Dünya bu imgeyle şoke olmuştu… Okyanustaki yangının niçini belirtildi!

EdisonAbi

Yeni Üye
Dünya bu imgeyle şoke olmuştu… Okyanustaki yangının niçini belirtildi!
Meksika’nın devlete ilişkin petrol şirketi Petroleos Mexicanos (Pemex) yaptığı açıklamada, şimşek fırtınası ve eşzamanlı olarak boru sınırındaki gaz sızıntısının geçen hafta Meksika Körfezi’nde görülen yangına yol açtığını tabir etti.

Pemex, 2 Temmuz’da şiddetli yağmur ve şimşek fırtınasının şirketi, yangının meydana geldiği yerin yakınındaki pompa istasyonlarını kapatmaya zorladığı bilgisini paylaştı.

Su altı boru petrol boru çizgisinde meydana gelen sızıntının doğal gaz olarak okyanus tabanında biriktiği ve okyanus yüzebir daha ulaştığında muhtemelen bir yıldırım niçiniyle tutuştuğu söz edildi.

Pemex, Meksika Körfezi’nde su altı petrol boru çizgisindeki patlamanın akabinde çıkan yangının uzun uğraşlar kararında denetim altına alındığını açıklamıştı.

NE YAŞANMIŞTI?

Meksika Körfezi’nden sabaha karşı gelen fotoğraf ve görüntüler adeta dünya gündemine bomba üzere düştü ve gorenleri şaşkına çevirdi. Okyanusun orta yerinde birden yükselen alevler her insanın yüreğini ağzına getirirken oluşan manzara dünya medyası tarafınca ‘Cehennemin gözü’ formunda paylaşıldı.

Meksika’nın Yucatan bölgesinde yaşanan olayın deniz altında yer alan petrol boru sınırlarında meydan gelen bir sızıntıdan kaynaklandığı belirtildi. Denizin orta yerinde birden teğe yükselen alevler panik yaratırken devlete ilişkin petrol şirketi Pemex tarafınca yapılan açıklamada yangının söndürüldüğü ve olayın denetim altında olduğu belirtildi.

‘Yangının gözü’ ya da ‘Cehennemin gözü’ biçiminde isimlendirilen dehşetli olayda daire halinde oluşan ve adeta deniz tabanında gerçekleşen bir volkan patlamasını andırdığı söylenen sızıntı kaynaklı duruma ilişkin fotoğraf ve görüntüler toplumsal medyada tekraren paylaşılarak viral haline geldi.

Petrol şirketi Pemex’in deniz üzeri petrol platformuna fazlaca yakın bir uzaklıkta çıkan bu su altı yangını deniz sularında oluşan ve benzerine sık rastlanmayan manzaralar yarattı.

Şirketten yapılan açıklamaya nazaran yangının denetim altına alınması beş saatten çok sürdü ve her neyse ki olayda yaralanan ve ölen kimse olmadı.

Meksika Körfezi'nde petrol boru hattında çıkan yangın saatler sonra söndürüldü https://t.co/paaxLqoKu3 pic.twitter.com/l3cRd5DaFJ

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) July 3, 2021

Pemex yangın ötürüsıyla petrol üretiminde rastgele bir aksama yaşanmadığını açıklarken olayın niçinini ortaya çıkarmak için soruşturma başlatacaklarını söz etti.

Guardian’daki habere göre 30 santimetre çapındaki vanaların olay daha sonrası anında kapatıldığını ve yangının büyümesinin önlendiğini açıklayan şirketin tarihinde bu çeşit endüstriyel kazalar sıkça yer alıyor.

Şirket çalışanları yangını söndürmek için nitrojen kullanırken Meksika’nın petrol güvenlik düzenleme kurumu ASEA’nın yöneticisi Angel Carrizales, Twitter hesabı üzerinden hadiseden daha sonra denizde petrol sızıntısı olmadığını ve şirketin gerekli tedbirleri aldığını deklare etti.

Pemex ülkenin en büyük petrol üretim şirketlerinden biri ve günde bir milyon varilden çok üretim yaparak pek büyük bir kapasiteyle çalışıyor.