Direnişçi oğullardan Taliban zıddı ittifak

EdisonAbi

Yeni Üye
Direnişçi oğullardan Taliban zıddı ittifak
Taliban’ın Afganistan’da idaresi ele geçirmesinin akabinde bölgedeki hareketlilik devam ediyor. Ülkede Taliban’a karşı ‘Kuzey İttifakı’ olarak anılan yeni bir direniş hareketi başladı. Hareket, geçmişte birbirlerine rakip olmuş iki ünlü komutanın oğullarını bir ortaya getirmesiyle başka bir ehemmiyete sahip. Hareketin başkan takımında; Afgan-Sovyet savaşının ünlü kumandanlarından ve sonrasındasında Taliban ile El Kaide’ye karşı çabada ismini duyuran Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud ve Özbek asıllı Raşid Dostum’un oğlu Yar Dostum yer alıyor. Ayrıyeten Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin kaçışı daha sonrası yasal olarak kendini ülkenin yeni başkanı ilan eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emrullah Salih de direnişe öncülük ediyor.

BİRİNCİ ÇATIŞMAYI KAZANDILAR

15 Ağustos’ta başşehir Kabil’den ayrılan Emrullah Salih, Pencşir eyaletinde Ahmed Mesud ile bir ortaya gelerek yeni Afganistan direniş ordusunu toplamaya başladı. Taliban aksisi ittifakın, yaklaşık 10 bin savaşçısı bulunuyor. Etnik temelli ittifak güçleriyle Taliban içindeki birinci çatışma, geçen cuma günü Pencşir’e komşu Pervan eyaletine bağlı Çarikar kasabasında yaşandı. Bölge, başşehir Kabil’e 50 km uzaklıkta bulunuyor. Afgan ordusundan kalan silahları kullanan direniş, ABD’nin ülkeden çekilmesinden daha sonra birinci kere Taliban güçlerini bozguna uğrattı. “Panjshir-Province” toplumsal medya kanalının aktardığına nazaran, bu birinci çabada 100’ün üzerinde Taliban militanı öldürüldü.

TÜRKİYE’DE EĞİTİM ALMIŞTI

Direnişin bu birinci zaferinin akabinde, Dostum kuvvetlerinin de bölgeye intikal ettiği bildirildi. Rus İnterfaks ajansı, Özbekistan’da bulunan Dostum’un oğlu Yar Dostum’un yaklaşık 3 bin savaşçıyla Pencşir’e geldiğini yazdı. Türkiye’de Kara Harp Okulu’nda eğitim goren Yar Dostum, “teğmen” rütbesiyle mezun olmuştu. Taliban ile ikinci önemli çatışma ise kuzeydeki Balgan eyaletinde yaşandı. Burada da Pul-Hesar kasabasındaki Taliban ögeleri püskürtüldü.

MÜZAKERELER SONUÇ VERMEDİ

Öte yandan Taliban, iki mağlubiyet alması daha sonrası direniş ile görüşme masasına oturdu. Rus kaynaklara nazaran Taliban, Salih ve Mesud’a, silah bırakmaları ve Pencşir’e teslim etmeleri karşılığında can güvenliği kelamı verdi. Direnişin ise bunu reddettiği bildirildi. Direniş komutanlığı, başta ABD ve Rusya olmak üzere tüm dünyaya, “Bize asker değil, Taliban ile savaşmamız için silah verin” davetinde bulundu.

DAYANAK GELİR Mİ

ABD’nin direnişin takviye davetine ne karşılık vereceği çabucak hemen bilinmiyor. Fakat askeri uzmanlar, ABD’nin Kabil’den çekilmeyi tamamlamadan direnişe takviye vermesinin kelam konusu olmayacağını belirtiyor. Rusya’nın ise bu davete olumsuz karşılık vereceği varsayım ediliyor. Çünkü Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, “Afganistan’da Taliban gerçeği artık kabul edilmeli. Afganistan’ın parçalanmasına yol açacak adımlardan kaçınılmalı” açıklamasında bulunmuştu.

Bu ortada direniş ittifakı, Afganistan halkı için de bir duyuru yayınladı. Duyuruda, Afgan ordusuna mensup askerlerin Pencşir’e gelmeleri istenirken, Afganistan’ın geleceğinin Taliban ile kurulamayacağı vurgulandı.