Bir balta, bir bıçak, bir cinayet: Cennet adada gerçekte ne oldu?

EdisonAbi

Yeni Üye
Bir balta, bir bıçak, bir cinayet: Cennet adada gerçekte ne oldu?
Oğlu Roger Feltis’in Maine anakiçinden Vinalhaven adasına taşınması, Ivy LaChapelle’i hiç şaşırtmamıştı. Ladin ağaçlarıyla kaplı koyları ve çetin balıkçılarıyla, yalnızca feribotla ulaşılabilen bu sakin ve sessiz ada, tam 28 yaşındaki Feltis’e göre bir yerdi.

LaChapelle, “Suyu epeyce severdi” kelamlarıyla anlattı oğlunun bu sonucunın ardında yatanı. “seneler evvel bir trafik kazası geçirdi ve bir süre komada kaldı. Dört ay daha sonra hastaniçin çıkar çıkmaz midye çıkarmaya, teknelerde çalışmaya gitti. Yapmak istediği şey buydu.”

YENİ BİR AŞK, YENİ BİR İŞ…

Feltis’in adaya taşınması ömründe yeni bir sayfa açması manasına geliyordu. Burada tanıştığı Jennie Candage’la keyifli bir birlikteliği vardı, bir ıstakoz avı teknesinde iş bulmuştu, işverenine kendini sevdirmiş ve bir arkadaş etrafı edinmişti. Fakat Vinalhaven’ın hepsi birbirini tanıyan 1200 kişilik ahalisi ortasında Feltis’in taşınmasından mutlu olmayanlar da vardı.

Candage’a nazaran onlardan biri de Dorian Ames’ti. 28 yaşındaki Ames, Feltis’in işini istiyordu ve bu rekabetten doğan kin vakit içinde büyüyüp derinleşmiş ve önemli bir düşmanlığa dönüşmüştü. Feltis, Dorian’ın daima kendisini polise şikâyet etmesini bir taciz olarak görüyor, Ames’in eşi Briannah da Facebook üzerinden Feltis’in bir pedofil olduğuna dair dayanaksız suçlamalarda bulunuyordu.

HER ŞEY BİRKAÇ SANİYEDE OLUP BİTTİ

Gerginlik 14 Haziran 2020 günü ayyuka çıktı: Feltis kamyonetinin fren hortumlarının kesilmiş olduğunu fark etti, bunu yapanın Ames çifti olduğuna karar verdi ve Candage’dan kendisini Ames’lerin meskenine götürmesini istedi. (Dorian ve Briannah, ondan sonrasında verdikleri sözlerde fren hortumlarını kestikleri savlarını reddetti.)

Feltis meskenlerine gittiğinde Ames’ler onu bir balta ve bir balık bıçağıyla karşıladı. Yalnızca birkaç saniye süren bir itiş kakışın akabinde, Feltis kendini adanın hastanesine gerçek süratle yol alan bir aracın art koltuğunda buldu. Sol omzunda iki büyük yara vardı ve süratle kan kaybediyordu.

Roger Feltis, Vinalhaven’a taşınmasının üzerinden daha bir yıl bile geçmemişken hayata gözlerini yumdu.

ADADA İNFİALE YOL AÇTI

Ames çifti “nefsi müdafaa” savunması yaptı, üç hafta daha sonra toplanan bir büyük heyet de çift hakkındaki davanın düşürülmesine karar verdi. Fakat mevzu kapanmadı. Tersine adada bir ayaklanmaya niye oldu. Çok sayıda soru karşılıksız kalırken, olay Maine’in adalet sisteminin de sorgulanmasına yol açtı.

Feltis ailesine fiyatsız danışmanlık yapan Avukat Amy Fairfield, Daily Beast’e yaptığı açıklamada, “Yetkililer, o gece olanları nefsi müdafaa kılıfına sokup örtbas etti” diye konuştu ve ekledi: “Roger’ın Ames’lerin konutuna gittiği gerçek ancak gerisi yanlışsız değil. Savcılık bu gerçeği aldı, eğip büktü, sömürdü, manipüle etti ve benimsedi.”

CENNET GÖRÜNÜMLÜ BİR YER AMA…

Işıltılı kıyıları ve beyaz deniz fenerleriyle, Maine resmi sloganı olan ‘Vacationland’i (Türkçeye ‘tatilistan’ diye çevirebiliriz) hak ediyor. Lakin bu imajın art planında hayli eskide kalmış bir adalet sistemi yatıyor.

