Fildişi Kıyısı Cumhurbaşkanı Ouattara, 10 yıl ortadan daha sonra selefi Gbagbo ile görüştü

EdisonAbi

Yeni Üye
Fildişi Kıyısı Cumhurbaşkanı Ouattara, 10 yıl ortadan daha sonra selefi Gbagbo ile görüştü
Cumhurbaşkanı Ouattara, ülkede 2010’daki cumhurbaşkanlığı seçimi daha sonrasında patlak veren siyasi kriz daha sonrasında birinci sefer bir ortaya geldiği selefi Gbagbo’yu Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın kapısında sarılarak karşıladı.

Ouattara ve Gbagbo, “tarihi” olarak nitelendirilen görüşme daha sonrası basın mensuplarının karşısına geçti.

Cumhurbaşkanı Ouattara, Gbagbo’ya ziyaret için teşekkür etti ve aslına bakarsan uzun vakittir bağlantı halinde olduklarını söylemiş oldu.

Fildişi Kıyısı halkının uzun müddettir beklediği görüşmenin lakin bugün yapılabildiğini lisana getiren Ouattara, Gbagbo ile dostça ve samimi bir atmosferde bir ortaya geldiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ouattara, “elbet biroldukça ayrılığa niye olan siyasi bir kriz yaşadık lakin hepsi geçti. Bu olaylar pek acı vericiydi, hayli fazla mevt yaşadık. Bunu geride bırakmalı ve uzlaşı üzerine çalışmalıyız. Zira asıl olan Fildişi Sahili’dir. ” dedi.

GBAGBO’DAN “MUHALİFLER HÜR KALSIN” DAVETİ

toplantıda, ülkedeki barış, toplumsal diyalog üzere biroldukça sıkıntıyı ele aldıklarını tabir eden Ouattara, toplumsal uzlaşıyı güçlendirmek ismine bu biçim görüşmelerin ilerleyen günlerde de devam edeceğini vurguladı.

Eski Cumhurbaşkanı Gbagbo da Ouattara ile bir ortaya gelmekten pek memnun olduğunu belirterek, vakit zaman bu minvalde görüşmeler yapmayı istediğini söylemiş oldu.

Gbagbo, 2010’daki siyasi kriz sürecinden bu yana mahpusta olan muhaliflerin hür bırakılmasını isteyerek, “Muhaliflerin özgür kalması konusunda ısrar ediyorum. Cumhurbaşkanına da söylemiş oldum. Ben onların başkanıydım, ben hürüm lakin onlar hala hapisteler. Eminim Cumhurbaşkanı mahpustaki muhaliflerin özgürlüğüne kavuşması için elinden geleni yapacaktır.” diye konuştu.

SÜRGÜNDEN 18 HAZİRAN’DA SÖNMÜŞTÜ

Milletlerarası Ceza Mahkemesinde (UCM) insanlığa karşı kabahat işlemekle yargılanan ve mart ayında aklanan Gbagbo, sürgünde olduğu Brüksel’den 18 Haziran’da Fildişi Kıyısı’na dönmüştü.

Gbagbo, 2010’daki cumhurbaşkanlığı seçimini kaybettikten daha sonra milletlerarası baskılara karşın bakılırsavini, seçimi kazanan Ouattara’ya devretmeyince ülkede çatışma çıkmıştı.

Gbagbo ile Ouattara taraftarları içindeki çatışmalarda, yaklaşık 3 bin kişinin öldüğü belirtiliyor.

İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN KABAHATLERDEN BERAAT

Seçim daha sonrası çıkan olayların sorumlusu olarak 11 Nisan 2011’de yakalanan Gbagbo, 30 Kasım 2011’de insanlığa karşı hata işlediği nedeni öne sürülerek UCM’ye sevk edilmişti.

UCM, bu hatayla yargılanan birinci Cumhurbaşkanı Gbagbo hakkında, 15 Ocak 2019’da, olaylarla ilgili kâfi kanıt sunulamadığı nedeni öne sürülerek beraat sonucu vermişti.