Hürriyet tarihi ana şahit oldu! 20 yıl daha sonra Taliban’la birinci gün

EdisonAbi

Yeni Üye
Hürriyet tarihi ana şahit oldu! 20 yıl daha sonra Taliban’la birinci gün
Afganistan genelinde denetimi sağlayan Taliban, son Amerikan askerlerini taşıyan uçağın da kalkmasıyla Memleketler arası Kabil Hamid Karzai Havalimanı’nı teslim aldı. Amerikan askerleri bölgeden ayrılırken geride harabe biçimde bir havaalanı, terminallerin içi ve kapısında kurşun izleri ve yerlerde binlerce boş mermi kovanları bıraktı. Pistteki uçakların kanat ve gövdelerinde de fazlaca sayıda kurşun izi vardı, uçakların tüm mekanik sistemi ise tahrip edilmişti.

SON UMUT BOŞA ÇIKTI

Son bir umut diyerek Afganistan’ı terk etmek için havaalanına gelen az sayıdaki Afgan ise Taliban’ın havaalanında denetimi sağlamasından daha sonra geri dönmek zorunda kaldı. Birkaç gün evvel ülkeyi terk etmek isteyen binlerce Afgan’ın oluşturduğu izdiham manzaraları yerini, havaalanı önünde silahlı nöbet tutan Taliban güçlerine bıraktı.

Havaalanı ve etrafında denetimi sağlayan Taliban, yol denetimlerine de başladı. Bunun üzerine kalabalık, son umutlarını da kaybedip dağılmak zorunda kaldı. Tüm tahribata karşın Taliban, ülkeyi ABD’den adeta anahtar teslim devraldı. Çünkü zafer şovlarının akabinde başşehir Kabil başta olmak üzere ülke genelinde halk tekrar günlük ömrün akışına dönmeye başladı.

Evvelki gün bayan öğretmenler ve kız-erkek tüm öğrenciler (ayrı sınıflarda olmak koşuluyla) okula dönmüştü… Semt pazarları ve çarşılar da bir daha hareketlendi. Taliban sözcüsü, memurların işlerinin başına dönmesi daveti yapmıştı.

çabucak hemen bankalar açılmasa da birtakım kamu kurumları bu davet üzerine ağır aksak da olsa bir daha çalışmaya başladı. Birkaç gün öncesinde binlerce Afgan’ın ülkeyi terk etmek için havaalanının önü ve yan tarafında oluşturduğu izdihamın yerini ise seyyar satıcılar ve top oynayan çocuklar aldı.

Taliban güçleri, ağır silahlar ve araçlarla devriye atarken, bölgedeki epeyce sayıda Afgan bu durumu meraklı gözlerle izledi. Bilhassa çocukların içinde olduğu kimi kümeler da sevgi şovları yaptı. Havaalanına çıkan tüm yollarda ise denetim noktaları kuruldu. Lakin bu kere evvelki günlerdeki gergin yüzlerin yerini, zafer sarhoşluğu yaşayan militanlar almıştı.

DENETİMLİ ZAFER SARHOŞLUĞU

Taliban, ülke genelinde gücünü hissettirmeye başladı. Yerleşim yerlerinin giriş-çıkışlarında denetim noktaları oluşturdu. Birçok genç ve çocuk yaşlarındaki Taliban güçleri, tüm araçları tek tek denetim ediyor. Ağır silahlı militanlar ise denetim noktalarının çabucak ardında mevzileniyor.

‘CONİ’ POZU…

Taliban güçleri ellerinde Amerikan silahlarıyla gün uzunluğu poz verdi, el koydukları araçlarla devriyeye çıktı.