Haberler | Donald Trump “muhtemelen” ABD yardımını kesmek istiyor

BOTR

Yeni Üye

sabah 2.45: Başkan Vladimir Putin, Rusya'nın yeni Oreshnik orta menzilli füzesini gelecek yılın ikinci yarısında müttefiki Belarus topraklarına konuşlandırabileceğini söyledi. Putin, iki devlet başkanının karşılıklı savunma anlaşması imzaladığı Minsk'teki zirvede Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko'nun talebine yanıt verdi.

Putin, “Bugün, mevcut tüm güç ve araçları kullanarak güvenlik garantileri konusunda bir anlaşma imzaladığımızdan beri, Oreshnik gibi sistemlerin Belarus Cumhuriyeti topraklarına konuşlandırılmasının mümkün olduğunu düşünüyorum.” dedi. Roketin nükleer savaş başlığı da taşıyabilen yeni bir model olduğu söyleniyor. İlk kez geleneksel donanıma sahip olarak birkaç hafta önce Rusya'nın Dnipro'ya düzenlediği saldırıda kullanıldı.

23.10: Ukraynalı ünlü Wladimir Klitschko, ZDF'nin “Çocuklar İçin Bir Kalp” galasındaki görünümünü acil bir çağrıda bulunmak için kullandı. Eski boksör ve birçok yardım projesinin organizatörü, “Bugün Ukraynalı çocuklardan bahsediyoruz, yarın sizin çocuklarınızdan bahsedeceğiz” dedi. “Sizden şunu asla unutmamanızı rica ediyorum: Ukrayna düşerse Ukrayna Avrupa'daki son ülke olmayacak. Putin'in savaş vizyonuna göre savaş devam edecek.”

Klitschko, Alman halkının bazı kesimlerinde desteğin azaldığının farkındaydı: “Savaş Almanya'da da hissediliyor. Fiyatlar artıyor. İnsanlar artık Ukrayna hakkında pek bir şey duymak istemeyecek. İnsanlar muhtemelen yorulacak. Biz yorulacağız.” Ukrayna'da ön cephe, ön cephe gerisi de yoruldu ama karşı koymaktan başka seçeneğimiz yok.” Özgür dünyanın yardımı olmadan Ukrayna kendini uzun süre savunamayacak.

22.30: ABD, Ukrayna'ya 988 milyon dolar (yaklaşık 934 milyon avro) değerinde ek askeri yardım duyurdu. ABD Savunma Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, yeni yardım paketinin insansız hava araçları, tanklar, roketatarlar için mühimmat ve topçu sistemleri için ekipman ve yedek parçaları içerdiğini duyurdu. Washington, Ukrayna'nın Rus işgalci güçlere karşı yürüttüğü savaşta ana destekçisidir; Ancak ABD Başkanı seçilen Donald Trump, Ukrayna ordusuna yapılan milyarlarca dolarlık yardımı eleştiriyor.

14:09: ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyj de Paris'teki Notre-Dame Katedrali'nin yeniden açılış töreni için Fransa'nın başkentine geldi. Güvenlik kaynakları Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Selenskyj'in Charles de Gaulle Havalimanı'na öğle saatlerinde indiğini söyledi. Ukrayna cumhurbaşkanı havalimanından Paris'in merkezindeki “Hotel Intercontinental”e götürüldü.