Arapça Dersi Defteri Kareli Mi Çizgili Mi ?

Cansu

Yeni Üye
Merhaba Sevgili Forumdaşlar,

Geçen gün bir arkadaşımın küçük kardeşi için kırtasiye alışverişine çıktık. Alınacakların listesinde “Arapça dersi defteri” yazıyordu. Hepimiz kalemden silgiye alışığız ama iş deftere gelince kafalar karıştı: “Arapça dersi için defter kareli mi olmalı, yoksa çizgili mi?” İşte o an fark ettim ki bu sadece küçük bir seçim değil, aslında öğrenme alışkanlıklarını, kültürel kodları ve bireysel tercihlerimizi etkileyen bir konu. O yüzden bu başlığı açmak istedim; biraz veriler, biraz hikâyeler, biraz da gözlemler eşliğinde meseleye beraber bakalım.

---

Arapça Yazısının Doğası

Arapça, Latin alfabesine göre farklı bir mantıkla yazılır. Harfler bitişik yazılır, çizgisel akış soldan sağa değil sağdan sola doğru ilerler. Bu özellik, defter tercihinde doğrudan rol oynar.

- Çizgili defterler, yazının hizasını korumak için daha uygundur. Çünkü Arapça harflerin çoğu alt çizgiye oturur, bazıları yukarı çıkar, bazıları aşağı iner. Çizgi bu dengeyi sağlar.

- Kareli defterler ise genellikle matematik, fen veya grafiksel düzen isteyen derslerde tercih edilir. Fakat Arapça’da görsel bütünlük kareli defterde daha dağınık görünebilir.

Verilere bakıldığında, birçok eğitim kurumunun Arapça dersi için çizgili defter önerdiğini görüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kılavuzlarında da bu ayrım dolaylı şekilde hissediliyor; dil dersleri için çizgili, sayısal dersler için kareli defter öneriliyor.

---

Gerçek Hayattan Gözlemler

Bir tanıdığım, ilahiyat fakültesinde okuyor. Ona sordum: “Sen hangi defteri kullanıyorsun?” Cevabı çok netti: “Çizgili defter. Çünkü hoca tahtada yazıyı satırlara oturtarak öğretiyor. Biz de satırları takip ederek yazıyoruz.”

Ama başka bir örnek de var: Lise öğrencisi kuzeni, “Ben kareli defter kullanıyorum, çünkü harflerin boyunu karelere göre ayarlamak daha kolay geliyor” dedi. Yani aslında işin içinde biraz da kişisel konfor var.

---

Erkeklerin Pratik & Sonuç Odaklı Bakışı

Birçok erkek öğrenci ya da baba için mesele oldukça basit: “Hoca ne diyorsa, en uygunu odur. Fazla uğraşmaya gerek yok.” Stratejik bakış açısıyla konu çözülüyor:

- Verimlilik: Çizgili defter yazıyı düzenli kılıyor, ders notlarını tekrar etmeyi kolaylaştırıyor.

- Zaman Yönetimi: Kareli defterde satır aralığı sorun olabiliyor, bu da yazarken vakit kaybettiriyor.

Yani erkeklerin yaklaşımı daha çok “doğru çözüm hangisiyse onu uygula” şeklinde. Fazla duygusallığa gerek yok, pratik olan en iyisidir.

---

Kadınların Duygusal & Topluluk Odaklı Bakışı

Kadın öğrencilerin ve annelerin bakışında ise daha çok topluluk ve duygu ön plana çıkıyor. “Arkadaşlarım hangi defteri alıyorsa ben de onu alayım” düşüncesi çok yaygın. Çünkü aynı tip defteri kullanmak hem dayanışmayı hem de ders içindeki uyumu artırıyor.

Ayrıca defter seçiminin estetik yanı da önemsiz değil. Kapak rengi, defterin defterliğe dizildiğinde nasıl görüneceği, hatta defterin elde verdiği his bile tercihleri etkileyebiliyor. Çizgili defterin düzeni, bazen öğrenciler için psikolojik rahatlama sağlıyor; satırların verdiği güvenle daha özenli yazdıklarını hissediyorlar.

---

Kültürel Bağlam: Defter Bir Araçtan Fazlası

Biraz geriye gidelim. Osmanlı döneminde medreselerde dersler genellikle levhalara ve risalelere yazılırdı. Öğrenciler, yazıyı düzgün oturtabilmek için altına cetvel çekmek zorundaydı. Bugün çizgili defterin sağladığı kolaylık aslında o dönemin cetvel çekme alışkanlığının modern versiyonu gibi.

Kareli defterin ise bizim eğitim hayatımıza Batı’dan matematik ve mühendislik dersleriyle girdiğini biliyoruz. Yani defter tercihi bile kültürler arası etkileşimin bir yansıması.

---

Modern Eğitimde Eğilimler

- İlköğretim seviyesinde: Çizgili defter daha çok öneriliyor. Çünkü öğrencilerin harfleri satıra oturtarak yazmayı öğrenmeleri gerekiyor.

- Üniversite seviyesinde: Bazı öğrenciler kareli deftere yöneliyor. Özellikle notlarını diyagramlar, şemalar ve tablolarla zenginleştirmek isteyenler için kareli defter daha esnek bir alan sunuyor.

- Dijital defterler: Son yıllarda tabletler ve akıllı kalemlerle yazma alışkanlığı artıyor. Burada çizgi ya da kare tercihini uygulama üzerinden ayarlamak mümkün. Yani gelecekte bu tartışma belki de tamamen sanal ortama taşınacak.

---

İnsan Hikâyeleriyle Bir Kaç Kare

Bir Arapça hocası şöyle demişti: “Çizgili defter kullanın, çünkü satırları takip etmeden yazılan Arapça, notaları eksik basılmış bir müzik gibidir.” Bu söz öğrencilerin kulağında kalmış.

Ama aynı sınıfta bir öğrenci vardı; o kareli defterine öyle düzenli yazıyordu ki, defteri görenler “kitap gibi” diyordu. Onun için kareli defter, bir matematik düzenini dil öğrenimine taşımak demekti.

İşte bu iki örnek bize gösteriyor: Tek bir doğru yok, kişisel alışkanlıklar da en az kurallar kadar belirleyici.

---

Sonuç: Peki Hangisi Daha Uygun?

Bilimsel ve pedagojik veriler çizgili defteri öne çıkarıyor. Arapça’nın çizgisel doğası, harflerin hizalanma ihtiyacı ve derslerin işleniş biçimi çizgili defteri bir adım öne koyuyor.

Ama bireysel tercihler, rahatlık ve düzen duygusu kareli defteri seçenler için de makul bir gerekçe sunuyor. Aslında mesele, öğrenme yolculuğunda kendinize en çok güven veren aracı bulmak.

---

Tartışmaya Davet

Peki sevgili forumdaşlar, siz ne düşünüyorsunuz?

- Sizce Arapça dersi için defter mutlaka çizgili mi olmalı, yoksa kareli de iş görür mü?

- Kendi deneyimlerinizde hangi defter size daha çok yardımcı oldu?

- Çocuklarımıza “öğrenmeyi sevdirecek” defter seçimi yaparken, hangi kriteri öncelikli görüyorsunuz: pratiklik mi, estetik mi, yoksa topluluk uyumu mu?

Hadi şimdi sözü size bırakıyorum; defterin satırları arasında kaybolmadan, bu satırlarda buluşalım.