Bu iki dostun içinden su bile sızmıyor… Üstelik ortalarındaki 97 yaş farka karşın

EdisonAbi

Yeni Üye
Bu iki dostun içinden su bile sızmıyor… Üstelik ortalarındaki 97 yaş farka karşın
Mary ve Benjamin yan yana konutlarda yaşıyorlar. Bahçelerini yalnızca bir çit ayırıyor. Üstelik Benjamin, kısa bir süre evvel Mary’nin bahçe kapısını kendi kendine açıp kapatmayı da öğrenmiş. ötürüsıyla canı istediği vakit arkadaşını ziyarete gidebiliyor.

Benjamin annesi, babası ve kendisinden biraz daha küçük erkek kardeşi Noah’yla birlikte yaşıyor. Mary ise eşi 37 yıl evvel vefat ettiğinden beri tek başına…

Mary sabahları uyanıp 1969’dan beri oturduğu meskeninin bahçesine çıktığında Benjamin’i oldukcatan güne başlamış biçimde buluyor. Benjamin merdivenin tabanına oturup bir yandan Mary’nin ikramı olan plastik kamyonuyla oynarken bir yandan da arkadaşının bahçeye çıkmasını bekliyor.

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Sarah Olson (@olsonsarahj)’in paylaştığı bir gönderi

PANDEMİDEN DOĞAN DOSTLUK

İkilinin dostlukları pandeminin az sayıdaki hoş kararından biri. 1,5 yıldır toplumsal ara kuralları ve karantinalar niçiniyle konutlarından çıkıp toplumsallaşma imkânı bulamayan Mary ve Benjamin’in ortalarında kurulan dostluk, hayatta kalmalarını sağlayan bir can simidi üzere adeta…

Washington Post’a konuşan Mary, dostluklarının gördüğü ilginin kendisi için bir iltifat olduğunu belirterek, “Çok düzgün anlaşıyoruz” diyor.

Genelde sabah 10 üzere buluşup her gün birkaç saatlerini birlikte geçiriyorlar. Mary, verandanın merdivenlerine yan yana oturup güle oynaya baloncuk üflerken vaktin nasıl geçtiğini anlamadığını belirtiyor.

OYUN ARKADAŞI OLDULAR

Benjamin ve Mary’nin dostluğu birfazlaca örnekte olduğu üzere ayaküstü sohbetlerle başlamış. Gerçi buna sohbet demek gerçek olur mu tartışılır. Zira birinci tanıştıklarında Benjamin daha epey küçük olduğundan Mary’nin söylemiş olduklerine baş sallayıp anlamsız sözlerle cevap verebiliyormuş. bir daha de bu ortalarında fazlaca kuvvetli bir bağ oluşmasına mani olmamış. Mary, Benjamin’in bir numaralı oyun arkadaşı haline gelirken, Benjamin de Mary’nin pandemide gereksinimini hissettiği can yoldaşı olmuş.

Bilhassa geçen yıl mayıs ayında yaşadıkları Minneapolis kenti karantinaya girince Mary ve Benjamin dostlukları da derinleşmiş. Mary o periyotta hiç bir yere gidemediği ve kimselerle görüşemediği için hava almak için sık sık meskeninin art bahçesine çıkmaya başlamış. Yan meskende Olson ailesi de birebir durumdaymış ve onlar da bahçede bol bol vakit geçirmeye başlamışlar.

Benjamin’in annesi Sarah Olson da Washington Post’a, “12 yıldır komşuyuz aslında fakat karantina esnasında epeyce daha fazla bir arada vakit geçirmeye başladık” diye konuşuyor.

“FAZLA KONUŞMUYOR ANCAK NE DEDİĞİNİZİ ANLIYOR”

Birkaç hafta ortasında Mary, Benjamin’in hayattaki birinci arkadaşı haline gelmiş. Anne Sarah, “Benjamin’in etkileşim kurduğu tek insan Mary’di. bu biçimde bir vakitte Mary üzere bir komşumuz olduğu için nitekim epey şanslıyız. Bahçeye oynamaya çıktığımızda Benjamin’in her gün görmek istediği bir kişi olması epeyce güzel” tabirlerini kullanıyor.

olağan olarak Benjamin, Mary’nin birinci arkadaşı değil lakin oldukcatan en sevdiği dostları ortasına girmiş bile. Ortalarındaki bağın doğal bir halde kurulduğunu belirten Mary, “Onu sevmemek epeyce zor” diye konuşuyor.

Mary’e göre yaşı küçük bulunmasına karşın Benjamin fazlaca anlayışlı. “Pek fazla konuşmuyor ancak sizin niye bahsetmiş olduğunizi anlıyor” diyen Mary şöyleki devam ediyor: “O bana karşı sıcakkanlı, ben de ona karşı sıcakkanlıyım.”

KENDİ OYUNLARINI İCAT ETTİLER

Çok uzun yıllar bir bilgisayar şirketinin ofis kısmında çalışmış olan Mary 63 yaşındayken emekli olmuş. Bugün vaktinin kıymetli bir kısmını Yahtzee oynayarak, televizyonda yarış programları izleyerek ve kelebekli eşya koleksiyonu yaparak geçiriyor. Aslında yalnız kalmaya çok alışkın bir insan. İki çocuğu, dört torunu ve altı torun çocuğu var lakin ailesinin kıymetli bir kısmı öbür eyaletlerde yaşıyor.

