Hem ağlatan hem gülümseten bir haber… ‘Beni sanki hatırlar mı?’

EdisonAbi

Yeni Üye
Hem ağlatan hem gülümseten bir haber… ‘Beni sanki hatırlar mı?’
Aisha Nieves, iki yıl kadar evvel epeyce üzücü bir kayıp yaşadı. Canından fazlaca sevdiği köpeği Kovu kayboldu.

ABD’nin Pennsylvania eyaletinin Allentown kentinde yaşayan Aisha ve Kovu’yu gorenler, niye köpekler için “insanın en uygun dostu” dendiğini epey yeterli anlıyordu. Kovu daha 7 haftalıkken sahiplenilmişti ve Aisha’nın bebeği üzereydi. Her yere birlikte gidiyorlar, her gece birlikte uyuyorlardı.

Bir pit bull-rottweiler kırması olan ve ismini animasyon sineması ‘Aslan Kral’daki bir karakterden alan Kovu ve Aisha’nın hayatları Mayıs 2019’da Kovu 5 yaşındayken değişti.

HER ŞEY BİR TRAFİK KAZASIYLA BAŞLADI

Birkaç hafta evvel bir araba Aisha’nın meskeninin çitine çarparak köpeğin geçebileceği büyüklükte bir delik açılmasına yol açmıştı.

Lakin Kovu o güne kadar hiç konuttan kaçmadığı ya da yanında Aisha olmadan dışarı çıkmadığı için ebeveyninin gönlü rahattı.

Bir gün Aisha akşamüzeri meskene döndüğünde kapıdan içeri adımını atar atmaz bir tuhaflık olduğunu fark etti. Olağanda Kovu Aisha’yı kapıda karşılar, içeri girer girmez etrafında dönmeye başlardı lakin bu kere konutta hiç hareket yoktu.

Aisha meskenin her yerini aradı lakin Kovu’nun izini bulamadı. Akabinde bir hafta boyunca da Allentown’u dolaştı fakat bir daha bir sonuç elde edemedi.

O periyotta Aisha bebek bekliyordu. Yaşadıklarını Associated Press haber ajansına, “Küçük oğluma dört aylık hamileydim. Çok duygusal olduğum bir periyottu. Daima ağlıyordum. Daima en berbatı aklıma geliyordu. Birilerinin Kovu’yu kaçırdığını ya da canını yaktığını düşünüyordum. Tarumar olmuştum. Kovu her şeyde, kalp kırıklıklarında, güzel ve makûs vakit içinderda daima benimleydi” kelamlarıyla anlatan Aisha, köpeğinin gittiğini kabul etmekte zorlandığını söylemiş oldu.

KOVU HAFTALARCA SOKAKTA YAŞADI

Kaza daha sonrası açılan delikten kaçan Kovu ise kaybolup meskenine dönemeyince ömrünü sokakta sürdürmek zorunda kaldı.

Konutta yaşamaya alışkın olan Kovu için hayat artık epeyce zordu. Bulabildiğini yiyor, yatabildiği yerde uyuyordu. Bunun kararında pire kaptı, art tarafındaki tüyleri döküldü ve bedeninde tehlikeli düzeyde enflamasyon oluştu.

Lakin bir noktada Kovu’nun talihi döndü. 8 Haziran günü, Lehigh County İnsani Yardım Kuruluşu’nun vazifelileri tarafınca perişan biçimde sokakta bulundu ve barınağa gdolayıldü.

Barınaktaki gönüllüler, Kovu’yu Ash diye isimlendirdiler ve ona yeni bir hayat verdiler. sokakta yaşadığı günlerden kalan pireler ve bedenindeki enflamasyon özel bir şampuanla ve antibiyotiklerle tedavi edildi.

Dört ayın sonunda sıhhatine kavuşan Kovu, yeni ailesini bulmak için artık hazırdı. 25 Ekim tarihinde yeni ailesi artık Ash diye bilinen Kovu’yu barınaktan alıp meskene götürdü.

Öteki tarafta Aisha, Kovu’yu arama eforlarından vazgeçmiyordu. En sonunda Lehigh County İnsani Yardım Kuruluşu’nun barınağına başvurduğunda her şey için fazlaca geçti zira Kovu’ya yeni bir aile bulunmuştu.

Lakin öykü burada bitmedi.

PANDEMİ KOVU’NUN YENİ AİLESİNİ DE ETKİLEDİ

Kovu yeni ailesine kavuştuktan kısa bir süre dünya kuşaklardır görülmemiş bir pandemiyle karşı karşıya kaldı. Milyonlarca kişinin vefatına, fazlaca daha fazlasının sıhhatini kaybetmesine yol açan pandemi hem ülkelerin birebir vakitte bireylerin ekonomik durumlarına da ağır darbeler vurdu.

Kovu’nun yeni ailesi de Covid-19 niçiniyle ekonomik durumu bozulanlardandı. Aile, Kovu’yu sahiplendikten iki yıl kadar daha sonra konutlarını boşaltmak, bu niçinle köpeği bir daha barınağa bırakmak zorunda kaldı.

Bu yıl 12 Haziran’da, Kovu, Lehigh County İnsani Yardım Kuruluşu’nun barınağına geri döndü ve bir daha aile arayışı başladı.

Birebir devirde Aisha da yeni bir hayvan sahiplenme vaktinin geldiğine karar vermişti. Hayvan barınaklarının internet sitelerinde dolaşıyor ömürlük yuva olacağı köpeği arıyordu.

Bu aramalar sırasında fotoğraflara bakarken tanıdık bir yüzle karşılaştı. Karşısında pit bull-rottweiler kırması bir köpek vardı. İsmi Ash’ti lakin çok tanıdık görünüyordu.

