İran’da aşılama süreci yerli aşı “Bereket” ile devam ediyor

EdisonAbi

Yeni Üye
İran’da aşılama süreci yerli aşı “Bereket” ile devam ediyor
Korona virüs salgını ile çabada İran’ın yaptırımlar niçiniyle Kovid-19 aşısını almakta zorlanmasının akabinde dini önder Ayetullah Hamaney’in talimatıyla ABD ve İngiltere üretimi aşıların ülkeye girişini evvel yasaklamış, 11 Ağustos’ta da yasak kaldırılmıştı.

Bu süreçte aşı geliştirme uğraşlarına sürat veren İran, acil kullanıma sunduğu COVIRAN Rahmet isimli aşıyı uygulamaya devam ediyor. Ülkede 9 Şubat 2021 tarihinde başlanan aşılama çalışmalarında Kovid-19 aşılama sürecine Sinopharm, AstraZeneca ve Sputnik V’nin yanı sıra 25 Haziran’dan bu yana ülkenin yerli aşısı olan “Coviran Bereket” kullanılıyor.

Toplam 120 milyon 3 bin 437 doz aşı uygulanan ülkede halk da aşı merkezlerinde uzun kuyruklar oluşturuyor. Büyük bir çoğunluğu yerli aşıyı yeğleyen İran halkı, aşının yan tesir göstermediğini söz ederek aşı merkezlerine giderek hatırlatıcı dozlarını yaptırıyor.

“YURTDIŞINDAN AŞI ALMIYORUZ”

İran Besin ve İlaç Kurumu Lideri Behram Darayi, hali hazırda yurtharicinden aşı ithal etmediklerini söyleyerek, “Artık yurtharicinden aşı almıyoruz. Kendi aşımız üçüncü doz için kâfi ve muhtaçlığımızı karşılayacak kadar üretim olduğunu düşünüyoruz” tabirlerini kullandı.

“BEREKET AŞISINA GÜVENİYORUM”

Aşı merkezinde 3. doz aşısını olmaya gelen Behram Babai, “Bereket aşısına güveniyorum. Üçüncü doz aşımı olmaya geldim. Allah’a şükür rastgele bir problemim yok ve kendi aşımız olduğu için sağlam olduğunu düşünüyorum” dedi.

Yerli aşı niçiniyle yurtdışına seyahat edemeyeceğini söyleyen Meryem Davudi, “Bereket aşısında üçüncü dozu olmaya geldim. Rastgele bir yan tesirini görmedim ve aşıdan razıyım. Ancak Rahmet aşısını yaptırdığım için buradaki yetkili yurt dışına çıkamayacağımı söylemiş oldu” sözlerini kullandı.

Ahmet Khamuşi ise, “Diğer korona virüs aşılarına bakılırsa en uygununun Rahmet olduğunu düşünüyorum. çabucak hemen memleketler arası onayı yok fakat ben Rahmet aşısını tercih ettim” dedi.

“HİÇ BİR YAN TESİR OLMADI”

Ali İstek Seyyidi ise, “Son doz aşımı olmaya geldim. Şu ana kadar bende hiçbir yan tesir olmadı. her insanın toplum sıhhatini korumak için korona virüs aşısını yaptırması gerekiyor” dedi. Ülkede aşılamanın yetersiz olduğunu söyleyen Mahsa Kerimati de, “Üçüncü doz aşımı olmaya geldim. Lakin bana nazaran ülkemizdeki aşılama süreci ve aşı stoku kâfi değil. Daha fazla aşı yurtharicinden getirmeliyiz. O kadar hayli aşımız olmalı ki kısa müddet içerisinde herkes birebir anda aşılanmalı” sözlerini kullandı.

İran’da son 24 saatte 41 kişi Kovid-19 niçiniyle ömrünü kaybederken toplam can kaybı sayısı 131 bin 608’e yükseldi. Kovid-19 olay sayısı ise son 24 saatte bin 510 olay artarak toplam hadise sayısı 6 milyon 196 bin 913’e ulaştı.