Maine eyaletinin bağımsız Temsilciler Meclisi üyelerinden Jeff Evangelos, Daily Beast’e, “Cennet üzere bir imajı olduğundan herkes Maine’in barış dolu, çağdaş bir yer olduğunu düşünüyor. meğer hiç bir vakit bir polis açtığı ateşten sorumlu tutulmadı; buna sivillerin vurulduğu olaylar da dahil” dedi.

ABD’nin dört bir yanında polis ve hukuk ıslahatları peş peşe gelirken Maine’in polis devletinin birebir tarifi olmaya devam ettiğini de kelamlarına ekleyen Evangelos, “Bu sistemik bir sorun ve sıkıntı güvenlik güçleri olduğunda beşerler daima kusurlu yetkililer ise her vakit haklı” sözlerini kullandı.

İTİMAT BAĞI KOPTU, HÜRMET KALMADI

Roger Feltis’in öldüğü günler, ABD’de çok hareketli bir periyottu. Bütün Minneapolis polisin tutuklama basamağında diziyle boğazına bastırarak vefatına sebep olduğu George Floyd’a takviye protestoları ile çalkalanıyordu. Öbür yandan Ames çifti de Vinalhaven’da sık sık sorun çıkaran beşerler olarak tanınıyordu. Bütün bunların bir ortaya gelmesi, Vinalhaven halkının Feltis’in mevtini sessizlikle karşılamasına pürüz oldu. “Roger’a Adalet” protestoları düzenlendi, hatta oylamayla adadaki tek güvenlik gücü olan şerif yardımcısının maaşının kesilmesine karar verildi.

Kasaba halkının 30 Temmuz günü yaptığı bir toplantının tutanakları, vatandaşların öfkesini epey net bir halde ortaya koyuyordu. Tutanakta, “Vatandaşlar ile [şerif yardımcısının bağlı olduğu] Knox County Şerifliği içindeki inanç bağı kopmuştur” deniyor ve davetlere epey geç karşılık verilmesi, şikayetlerin cevapsız kalması, şerif yardımcısının adada yaşamayı ve toplumunun nabzını tutmayı reddetmesi üzere diğer meseleler da sıralanıyordu. Metinde “Saygı yitirildi” deniyordu.

Dorian Ames

İKİ SENEDE BİR HATA İŞLİYORDU

Feltis’in vefatından daha sonra adayı terk eden Dorian Ames’in kimi eşyalarını almak üzere konuta dönmesi tansiyonu yeterlice yükseltti. Kapısının önünde 30 protestocuyla karşılaşan Ames, göstericilere hakaret ettiği nedeni öne sürülerek gözaltına alındı.

Ayrıyeten meskeninde bir cop bulundu. Bu silah 2019 yılında aldığı bir cezanın kefalet şartlarını ihlal etmesi manasına geliyordu. O yıl Ames, bir mesken partisinde bir arbedeye karışmış, bir kişiyi vefatla tehdit etmiş, silahını almak için meskenine gitmiş ve akabinde hengame ettiği kişinin aracına ortasında bir bayan varken ateş açmıştı. 2019’da aldığı bu ceza da 2017’deki bir diğer olay daha sonrası belirlenen kefaletle salıverilme şartlarını ihlal etmişti. Kız arkadaşını yumruklayıp başını arabasının ön konsoluna vuran Amesi, hanımı vefatla tehdit etmişti. Bu olay da hayli daha eski bir olay daha sonrası belirlenen kefalet şartlarının ihlali olarak kayda geçti. özetlemek gerekirsesı Ames, iki senede bir başını belaya sokuyor daha sonra da kefaletle hür bırakılıyordu. (Polis sonrasındasında protestoculara hakaret suçlamasını düşürdü.)

AMES’LERİN KONUTUNDA NELER YAŞANDI?

Büyük heyet Ames’ler hakkındaki suçlamaları düşürünce dava kapandı ve olayla ilgili polis tutanakları lokal bir gazetenin talebi üzerine kamuoyuyla paylaşıldı. Maine Eyalet Polisi’nin elindeki yeminli sözde olaylar şöyleki açıklanıyordu:

Briannah Ames (30) polise 14 Haziran günü hafta sonu tatilinden döndüğünde meskenlerinin kapısını kırılmış biçimde bulduğunu söylemiş oldu. Ames, 20.41’de adanın şerif yardımcısı Daniel Landers’a Facebook’tan direkt bildiri gönderdi, Landers da gelip kapının fotoğraflarını çekti. Akabinde Briannah oğlunu oturma odasında uyutup duşa girdi. çabucak sonrasında meskene gelen Dorian Ames kapıda bir cip olduğunu, ortasındaki kişinin bağırıp çağırmakta olduğunu, aracın art lambasını baltayla kırdığını bunun üzerine çekip gittiklerini anlattı.

