönük vazifelerin gereklerine uygun bir ölçü finansal yardımı açıklayacak. Bu dayanak, Suriyeli toplulukların gelişen ihtiyaçlarına odaklanarak Türk hükümetinin evvelari ışığında bir arada pahalandırılacak. Sıhhat başta olmak üzere eğitim, mesleksel öğretim, sosyo-ekonomik dayanak üzere temel alanları kapsayacak. Türkiye’de 8 yıldır, 10 yıldır yaşayan Suriyeliler var ve onların çocukları okullara gidiyorlar. ötürüsıyla eğitim, sosyo-ekonomik kalkınma fazlaca daha kıymetli hale geldi.”

EŞGÜDÜM HALİNDEYİZ

“Avrupa’nın yardımı aslında Türk makamlarının, Türk belediyelerinin ve en geniş manasıyla Türk halkının gösterdiği uğraşların desteklenmesidir. Onları bu gayretlerinde desteklemek istiyoruz. Bu dayanak, Türk makamlarının maksatlarından farklı bağımsız tek başına bir Avrupa programı değil. Uygulaması kademesinde da Türk hükümeti ile yakın eşgüdüm ortasında olacağız.”

GÜMRÜK BİRLİĞİ VE VİZE

“2016’da üzerinde muahedeye vardığımız açıklama geçerliliğini sürdürüyor. Avrupa Kurulu, o açıklamada yer alan Gümrük Birliği ve vize serbestisi üzere her bir başlıkla ilgili basamaklı çalışmasına devam ediyor. Gümrük Birliği modernizasyonu ile ilgili olarak, birinci basamakta, mevcut Gümrük Birliği ile ilgili yerine getirilmemiş ticaret mevzularının Türk hükümeti ile bir arada çözülmesi gerekiyor. Yeni Ticaret Bakanı (Mehmet Muş) 14 Haziran’da Brüksel’deydi ve bu konularda ne kadar hızlı ilerleyebileceğimizi goreceğiz. Mevcut mutabakatın tam olarak uygulanması modernizasyon için de yardımcı olan bir iklim yaratır.”

TAKDİRE BEDEL GELİŞME

Tansiyonun düşmesi hakikaten takdir edilen bir gelişme. Son 6-7 aydır Doğu Akdeniz’de tansiyonun düşmesi ve bunun kalıcılığı Türkiye’nin gösterdiği itidalin kararı. Türk-Yunan diyaloğu başladı. NATO marjında da Cumhurbaşkanı ve Başbakan görüştüler. Bu hakikaten, kimi kararların geliştirilmesi için uygun iklim yaratılması açısından epeyce âlâ bir biçimde not edildi.”

AB Temsilcisi Nikolaus Meyer-Landrut, Bursa Ulu Camisi’ni ziyaret etti.

TURKOVAC OLUMLU BİR GELİŞME

AB Kurulu Lideri Ursula von der Leyen’in Türkiye ziyaretinde lisana getirdiği üzere sıhhat konusunda hızlı bir biçimde Türkiye ile yüksek diyalog geliştirmek istediklerini söyleyen AB Temsilcisi Landrut, “Dünyada ve Türkiye’de geliştirilen her faal ve emniyetli aşı yeterli bir gelişme ve araştırma kapasiteleri memnuniyet verici. İlerleyen senelerda da aşıya muhtaçlık olacak. Aşıların virüsün değişik varyantlarına karşı tesirli olduğundan da emin olmalıyız. COVID bizlerle olmaya devam edecek. Artık aşılama en büyük meselelerimizin üzerinden gelmemize yardımcı olsa da bu problemle biraz daha uğraşmak zorunda kalacağız. Bunun niçinlerinden biri de dünyanın geri kalanındaki aşılamanın Avrupa ve Türkiye’ye oranla epey daha yavaş olması” dedi.

BURSA GÜZEL BİR ÖRNEK

İklim değişikliğinin de Türkiye-AB diyaloğunda değerli bir öge olmasını beklediğini söyleyen Landrut, şunları dedi: “Bursa’da 25 yıllık Gümrük Birliği’nin olumlu tesirlerinin yarattığı muvaffakiyetin somut ispatlarını bulabilirsiniz. Otomotiv dalında Türk endüstrisinin Avrupa bedel zinciriyle ne kadar birleşmiş olduğunu da görürsünüz. Çevresel meselelerin aşılması için bu kesimde yaşanacak dönüşümler, mesela dijitalleşme, paha zincirinin etkilenmesine niye olacak. Bursa üzere otomotiv kesiminin merkezi olan bir kentte yapılacak işbirliği hayli yeterli bir örnek olabilir.”

Nikolaus Meyer-Landrut (sağda) Serkan Demirtaş’a konuştu.