Çekya Devlet Lideri Zeman, hastalığını deklare etti

EdisonAbi

Yeni Üye
Çekya Devlet Lideri Zeman, hastalığını deklare etti
Çekya Devlet Lideri Milos Zeman, geçirdiği rahatsızlık niçiniyle uzun müddettir bulunduğu hastaniçin taburcu olduktan daha sonra birinci televizyon röportajını verdi. Sıhhat sıkıntıları, yeni hükümet, Covid-19 ve eski Başbakan Andrej Babis hakkında açıklamalarda bulunan Zeman, yaşadığı sıhhat sıkıntılarının söylendiği üzere sirozdan değil, anoreksiyadan kaynaklı olduğunu belirterek, “İştahım yok, yemek yiyemiyorum, son vakit içinderda 10 kilo verdim. Bu niçinle mideme bağlı bir tüp ile besleniyorum. Son bir aydır alkol ve sigara kullanmıyorum. Bugüne kadar beni bir kez bile tedavi etmeyip kamuoyuna siroz olduğumu söyleyenleri de şaşkınlıkla izledim. Hekimler uçuş yasağı koyduğu için İsrail ve Çin seyahatlerimi gerçekleştiremeyeceğim” dedi.

“DIŞİŞLERİ BAKANI LİPAVKSY’NİN YETERSİZ OLDUĞUNU ANLAYACAK”

Çekya’da seçimlerin galibi SPOLU (beraber) ittifakında yer alan Sivil Demokrat Parti (ODS) önderi ve Başbakan Petr Fiala’nın, Devlet Lideri Milos Zeman’a sunduğu Bakanlar Şurası listesi hakkında konuşan Zeman, Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky’nin bekar ve yalnızca lisans diplomasına sahip olması niçiniyle bu misyona kabul etmek istemediğini deklare etti.

Zeman, “Bence dışişleri bakanlığı için hala kâfi değil. Ülkeyi temsil edecek bir dışişleri bakanının daha donanımlı olması gerekir. Bizim için kırmızıçizgi olan İsrail ve Vişegrad Dörtlüsü hususlarına bakış açısını beğenmiyorum ancak Başbakan Fiala bu konularda sorun yaşanmayacağı konusunda şahsen ve hükümet olarak garanti verince ben de Lipavsky’nin bakanlığını kabul etmek zorunda kaldım. Hoş bir gün gelecek ve hükümet bakan Lipavsly’nin yetersiz olduğunu anlayacak” dedi.

“ZORUNLU AŞILAMADAN YANAYIM”

Geçirdiği rahatsızlıklar niçiniyle tedavi gördüğü hastaniçin çıktıktan daha sonra Covid-19’a yakalanan ve kısa müddetliğine tekrar hastaneye giderek 14 gün karantinada kalan Zeman, “Ben zarurî aşılamadan yanayım. Kimi hastalıkların tedavisi için yürürlükte olan birkaç zarurî aşı esasen mevcut. Buna Covid-19 aşısını da eklemenin bir mahsurunu bakılırsamiyorum. Avrupa Komitesi lideri Ursula von der Leyen yahut eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel de zarurî aşılamadan yana olduklarını söylemişlerdi. Ben de üç doz aşı yardımıyla hastalığı epeyce yavaşça geçirdim. Aşı aykırıları da şunu düzgün bilmelidir ki bu aşı deher neysel bir şey değil” dedi.

“ANDREJ BABİS BENİ ŞAŞIRTTI”

Seçimlerdilk evvel yaptığı açıklamada hükümet kurma bakılırsavini seçimlerde en çok oy alan değil, en çok milletvekilliği kazanan partiye vereceğini duyurmasına karşın nazaranvi en hayli oy alan Fiala’ya veren Zeman, eski Başbakan Andrej Babis’in kendisini şaşırttığını söz etti.
Zeman, “Seçimler öncesinde verdiğim kelamı yerine getirip hükümet kurma misyonunu Babis’e verecektim ancak Babis beni şaşırttı ve vazgeçti. Hükümet kurması güç olsa da bunu denemeliydi. Benden daha sonra Devlet Başkanlığı için en uygun aday olarak kendisini görüyordum lakin şuan tıpkı görüşte değilim. Devlet Lideri çabadan kaçmamalı” dedi.

Öte yandan Zeman, 8 Mart 2013’ten bu yana Devlet Başkanlığı bakılırsavini yürütüyor. Çekya’da birinci defa halk tarafınca seçilen Devlet Lideri olan Zeman’ın, misyonu ise 2023 yılında son bulacak.