Kısa müddet daha sonra, Briannah hâlâ duştayken, dışarıdan Dorian’ın sesi gelmeye başladı, ‘Çık git evimden’ diyordu. 21.37’de Landers’a bir Facebook bildirisi daha gönderen Briannah, “Sana gereksinimim olduğunda hangi cehennemin dibindesin? Bu beşerler buraya geldiler alooo… ‘Dorian’ın başını belaya sokmasına müsaade verme’ dedin lakin yanıt vermiyorsun” diye yazdı.

BALTAYI SAVURDU MU SAVURMADI MI?

Akabinde üzerini bile giymeden banyodan çıkıp oturma odasına giden Briannah, burada Feltis ile eşinin boğuşmakta olduğunu gördü. Balta Dorian’ın elinde duruyordu. O da Feltis’le boğuşmaya başladı ve arbede verandaya gerçek ilerleyince mutfaktan bir bıçak aldı. Bir noktada elinin kesildiğini fark etti. Akabinde birinci hatırladığı şey Feltis’in kaçışıydı. Feltis’in silahlı olup olmadığını, kendisi tarafınca mı yoksa Dorian tarafınca mı yaralandığını bilmediğini söylemiş oldu. Kendi sözü de aşağı üst tıpkı bilgileri içeren Dorian, baltayı savurduğunu ve Feltis’i yaraladığını reddetti.

Candage ise polise verdiği sözde, Feltis’le bir arada bir barda içki içtiklerini, sevgilisinin fren hortumları niçiniyle kızgın olduğunu ve “Beni oraya götür” diye bağırıp çağırdığını söylemiş oldu. Ames’lere gittiklerinde araçtan inmeyen Candage, Briannah’nın konuttan çıkıp verandada Roger’la arbede etmeye başladığını, akabinde Dorian’ın dışarı çıkıp baltasını savurduğunu ve Roger’a vurduğunu gördü. Otopsi kararı Feltis’in omzundaki iki kesikten kaynaklanan çok kanama niçiniyle öldüğü belirlendi.

TUTARSIZLIKLAR, EKSİKLİKLER, SORU İŞARETLERİ…

Daily Beast’in araştırması ise davanın polis tutanaklarında anlatıldığından epeyce daha farklı ve karmaşık olduğuna işaret ediyor. Araştırma kararı biroldukca öbür usulsüzlük de ortaya çıktı: Çelişkili tabirler, sözü alınmayan görgü şahitleri, Briannah Ames ve olayı soruşturan polisler içinde tuhaf mesajlaşmalar, yaraların açılmasına sebep olan silahla ilgili farklı fikirler ve dava belgesine girmeyen birfazlaca garip ayrıntı…

Daniel Landers 2018’de nazaranve başlamadan evvel Vinalhaven’ın tek şerif yardımcısı Rob Potter’dı. Potter beraberinde komşu ada North Haven’dan da sorumluydu.

Daily Beast’e konuşan Potter, 16 yıl boyunca yaptığı bu işin epey sıradan olduğunu anlattı. İstikrarlı, açık ve adaletli davranmaya çalışıyor, vatandaşlar içinde hakemlik yapıyordu. “Ben yalnızca şerif yardımcısı değildim, bir din adamı, bir toplumsal hizmetler bakılırsavlisi üzere çalışıyordum. İnsanların problemleri olduğunda ya da konuşmak istediklerinde başvurdukları emniyetli bir kişiydim” diyen Potter, bu yaklaşımının işe yaradığını düşünüyordu.

Vinalhaven’ın komşusu North Haven

LANDERS ADADA BİLE YAŞAMIYORDU

Lakin yaşadığı ufak bir sıhhat sorunu niçiniyle bir süre vazifesine orta veren Potter, döndüğünde farklı şartlarla karşılaştı. En küçük yanılgısında bile üst makamlara raporlar yazılıyordu ve kısa müddet ortasında nazaranvden alınarak yerine şerif yardımcısı Landers atandı. (Knox County Şerifi Tim Carroll, yorum taleplerine cevap vermedi.)

