Bilgisayarı yavaşlayanların denemesi gereken çözümler!

Warband

Yeni Üye
Bilgisayarı yavaşlayanların denemesi gereken çözümler!
Bilhassa konuttan çalışma ve eğitim günlerinde bilgisayarlarımız hiç olmadığı kadar değerli. Fakat eski ya da yeni fark etmeksizin kullanıcıların yaşadığı sorun tıpkı. Birinci alındığı vakit çok süratli olan bilgisayarlar, kısa müddet içerisinde yavaşlamaya ve sıkıntılar çıkarmaya başlıyor. Bu durum bilgisayarım yavaşladı cümlesinin sık sık lisana getirilmesine niye oluyor.

Lakin kullanıcıların kafayı yemeden ve bilgisayarlarını teknik servise göndermedilk evvel yapması gereken şeyler var. Sizin için bunları araştırdık.

Microsoft, uzaktan çalışma sürecinde kullanıcılara kolaylık sağlayacak yenilikler getiren Windows 10 Mayıs 2021 (21H1) güncellemesini bugün kullanıma sundu.

Bilgisayarım yavaşladı ne yapabilirim?

Unutmayın ki yavaşlamanın sürekli birden çok sebebi olabilir. Şayet sorun donanımdan kaynaklanıyorsa kullanıcıların yapabileceği pek bir şey yok. Fakat birden fazla vakit sorunun kaynağının yazılımdaki sıradan sıkıntılardan kaynaklandığını biliyor muydunuz? işte bunlardan kimileri.

• Art planda çalışan uygulamaları kısıtlama
Bilgisayarlarımıza bir hayli yazılım yüklüyoruz. Müzik dinlemek için Spotify, sesli sohbet için Discord ya da çevrimiçi eğitim için Zoom derken onlarca farklı program birikiyor. Bu programların pek birden fazla bilgisayarımız ile bir arada açılıyor ve art planda çalışarak RAM üzere kaynakları tüketiyor. Bu sorun, her kullanıcının birinci denetim etmesi gereken şeylerin başında geliyor.

Yapmanız gerek şey ise pek sıradan. Arama çubuğuna yazarak ya da Ctrl+Alt+Delete tuşlarına basarak vazife Yöneticisi’ni açmak. sonrasındasında başlangıç kısmından işletim sistemi ile açılan uygulamaları nazaranbilir ve otomatik çalışmasını istemediklerinizi etkisizleştirebilirsiniz.

• Hard Disk kapasitesi
Neredeyse her elektronik eser üzere bilgisayarlar da makul bir depolama alanına sahip. Her ne kadar kıyas yaptığında bu alan çok büyük olsa da yetersiz kalabiliyor. Kısa mühlet içerisinde dolan Hard Disk, vakit içinde dolduğunda bir bilgiyi arayıp bulması daha uzun sürüyor.

Bu niçinle yavaşlık sorunu yaşanabiliyor. Bilgisayarı yavaşlayan kullanıcıların, kesinlikle depolamayı denetim etmesi gerekiyor. Tahlil olarak ise kullanılmayan ve artık gereksinim olmayan programları kaldırmayı deneyebilirsiniz.

• Tozlanma
Bilgisayarlar da başka elektronikler üzere elektrik tüketerek çalışır. Tüketilen güç ortaya ısının çıkmasına yol açarken, kesimlerin bozulmaması için soğutma sistemleri devreye girer. Fakat vakit ortasında bilgisayarın ortasında biriken toz, hava kanallarının tıkanmasına ve soğutma modüllerinin düzgün çalışmamasına yol açar. Yavaşlık şikayetlerinin niçinlerinden biri olan bu durum, sıradan bir paklık ile çözülebilir.

• Yanlış yazılım kullanması
Teknoloji ilerledikçe işin yazılım kısmı da gelişiyor. Fakat tıpkı akıllı telefonlarda olduğu üzere bilgisayarlarda da yazılımlar daha çağdaş teknolojilere uygun geliştiriliyor. Windows 10 üzere daha yeni donanımlar için yapılan işletim sistemleri, eski donanımlarda gitgide daha makus performans sergiliyor. Ne yazık ki bu sorunu yaşayan kullanıcıların ya yeni donanıma geçmesi ya da eski yazılımı kullanımı haricinde tahlili bulunmuyor.