Hürriyet’le dünyaya seslendiler! Taliban bilmeli ki biz 20 yıl evvelki bayanlar değiliz

EdisonAbi

Yeni Üye
Hürriyet’le dünyaya seslendiler! Taliban bilmeli ki biz 20 yıl evvelki bayanlar değiliz
Başşehir Kabil’de geçen cumartesi bir küme bayan, Taliban’a karşı bayrak açtı. Boyunlarında mor şallar, ellerinde güllerle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yürüyen Afgan bayanlar, Taliban’ın sert müdahalesiyle karşılaştı. Önleri demir bariyerle kesilen, ağır silahlar doğrultulan o bayanlarla buluştuk. Duydukları telaş ve mümkün bir Taliban müdahalesine rağmen aksiyoncu bayanlarla Kabil’de bir restoranda bir ortaya geldik.

İşte bahadır yüreklerin anlattıkları:

Geçen cumartesi bir küme Afgan hanımı hakları için aksiyon yapmıştı.

AİLE SALONUNDA RÖPORTAJ

Ailesi haricinde bayanla adamların birebir masada oturamadığı Kabil’de, Afgan bayanlarla röportajı lokantanın aile salonunda yaptık.

BASKILAR GİDEREK ARTACAK
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ SÜREYYA NESRET

Hem üniversite okuyordum birebir vakitte bir kafede çalışarak harçlığımı çıkarıyordum. Taliban gelince o kafe kapandı, işim gitti. Artık üniversiteler açılacak deniliyor, nasıl olacak, nasıl gidip geleceğimi bilmiyorum. Okuyabilecek miyim aşikâr değil. Daha evvel özgürdük, rahat çalışıyorduk, tek başımıza sokağa çıkıyorduk. Taliban ile meskene kapandık, telaşlıyız. Şu an dünyanın gözü Taliban’ın üzerinde olduğu için çabucak hemen sert kurallarını uygulamaya koymadılar.

Afgan bayanlarla bir restoranda buluştuk. Fakat erkek ve bayanlar tıpkı masaya oturamadığı için aile kısmında konuştuk.

Biliyoruz ki, vakit geçtikçe baskıları artacak. Bayanlara yönelik kurallar getirecekler, bizi meskenlere kapanmaya zorlayacaklar. Taliban’dan evvel kafeler vardı, arkadaşlarımızla buluşuyorduk. Doğum günleri kutluyorduk. Kız ve adamların gittiği bu kafeler artık kapandı, gideceğimiz tek yer ailemizle birlikte lokantaların aile kısmı. Artık sokağa çıkamıyoruz. Çıktığımızda da başımızı örtüyoruz, geniş uzun elbiseler giyiyoruz.”

BURKA GİYİP MESKENE KAPANMAYACAĞIZ

RAMZİA ABDEKHİL

22 yaşındayım, 2 yıl iktisat okudum, şu an milletlerarası bağlantılarda okuyorum. Ayrıyeten bir şirkette çalışıyordum. Taliban’dan evvel iş sahibi bir kadındım. Taliban, Kabil’e geldiği gün biroldukça bayan arkadaşla işteydik. Kente girdikleri an işi bırakıp konuta gitmek zorunda kaldık. Artık işim de yok. Lakin Taliban bilmeli ki karşılarında ne 20 yıl evvel yönettikleri Afganistan ne de 20 yıl evvelki Afgan bayanı var. Evvelden Taliban her şeyi yaptı, biz sustuk. Artık susmayacağız. Taliban’ın her söylemiş olduğini yapan, burka giyip meskene kapanan bayanlar olmayacağız.

Milletlerarası kuruluşlar, bu coğrafyadaki bayanları yalnız bırakmamalı. Şayet Taliban, bayan haklarını vermeyecekse, 20 yıl evvelki üzere yönetecekse hiç bir devlet Taliban’ı tanımasın. Şu kısa müddette gördük ki Taliban değişmemiş. Hareket yapmamıza tahammül edemediler. Silahlarla bayanlara müdahale ettiler, hayli berbat, yakışıksız sözler kullandılar. Şiddet uyguladılar. Daha evvelki Taliban da bu biçimdeydi. Taliban’a karşı yürüyen bayanlar, kimseye bağlı değil, artlarında hiç kimse yok. İşini, haklarını kaybetmek istemeyen Afgan kadınlarıyız. Çoğumuz birbirimizi bile tanımıyoruz, bir anda gelişti her şey, toplandık ve hareket yaptık. Taliban’dan korkmuyoruz. Şayet biz korkarsak konuttan çıkamayacağız. İşimiz için, eşit haklar için, uygar bir insan üzere yaşamak için aksiyonlarımıza devam edeceğiz. Afgan halkı yanımızda olsun. Onların kurallarına uymasınlar, baskıya dirensinler. Diyorlar ki bayanların hakkı yok, hükümette bayan olmayacak. Şayet, bunlar hükümeti kuracaksa bayanlar idarede olsun, haklarımızı korusun. Eskisi üzere bayanlarımız işlerine, okullarına gitsin, okusunlar, özgür olsunlar. Taliban’dan evvel başım açıktı, çağdaş giyiniyordum. Makyajımı yapıp, işime gidiyordum. Lakin artık geniş elbiseler giyiyoruz, meskenden çıkarken başımıza eşarp, örtü alıyoruz. Bu niçinle birden fazla bayan konuttan çıkamıyor.

20 GÜNDE 3 SEFER KONUTTAN ÇIKTIM

MARYAM MEŞEL HAŞİMİ

Memleketler arası bağlantılarda okudum, toplumsal medyada kanalım vardı, orada yayın yapıyorduk. Taliban gelince yayınımız durdu, şu an işim yok, çalışmıyorum. Taliban geldiği günden beri üçüncü defa konuttan çıktım, korkuyorum konuttan çıkmaya. Evvelden her gün dışarıdaydım, arkadaşlarımla buluşuyordum, geziyorduk. Artık yanımda annem, kardeşim, babam olmadan konuttan tek başıma çıkamıyorum.

Bunların amacı yalnızca elbise değil, bayanı konuta kapatmak. Bizim evvelki idaremiz de İslam’dı, Taliban’dan evvel de Müslümandık. Güya Müslümanlık, Taliban ile gelmiş üzere. Bunlar her gün yeni kurallar getiriyor, yeni mazeretler üretiyor. Taliban’ın da artık değişmesi gerekir. Artık Afganistan, Kabil eskisi üzere değil. Endişe var fakat gayretimiz de var.

Üniversitedeyken tekvando ulusal grup sporcusuydum, İçişleri Bakanlığı’nda işe başlayacaktım. Taliban gelmeseydi şayet bir hafta daha sonra işbaşı yapacaktım. Taliban geldi, tek ses çıkartan, itiraz eden bayanlar oldu. Şayet erkekler de takviye olsa Taliban’a karşı fazlaca şey başarırız.

: İlginizi Çekebilir

• Kahramanlar dünyaya Hürriyet’le seslendi! ‘Bizi meskene kapatamazlar’
  • Felaketler üst üste geldi! Feci biçimde can verdiler
  • Ulusallar Hollanda’da darmadağın oldu! 7 gol…