Potter, “Pozisyonu istiyor lakin durumun gerektirdiği hiç bir şeyi istemiyordu. Adada hayatıyor her gün feribotla North Haven’dan geliyordu” dediği Landers’ın özünde uygun niyetli bir insan olduğunu lakin misyona başladıktan daha sonra durumların değişmeye başladığını belirtti.

hayatı boyunca Vinalhaven’da hayatış olan Karen Doughty’ye göre şerif yardımcıları adada bakılırsav yapmanın fazlaca kolay bir iş olduğunu zannediyor ancak gerçekte durum tam karşıtı. Kişinin muhakkak maharetlere sahip olmasını gerektiren bu iş pek zorlayıcı. Çünkü Vinalhaven, Knox County’nin bölgeleri içinde nüfus manasında 14’üncü sırada lakin tutuklama sayıları manasında ikinci. beraberinde Jennie Candage’ın annesi de olan Doughty, Landers’ı da “herkesle arkadaş olmayı isteyen bir kişi” olarak nitelendirdi ve “kimselerle sorunu olmayacağını düşünüyordu” dedi.

“YARDIM ALAMADIĞI İÇİN O KADAR ÖFKELİYDİ Kİ…”

Feltis, daha evvel Ames’lerin tacizleri hakkında Landers’la konuşmak istemişti. Landers ise evvel meşgul olduğunu akabinde da elinden çok bir şey gelmeyeceğini söylemiş ve Feltis’e köpeğinin fotoğraflarını göstermişti.

Potter, yaşanan olayla ilgili olarak, “Roger o gece o konuta gitmeli miydi? Hayır. Fakat bence yardım alamadığı için o kadar öfkeliydi ki, sıkıntıyı kendi elleriyle çözmeye karar vermişti” diye konuştu.

Landers ise Daily Beast’e yaptığı açıklamada, Feltis’in elinde Ames’leri suçlayacak hiç bir ispat olmadığını, aracının fren hortumlarının bile kesik üzere görünmediğini söylemiş oldu. Vinalhaven’da yaptıklarını da savunan Landers, ada halkını, birçok birbiriyle akraba olan ve yabancılardan hoşlanmayan, polis kontrolünden de pek hoşlanmayan kapalı bir toplum olarak nitelendirdi.

Landers, “Sizce evvel insanların kapısını kırmak akabinde sarhoş olup gecenin 9’unda konutlarına giderek onları hengameye çağırmak sorumluluk sahibi bir reaksiyon mi? Bu makul bir yetişkin yansısı mi?” dedi ve ekledi: “Bunun her şeyi büsbütün yanlışa çevirdiğini söyleyemem lakin benim mutlaka yapmayacağım bir şey. Ve artık de hukuk sisteminin bu olayı yasallaştırmasını mı istiyorsunuz?”

Briannah ve Dorian Ames’in bu fotoğrafı Briannah’nın Facebook sayfasından. Sayfadaki paylaşımların altında Roger Feltis’le ilgili yorumlar dikkat çekiyor.

Briannah ve Dorian Ames’in bu fotoğrafı Briannah’nın Facebook sayfasından. Sayfadaki paylaşımların altında Roger Feltis’le ilgili yorumlar dikkat çekiyor.

AMES’LER “MAĞDUR BİZİZ” DİYOR

Başka yandan Ames’ler Daily Beast’in sorularına cevap vermeyi reddederek avukatları aracılığıyla dergiye “yaşamımıza devam etmeye çalışıyoruz” iletisi gönderdi. Fakat çiftin sözlerinin en değerli ayrıntılarda birbirinden ayrılması ve adadaki dedikodu çarklarını durdurmak emeliyle yaptıkları çeşitli Facebook paylaşımlarında söylemiş olduklerinin her seferinde biraz daha değişmesi dikkat cazibeli.

Briannah Facebook’ta “Roger’ın beni bıçakladığı gece niçiniyle ağır travma daha sonrası gerilim bozukluğu yaşıyorum” derken, kiralık meskenleri dahil her şeylerini kaybettiklerini söylemiş oldu. Briannah, Feltis’e verilen dayanağı de “ada halkının bize yaptığı onca berbat şeyi gizlemeye yarayan bir perde” olarak nitelendirdi.

HER TABİRDE FARKLI BİR ŞEY ANLATILDI

Briannah’nın olayla ilgili birinci sözü, olay yerine giden Landers’ın göğüs kamerası aracılığıyla çekilen manzaralar. Burada bayanın sol elinin kesik olduğu, sol bacağında bir kanama olduğu görülüyordu. Feltis’in arkadaşlarından bir kısmı da talih yapıtı Roger’la karşılaştıklarını ve peşinden gittiklerini zira Ames’lerin yapabileceklerinden korktuklarını belirtiyordu.

