‘Gelen bütün Afganların maksadı Avrupa’ya geçmek’

EdisonAbi

Yeni Üye
‘Gelen bütün Afganların maksadı Avrupa’ya geçmek’
YÜZLERCE Afgan sistemsiz göçmenin dağları, zirveleri, ülkeleri aşıp İran hududundan ülkeye girmesinin manzaraları hem siyasetin birebir vakitte toplumun gündeminde baş sıraya oturdu. Tartışmayı daha âlâ anlayabilmek için Ulaş Tosun’a sorduk. Tosun; gazeteci, fotoğrafçı ve belgesel imalcisi. 2018 imali Afganistanbul belgeseli ulusal ve milletlerarası biroldukca şenlikte gösterildi ve mükafatlar aldı. Belgesel imali sürecinde iki yıl boyunca İstanbul’daki Afganlarla görüşen ve onların gündelik yaşımına objektifini tutan Tosun şunları söylemiş oldu:

İNSAN KAÇAKÇILARI

“Gördüğüm, konuştuğum tüm Afganların temel planı Avrupa’ya geçebilmek. Bundan yıllar evvel bunu başarmış birtakım örnekler de olmuş. Hepsinin etrafında akrabası, eşi, dostu olan ve Avrupa hatta Kanada’ya ulaşmış, onları motive eden birtakım örnekler var. Lakin Suriye savaşı daha sonrasında artık bu biçimde bir durum neredeyse imkânsız. Üstelik insan kaçakçılarına ödedikleri meblağlar da her geçen gün artmış. Türkiye’ye gelmek için bin ile 2 bin dolar ortası ödeme yaptıklarını söylüyorlar. Üstelik buradan Avrupa’ya geçebilmek için de kaçakçılara 2 bin ile 3 bin dolar ortası bir ödeme daha yapılması gerektiğini anlatıyorlar. Bu beşerler hayli fakirler. Temel gaye burada da çalışarak para toplamak ve Türkiye sonunu da aşmak.

niye HEPSİ ERKEK

Ben yaklaşık iki sene Afganlarla görüştüm. Bu mühlet ortasında Afganistan’a geri dönen çok gördüm fakat bir tane bile Avrupa’ya geçebilen örneğe rastlamadım. Fakat buna karşın Türkiye’ye gelişler hiç durmadı. Bunda temel motivasyonlardan biri de doğal ki Taliban idaresi. Seyahat ve buradaki ömür kaideleri ne kadar şiddetli olursa olsun şunu düşünüyorlar: ‘Bir gece kapım çalınıp silahlı adamlar beni zorla götürmüyor, bayanlara tecavüz etmiyor. Hatta müzik dinleyebiliyorum’ diyorlar.

Suriyeliler ile Afganlar içinde gördüğüm en temel fark demografik. Suriyelilerin kat ettikleri seyahat Afganlarla karşılaştırıldığında fiziki olarak daha kolay. Bu da bayanların, yaşlıların ve çocukların da gelmesini sağlıyor. Üstelik Suriyeliler kimi temel eşyalarını da yanlarında getirebiliyorlar. Fakat Afganlar fazlaca kuvvetli bir coğrafyayı en az 15-20 günlük bir seyahatle aşabiliyor. Gerçekten hayli sıkıntı bir hayat yaşıyorlar. İzbe yerlerde, neredeyse 8-10 kişi, pis ortamlarda yaşıyorlar.

Türkiye’de ve İstanbul’da neredeyse en pis işleri bu beşerler yapıyor. İstanbul’daki atık toplama işini artık Afganlar yapıyor.”

AFGAN TERCÜMANLAR ABD’YE GETİRİLDİ

Afganistan’dan çekilmeye sürat veren ABD, bu ülkede kendisi için çalışan Afgan sivilleri de Taliban’ın intikam hücumlarına amaç olmamaları için tahliye ediyor. Bu kapsamda müracaatları onaylanan 2500 şahıstan birinci kafile dün ABD’ye vardı. Tercüman ve rehberler üzere siviller ile ailelerinden oluşan 221 Afgan’ı taşıyan uçak gece yarısından daha sonrasında Washington D.C yakınlarındaki Dulles havalimanına indi. Uçakta gelenler içinde 57 çocuk ve 15 bebek olduğu da öğrenildi. ABD Lideri Joe Biden birinci küme sivilin tahliyesinin akabinde “Eve hoşgeldiniz” diye konuştu. ABD, 2008’den beri 70 bin Afgan’ı kabul etti.