Bu da Amerika’nın Pisa Kulesi: Milenyum Kulesi her yıl 7,5 santim eğiliyor

EdisonAbi

Yeni Üye
Bu da Amerika’nın Pisa Kulesi: Milenyum Kulesi her yıl 7,5 santim eğiliyor
San Francisco kentinin ünlü Milenyum Kulesi bir vakit içinder yıldız sportmenlerin ve emekli Google çalışanlarının milyonlarca dolarlık daireler satın aldığı lüks bir gökdelendi. 2009 yılında büyük kutlamalarla açıldığında toplam 750 milyon kıymetindeki 400’den çok dairesi kısa müddette satılmıştı.

Lakin kulenin istikrarsız biçimde batarak her yıl yaklaşık 7,5 cm yana eğildiğinin fark edilmesiyle her şey değişti. San Francisco’nun yumuşak bir toprak yapısına sahip olan finans bölgesine inşa edilen bina 2016 yılına gelindiğinde 40 cm yere gömülmüştü.

BİNAYI YAPANLAR ONAYI VEREN MAHALLÎ İDARESİ SUÇLADI

İtalya’nın meşhur eğik Pisa Kulesi’ne benzetilmeye başlanan binanın sakinleri binayı tasarlayan ve inşa eden firmalara dava açarken, tasarım ve inşaat firmaları hatası projeye onay veren kent idaresine attı. Görülen birinci davada, birtakım sakinler bir vakit içinder 5,1 milyon dolar üzere yüksek fiyatlarla bedellendirilen dairelerin artık neredeyse hiç bir kıymetinin olmadığını öne sürdü.

Dava 2020’de kapalı kapılar ardında gerçekleşen bir uzlaşmayla sonuçlandı. Bilindiği kadarıyla, binadaki konut sahiplerini iddiası kayıplar için tazmin edilecek ve 100 milyon dolarlık bir düzeltme planı uygulamaya konacaktı.

DÜZELTME PLANI İŞE YARAMADI

Uygulamaya konan 100 milyon dolarlık düzeltme planına karşın bina tamir süreci boyunca batmaya ve eğilmeye devam etti. Mühendislerin, tamirat teşebbüslerinin başlamasından bu yana geçen aylarda binanın 2,5 santim daha battığını keşfetmesiyle binanın temelini güçlendirmeye yönelik çalışmalara geçen yaz son verildi.

Yüksek binanın temelindeki 2,5 santimlik eğim zirvesine gelindiğinde 12,5 santimlik bir eğime dönüştüğünden binanın toplam eğimi 55 santimi geçmişti. Geçen yıldan bu güne kadar bu sayıya bir 11 santim eklenerek 66 santime çıktı.

Sıkıntılı binayı onarmaktan sorumlu mühendis Ron Hamburger, eğilme mevcut süratte devam ederse birkaç yıl ortasında 58 katlı lüks binanın asansörlerinin ve sıhhi tesisatının çalışamayacak noktaya ulaşabileceğini söylemiş oldu.

KURTARILMASI MÜMKÜN

Pek birçok terk edilip yıkılması gerektiğini düşünse de Ron Hamburger binanın hala kurtarılabileceğine inanıyor. San Francisco Kontrol Konseyi’nin geçen haftaki toplantısında, “Bina yılda yaklaşık bir buçuk santimlik bir oranda toprağa yerleşip yaklaşık 7,5 santimlik bir oranda eğilmeye devam ediyor” diyen Hamburger, “Bun biz şantiyede çalışma yapsak da yapmasak da yapıyor,” diye de ekledi.

Tüm bunlara karşın binanın hala inançlı olduğunu belirten Hamburger, ana kayaya 18 çelik kazık yerleştirmenin devrilmeyi durdurmanın ve bir ihtimal biraz düzeltmenin en âlâ yolu olduğunu söylemiş oldu.