İspat duruşmasında izletilen manzaralarda Feltis’in arkadaşlarının “Dorian, Roger’ı öldürdü” dediği, Briannah’nın ise Landers’a “Ben onu öldürmedim” dediği duyuluyordu. Landers telsizle merkeze kuşkulu Dorian Ames’in gümüş rengi bir kamyonetle kaçtığını bildirip Briannah’ya “Derhal teslim olsun” diyordu. Briannah ise, “Ne için teslim olacak? O bir şey yapmadı, ben ve Roger arbede ettik” diyordu. Başı karışan Landers, “Roger’a kim vurdu?” diye sorunca Briannah, “Ben mutfaktan bıçak aldım” diyordu. Akabinde kamera Landers’ın da açıklayamadığı bir halde kapanıyordu.

Polis kayıtlarına bakılırsa 01.15’te bir tabir daha veren Briannah, burada özetle şunları söylemiş oldu: Duştan çıktım, Feltis’i koltukta uyuyan oğlumuzun tabanında gördüm. Kapı önünde hengame etmeye başladık, arbede verandaya yayıldı. Feltis beni bıçaklayınca mutfaktan bir bıçak aldım. O sırada ellerini yüzümden çekmeye çalışıyordum. Elinde balta olan Dorian da Roger’ı üzerimden almaya çalışıyordu. Feltis’in bıçağını hiç görmedim, avcunda sakladığını varsayım ediyorum.

“BRIANNAH DÜŞÜNMEDEN HAREKET EDER”

Lakin yakalanan Dorian, 01.30’da verdiği sözde, Roger’ın kapının eşiğinden içeri girmediğini yalnızca uzandığını, baltayı eline aldığında verandaya gerçek geri çekildiğini anlattı. Duştan çıkan Briannah’nın Roger’ın üzerine yürüdüğünü ve Feltis’e baltasıyla vurmadığı için kendisine “korkak” söylemiş olduğini de belirten Dorian, “Briannah düşünmeden hareket eder” sözlerini kullandı.

Saat 11.00’de Dorian bir tabir daha verdi. Olay yerine bu kere polis kameralarıyla bir arada giden ve yaşananları tekrar anlatan Dorian, Feltis’in içeri girmediğini, baltayı görür görmez iki adım geri çekildiğini söylemiş oldu. Verandaya çıkan Feltis’e Briannah’nın yaklaştığını da belirten Dorian, “daha sonra birbirlerini bıçakladılar. Evvel kim kimi bıçakladı bilmiyorum, tek bildiğim Briannah ardını döndüğünde kan arasındaydi” derken “Kimse yumruk atmadı” ayrıntısının altını çizdi.

Maine maddeleri gereği, bir kişinin kendisi ya da üçüncü bir şahsı vefat tehdidinden korumak için öldürücü güç kullanımına müsaade bulunuyor. Lakin tehditten kaçabilecek durumda olan şahısların öldürücü güç kullanımı legal görülmüyor.

BRIANNAH NASIL YARALANDI?

Avukat Amy Fairfield, “Roger konutun içine bile girmedi. Geri çekildikten daha sonra da saldıran taraf olmadı. Ames’lerin yasal müdafaa savunmasının geçerliliği yok” yorumunu yaparken, olay yeri fotoğraflarına dikkat çekti. Fotoğraflarda oturma odasında ve girişte hiç kan görünmüyor, bu da Briannah’nın “Bıçaklandıktan daha sonra mutfaktan bıçak aldım” tezinin sorgulanmasına niye oluyor. Dahası polis Feltis’in silahlı olduğuna dair bir delil da bulamadı. ötürüsıyla akıllarda “Dorian söylemiş olduği üzere baltasını hiç savurmadıysa, Briannah nasıl yaralandı?” sorusu doğuyor.

16 Haziran günü Maine Eyaleti Polis Dedektifi Jason Andrews, Ames çiftini bir arada sorguladı. Dorian bu kere Feltis’in oturma odasına ve mutfağa girdiğinde ısrar ederken, Briannah da “Saçımı çekti, beni oğlumuzun yanında yumrukladı” diye konuştu.