Kendisini oyalamak için biroldukca hobisi de var olağan olarak ancak “Benjamin’le dostluğum olmasa aylarca süren pandemi karantinasında kendimi fazlaca yalnız hissederdim. Yapacak hiç bir şey bulamazdım” diyor. Her gün Benjamin’le oyun saatlerini dört gözle beklediğini de belirtiyor.

bir arada biroldukça şey yapıyorlar. Bilhassa de kendi icat ettikleri toplumsal uzaklıklı oyun “baston topu”nu oynamayı seviyorlar.

Mary, “Bir sabah konuttan çıktım. Ben görür görmez Benjamin topunu çite gerçek fırlattı. Bastonumu alıp çitin öbür tarafına uzatıp topa vurdum. Benjamin topu yakalayıp bir daha bana attı. Oyunumuz bu biçimde başladı” diye anlatıyor.

AYLARCA ÇİTİN İKİ TARAFINDA OYNADILAR

Dostluklarının birinci birkaç ayında Mary ile Benjamin çitin iki başka tarafınca görüşmüşler. Sarah Olson, “Hem Mary’nin yeterliliği için tıpkı vakitte kendi güzelliğimiz için fazlaca önlemli davrandık. Ortamızda kesinlikle biraz aralık vardı” sözlerini kullanıyor.

Kış aylarında oyun buluşmalarının sayısı azalsa da Mary ve Benjamin görüşmeye devam etmiş. Mary, “Çoğu vakit Sarah Benjamin’i sarıp sarmalayıp benim meskenime uğruyordu. bu biçimdece onu gorebiliyordum” diyor.

Kış geçip havalar ısınmaya başladığında, arkadaşların birlikte geçirdikleri vakit da artmış. Sarah Olson, “Artık aşılı olduğumuz için daha yakın etkileşim kurabiliyorlar. Artık Benjamin’le ‘çak’ yapabiliyorlar’ sözlerini kullanıyor ve Benjamin’in 6 hafta evvel kreşe başlamasına karşın Mary’i görmek için her gün özel vakit ayırdıklarını söylüyor.

Benjamin’in haftada 3 gün kreşe gittiğini belirten Mary ise, “Onu epey özlüyorum lakin akşamları konuta geldiğinde görüşebiliyoruz” diye konuşuyor.

YILLARDIR SAKLANAN KOLEKSİYON BENJAMIN’İN OLDU

Birkaç ay evvel Mary, Benjamin’e hayli değerli bir armağan vermiş: yıllar evvelce 53 yaşındayken vefat etmiş olan oğlunun oyuncak kamyon koleksiyonunu.

Mary, “Oyuncaklar bodrumda tozlanıp duruyorlardı. Benjamin’in kamyonları fazlaca sevdiğini de biliyordum. Bir gün bahçeye çıkarken onları da yanıma aldım” diye konuşurken, Sarah da “İnanılmaz bir gündü” diyor ve ekliyor: “Mary bu kamyonları fazlaca uzun vakit saklamış. Ve mukadderata bakın ki çabucak yanı başında onlarla oynamayı epeyce seven 2 yaşında bir oğlan var.”

Benjamin, Mary’nin ikramını karşılıksız bırakmak istemediğinden yerden bir avuç toprak alıp kapının eşiğine bırakıvermiş. Bugün ise en sevdiği şey Mary’e armağan götürmek.

Mary, “Avcunda bir şeylerle gelip benim avcuma koyuyor. kimi vakit yaprak getiriyor, kimi vakit toprak…” diyor. Benjamin ne getirirse getirsin Mary epey memnun oluyor lakin hiç bir şey getirmese bile Benjamin’in varlığı Mary için kâfi. Yaşlı bayan, “Onun ve kardeşinin büyüğünü görmek beni tatmin ediyor. Ve hakikaten çok keyifli oluyorum” tabirlerini kullanıyor.

MARY ARTIK MIMI

Benjamin’in söz haznesi son haftalarda genişlemeye başlamış. en çok söylemiş olduği sözlerden biri de Mimi yani Mary’nin Benjamincesi. Annesi, “Sürekli Mimi’yi arıyor” diyor.

Mary ise Benjamin’in büyüme evrelerini büyük bir dikkatle izliyor: Yürümeye ne vakit başladı? Kaç dişi çıktı? Hangi sözleri öğrendi? Bütün bu soruların karşılıklarını bilen Mary, “Benjamin benim torunum gibi” diyor.

Aralık ayında Mary 100 yaşını dolduracak. Bu niçinle ağustos ayında kendisi için bir doğum günü partisi verilecek. Natürel ki Benjamin ve ailesi de orada olacak.

Mary, “Kendimi 100 yaşında hissetmiyorum. Bence Benjamin’le olan dostluğumuz yaşın yalnızca bir sayı olduğunun en âlâ kanıtı” diyor ve ekliyor: “Sanırım benim gönül yaşım 2. Zira aramızdaki yıllar karşın birbirimize fazlaca bağlıyız.”