Aisha, “Önce ‘Yok canım, o olamaz’ dedim. Lakin bir yandan da fazlaca heyecanlanmıştım. Ellerim titriyordu. Fakat ondan sonrasında bir şeyi fark ettim” diye konuştu.

YARA İZİNİ GÖRÜNCE EMİN OLDU

Köpeğin sağ gözünün üzerinde küçük bir yara izi vardı. İzi bakılırsan Aisha, bu köpeğin Kovu olduğundan emin oldu. Bebeği yuva arıyordu ve birbirlerini bir kere daha bulmuşlardı.

Çabucak Lehigh County İnsani Yardım Kuruluşu’nu aradı ve barınaktaki köpeklerden birinin kendisinin 2 yıl evvel kaybolan köpeği Kovu olduğunu bildirdi ve köpeğini geri almak için hangi dokümanları getirmesi gerektiğini sordu.

Lehigh County İnsani Yardım Kuruluşu bakılırsavlisi Julie Huber, daha sonrasını CNN’e şu sözlerle anlattı:

“Köpeğin eski ebeveyni olduğunu kanıtlayan dokümanları gösterdikten daha sonra Aisha köpeği ziyarete geldi. Bir ortaya geldikleri an, Ash’in hakikaten de Aisha’nın yıllar evvel kaybolan sevgili köpeği Kovu olduğuna dair hiç kimsenin kuşkusu kalmadı.”

Nitekim de Kovu, Aisha’yı görünce tanıdı. İkilinin birbirlerine kavuştukları anda, Kovu’nun memnunluğu görülmeye kıymetti. Kovu tasmasının ucunda çırpınıyor, kendisini tutan barınak gorevlisinin elinden kurtulup Aisha’ya koşmak için var gücüyle çabalıyordu.

BİR ANDA SARMAŞ DOLAŞ OLDULAR

Aslına nazaran Aisha, yıllardır görmediği Kovu’nun kendisini tanımayacağından kaygı ediyordu. Ancak iki dost, güya biraz evvel ayrılmış üzereydi.

Aisha, lokal televizyon kanallarından WFMZ’ye yaptığı açıklamada, 18 Haziran tarihinde birbirlerine kavuştukları anda, Kovu’yla göz teması kurduklarını ve patili dostunun kendisini görünce kuyruğunu sallamaya başladığını söylemiş oldu.

Aisha, “Çok gergindim” dedi. “Terliyordum. Ellerim titremeye başlamıştı. Beni hatırlamayacağını düşünüyordum zira fazlaca vakit geçmişti. Orada oturup Kovu’yu getirmelerini bekledim. daha sonra bir an başımı kaldırıp baktığımda göz göze geldik ve kuyruğunu salladığını gördüm”

Aisha şöyleki devam etti:

“Koridorun başında beni gördüğü anda sevinçle havlayıp ciyaklamaya başladı. Üzerime atlayıp beni öpmeye çalışıyordu. Bir anda kucağıma atladı. Sarılıp birbirimizi öpmeye başladık. Kucağıma oturdu. Ona, ‘Evet dostum, konuta gidiyorsun’ dedim. ‘bu biçimde bir şey yaşandığı için fazlaca üzgünüm. Seni tekrar asla kaybetmeyeceğim’. Onu epeyce seviyorum. bir daha hayatımda olduğu için epey memnunum.”

Lehigh County İnsani Yardım Kuruluşu’nun Facebook sayfasındaki paylaşımında da, “Uzun vakittir kaybettiği annesini bakılırsan Kovu, evvel utangaç ve korkmuş biçimdeydi fakat daha sonra hayatımızda duyduğumuz en heyecanlı çığlığı attı” sözleri kullanıldı. Aisha ve Kovu barınakta bir ortaya geldikten ve nazarannleri duygulandıran kavuşma dakikalarının akabinde ikili meskenlerine döndü.

Huber ise CNN’e yaptığı açıklamada, “Kavuştuklarındaki memnunlukları inkâr edilemezdi. nazarann her insanın de kalplerini ısıttılar” dedi ve ekledi: “Kovu’nun Aisha’yı hatırlaması ve görüştüklerinde verdiği reaksiyonlar, ikilinin kavuşmasını daha da unutulmaz hale getirdi. İnsanın tüylerini diken diken eden bir andı.”

ÇOK ENDER FAKAT ŞAŞIRTAN DEĞİL

Lehigh County İnsani Yardım Kuruluşu’nun yetkililerinden Deirdre Snyder ise Associated Press’e yaptığı açıklamada, bu kadar uzun vakitten daha sonra ailesiyle buluşan köpeklerle epey ender karşılaştıklarını, ancak köpeklerin uzun ortadan daha sonra ailelerini tanımalarının şaşırtan olmadığını söylemiş oldu.

Snyder, “Köpeklerin inanılmaz bir koku duyusu vardır ve karşılarındaki kişiyi muhtemelen birinci vakit içinderda bu yolla tanırlar. İnternette uzun mühlet cephede savaştıktan daha sonra meskenlerine dönen askerlerin köpeklerine kavuştukları anların hayli sayıda görüntüsüyle karşılaşıyoruz. O görüntülerdeki köpekler de Kovu’nun Aisha’yı gördüğü anda verdiği yansıyı veriyor” dedi.

Yetkililer, evcil hayvanlara çip takılmasının da bu biçimde durumlarda değerli olduğunu hatırlattı. Çünkü çip ya da gibisi bir takip aygıtı taşıyan hayvanların, kaybolduklarında bulunmaları fazlaca daha kolay ve mümkün oluyor.