Dorian Feltis’in bıçağı olduğunu söylerken, “Şimdi aklıma geldi, [Feltis’in arkadaşlarından] Heidi her şey bittikten daha sonra verandaya geldi. Görmedim lakin bıçağı almak için gelmiş olabilir” dedi. Briannah ise o kadar emin değildi. daha sonradan elimdeki yaraya bakınca Dorian’ın baltasını savurmasından da kaynaklanmış olabileceğini düşündüğünü belirtti.

Roger Feltis (solda) kucağında kızı, erkek kardeşleri ve yeğeniyle

FACEBOOK PAYLAŞIMLARINDA YENİ TEZLER

Üç hafta daha sonra Briannah Facebook’ta bir canlı yayın açtı. Bir yandan makyaj yaparken bir yandan da “Vinalhaven’ın küçük beyinlilerine” reaksiyon gösteriyordu. Feltis’in konutun ortasında olduğunu, uyuyan oğlunun yanında dikildiğini belirten Briannah, “Beni saçımdan yakaladı çekiştirmeye başladı, başımı yumrukladı. Kendimi savunmak için ayağa kalktım, neredeyse parmağımı kesip koparıyordu” dedi.

Dorian ise Facebook’taki reaksiyonlar üzerine, Feltis’in üç sefer otomobiliyle kendisini ezmeye çalıştığını ve konuta girdiğinde “ölüm tehditleri savurduğunu” yazdı. (Bu argümanları birinci kere lisana getiriyordu.) Feltisin bıçağının gizemli bir halde ortadan kaybolduğunda ısrar eden Dorian, “Arabasıyla beni ezmeye çalışan, benim de aracına baltayla vurduğum bir adamın eli boş gelmesi mümkün değil” dedi.

İSİMLİ TIP RAPORUNDA CİNAYET SİLAHI YER ALMIYOR

Feltis’in vefatına yol açan silahın ne olduğu hâlâ meçhul. Feltis’i tedavi eden ambulans nazaranvlisi ve doktora bakılırsa yaraların kaynağı bir balta üzere görünüyordu. İsimli tabip Margaret Greenwald ise iki gün daha sonra müfettişlere silahın büyük ihtimalle bir bıçak olduğunu söylemiş oldu. Lakin otopsi raporunda silah ayrıntısı yer almazken, isimli tabip sözcüsü bu çelişkiye dair bir açıklamada bulunmadı.

Feltis’in yaralarının büyüklüğü ve yeri de soru işaretlerine niye oldu. Eski hapishane kayıtlarına nazaran Briannah’nın uzunluğu 160 santimetre, Roger’ın uzunluğu ise 178 santimetre. Yani Roger’ın omzunda el girecek kadar büyük iki yara açabilmesi için Briannah’nın üst yanlışsız var gücüyle uzanmış olması gerekiyor.

Temsilciler Meclisi Üyesi Evangelos, Greenwald’ın bulgularının sorgulanması gerektiğini belirterek, “Savcılık bir iddianame çıkarmak istese çıkarır fakat bir sebepten ötürü bunu yapmıyorlar” diye konuştu.

DORIAN’IN AVUKATI BİLE KARARA ŞAŞIRDI

Büyük heyet süreci başları karıştırdı. Çünkü büyük heyete sunulan davalarda saklılık hâkim oluyor. Yalnızca savcılığın iştirakine müsaade verilen bu davalarda başka tarafın avukatları yer almıyor. Sözüne başvurulanlardan biri olan Candage’ın söylemiş olduğine göre ise, dinlenen tek kişi Polis Dedektifi Andrews oldu.

Hatta Dorian Ames’in avukatı Jeremy Platt bile heyet üyelerinin “yeterli hata ispatı bulunamadı” kararının şaşırtan olduğunu söylemiş oldu. Platt, “Şaşırdım zira bu işi 16-17 yıldır yapıyorum ve hiç bir müvekkilim için bu biçimde bir karar çıkmamıştı. Benim deneyimime göre, bu kararlar husus müzakere bile edilmeden alınır” dedi. tıpkı vakitte Platt, müvekkilinin yasal müdafaa hakkını kullandığını da belirtti.

Feltis’in arkadaşlarından altısı olayın görgü şahidiydi. Bu altı şahıstan beşi polisle konuştuktan daha sonra kendi sözlerini yazdı. İkisi “Polise söz vermeyi ben teklif ettim” dedi, ikisi şokta olduğunu tabir etti. Biri de mahallî bir gazeteye, “Polis bana kendi istediklerini söyletmeye çalışıyor gibiydi” yorumunu yaptı.

ARKADAŞLARINA NAZARAN BALTAYI GÖRÜNCE GERİ ÇEKİLDİ

Daily Beast’in ulaştığı sözlerde arkadaşları, Feltis’in güvenliğinden kaygı ettikleri için Roger ve Jennie’nin peşinden Ames’lerin konutuna gittiklerini anlattı. Beşi de gittikleri sırada Feltis’in kapının önünde Dorian’a “Dışarı çık” diye bağırdığını gördüğünü söylemiş oldu.

Üçü Feltis’i yalnızca verandada gördüğünü, başka ikisi kapıdan içeri başını uzatan arkadaşlarının baltayı görür görmez dışarı çıktığını belirtti. Beşinin de sözünde ortak nokta şuydu. Dorian baltayla dışarı çıkınca Feltis ellerini kaldırıp, “Bırak o baltayı da erkek üzere dövüş” demişti.

Akabinde beş şahit da Briannah’nın meskenden çıkıp Feltis’e saldırdığını, “Dorian, vur şu herife” diye bağırdığını anlattı. Şahitlerden biri Feltis’in kendisini kurtarmaya giden Candage’a gerçek adım attığını lakin bir daha boğuşmanın içine çekildiğini söylemiş oldu. Beş şahit da Dorian’ın baltayı savurduğunu gördü ancak hiç kimse Feltis’e temas ettiğini görmedi.

Birkaç saniye daha sonra Feltis kanlar ortasında verandadan inince arkadaşları tarafınca apar topar hastaneye taşındı.

KOMŞUNUN TABİRİ BİLE ALINMAMIŞ

Ames’lerin komşusu Devin Walker da, Fairfield’a verdiği sözde, hengameyi duyar duymaz garaj yoluna çıktığını ve bir aracın süratle uzaklaştığını gördüğünü söylemiş oldu. Ames’lerin konutunda Dorian’ın ve bir hanımın bir şeyleri temizlemekte olduğunu, Dorian’ın arkadaşı Morgan Robinson’ın da kırmızı cipin camlarını kırdığını anlatan Walker, polisin kendisinin sözünü hiç almadığını belirtti.

“Havanın karanlık olup olmaması problem değil, ben onu açık ve net gördüm” diyen Walker, “Herbiçimde benim öyküm gereğince âlâ değildi ki sözüm alınmadı” diye konuştu.

Fairfield, savcılıktaki altı saatlik delil duruşmasının da “inanılmaz” olduğunu belirterek, baltanın fotoğrafı olmadığını, olay yerinden alınan kan ve öbür örneklerin laboratuvar incelemesinin yapılmadığını belirtti. Bıçağın ise küçücük bir fotoğrafı vardı ve üzerinde kan görünmüyordu. Ses evrakları oynatılamıyordu.

İSPAT BULUNAMADI, EVRAK KAPANDI

Maine Eyalet Polisi evrak kapandığı için Daily Beast’in sorularına karşılık vermezken, savcılık sözcüsü Marc Malon, polisin titiz bir soruşturma yürüttüğünü, savcılığın da belgeyi değerlendirip legal müdafaa sonucunı verdiğini belirtti.

Kasım ayında Feltis’in ailesiyle görüşen Dedektif Andrews ve Savcı Yardımcısı Megan Elam da tıpkı şeyleri anlattı. Roger konutun ortasındaydı ve Briannah tarafınca legal müdafaa kararı öldürülmüştü. söylemiş olduklerine göre, şahitlerin tabirleri de yasal müdafaa savunmasını destekliyordu, hatta iki kişi Roger’ın meskene girdiğini bile görmüştü. Knox County Savcısı Natasha Irving de Daily Beast’e, çelişkili tabirler niçiniyle makul kuşkunun ötesinde bir ispat sunamayacaklarına inandıklarını belirtti.

Bu noktada sorulması gereken soru şu: Şayet Feltis ailesinin ve Fairfield’ın dediği üzere, yetkililer hakikaten davayı batırdıysa, bunun niçini neydi? Beceriksizliklerini örtbas etmek için mi? Yoksa öteki bir şey mi vardı?

BRIANNAH’NIN TUHAF FACEBOOK BİLDİRİLERİ

Daily Beast’in ulaştığı kimi telefon bildirileri ve e-postalar bu hususta kuşkuları kuvvetlendirdi.

Örneğin Feltis’in vefatından 24 saat daha sonra Briannah, Landers’a bir Facebook bildirisi daha göndererek, “Hâlâ şoktayım fakat Allah’a şükür kapımın kırılmış olduğunu bildirmiştim zira genelde polisleri aramaktan telaş ederim” yazdı.

Landers da, “Dediğimiz üzere mevzu çözüldü. Orada 20 dakika daha kalmış olsam daha da uygun çözülebilirdi” cevabını verdi.

Bu bildirisi Daily Beast’e açıklayan Landers, empati göstermeye çalıştığını, Vinalhaven halkına 911’i aramalarını gerektirmeyen durumlarda kendisine Facebook’tan ulaşabileceklerini dediğini anlattı. “Briannah bana tahminen 500 defa bildiri atmıştır” diyen Landers, bu biçimde gayrı resmi bir kanaldan bağlantı kurmanın toplumun polisle ilgisini rahatlattığını söylemiş oldu. Landers, “İyi bir fikir mi? Bilmiyorum. Bu mevzuyu biraz tartıştım” sözlerini kullandı.

“BABALAR GÜNÜN KUTLU OLSUN”

Briannah’nın yazıştığı bireylerden biri de Polis Dedektifi Andrews’du. Feltis’in vefatından bir hafta daha sonra 20 Haziran’da Andrews’a bir e-posta gönderen Briannah şunları yazdı: “Ben annemdeyim, dinlenmeye çalışıyorum. O bebekle birlikte yüzmeye gitti ve keyfi yerinde. Yani beni her iki çizgiden da arayabilirsin. Şayet aramazsan, umarım olağanüstü bir Babalar Günü geçirirsin ve pazartesi konuşuruz.”

Bir öteki e-posta alışverişi ise Dorian’ın protestoculara hakaret niçiniyle gözaltına alınmasından daha sonra yaşandı.

Briannah: Dorian hareket çektiği için tutuklandı, latife mı yapıyorsunuz?
Andrews: Evet ben de yeni duydum. Dorian hâlâ mahpusta.
Briannah: aslına bakarsanız o salak silah b.ku yüzünden kefaletle dışarıda. Umarım avukatı yarın çıkmasını sağlayabilir.
Andrews: Evet, Savcı’yı arayacağım, bir işçi toplantım var.

Geçmişte çeşitli hücumlar, eroin ve kokain ticareti üzere hatalardan sabıkaları bulunan Briannah’nın polisleri tanıyor olması olağan. Lakin Karen Doughty, Vinalhaven’ın birfazlaca sakini için polise ileti atmanın olağan bir şey olmadığını, Briannah’nın polisle ortasının diğerlerine kıyasla daha güzel olduğunu belirtti.

Doughty, “hiç bir vakit polisten kuşku eden bir insan olmadım fakat şu an ediyorum” diye konuştu.

Kızı Paige, Roger Feltis için hazırlanan hatıra duvarının önünde…

Kızı Paige, Roger Feltis için hazırlanan hatıra duvarının önünde…

HERKES YOLUNA GİTTİ, PAIGE BABASIZ KALDI

Feltis’in vefatından daha sonra Landers Vinalhaven’dan ayrılarak askeri bakılırsavle Washington’a gitti. Ames’ler anakaraya taşındı. Ada halkı da yeni bir polis memurunun maaşını ödemeyi kabul etti. Ladinle kaplı kıyılara bir daha sükunet hakim oldu lakin Feltis’in ailesinin acısı hala dinmedi.

Geçen ay nihayet bir yargıç dava evraklarının kamuoyuna açılmasını kabul etti fakat bunun ne vakit olacağı çabucak hemen muhakkak değil. Bu karardan üç gün daha sonra Dorian Ames hakkında 2019’da açılan davada otomobile ateş etme suçlaması düşürüldü, zira görgü şahitleri saldırganın o olduğundan emin olmadıkları tarafında sözler verdi.

Feltis’in annesi Ivy LaChapelle ise savaşmaktan vazgeçmeyeceğini zira bir gün Feltis’in kızı Paige’e babasına ne olduğunu anlatmak zorunda olduğunu belirtti.

LaChappelle, “Paige tıpkı babasına benziyor, kendine inançlı yaşlı bir ruh. Roger da öyleydi, girdiği ortamı şenlendirirdi. Birtakım günler öldüğünü kabullenmeye başlar üzere oluyorum lakin Paige savaşmamı sağlıyor. Roger epeyce daha fazlasını hak ediyordu” diye konuştu.

The Daily Beast’te yayımlanan “A Feud, an Ax, and a Fishing Knife: The Bloody Killing Roiling a Maine Island” başlıklı haberden derlenmiştir.