Joachim Gauck, Olaf Scholz'u Boğa burcunda “tereddüt ettiği” için eleştirdi

BOTR

Yeni Üye

Annalena Baerbock, Ukrayna Liyakat Nişanı'nı aldı. Rusya ve Ukrayna 400 mahkumu takas etti. Tüm bilgiler haber blogunda.

Bir bakışta en önemli şeyler

Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Ukrayna'ya sürpriz bir gezi yaptı

sabah 4:55: Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa Pazar günü Ukrayna'ya sürpriz bir gezi yaptı. Kamikawa'nın bakanlığı, mevkidaşı Dmytro Kuleba ile Kiev'de yaptığı toplantıda, hükümetinin Ukrayna'nın yanında durma ve “mevcut zorlu uluslararası durumda” ülkeyi destekleme yönündeki değişmeyen pozisyonunu vurgulamak istediğini söyledi. Ayrıca kalıcı barışa ulaşma çabaları konusunda Ukrayna tarafıyla açıkça fikir alışverişinde bulunmak istiyor.

Putin askerlere destek sözü verdi

sabah 2:07: Ortodoks Noeli arifesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın çıkarlarını “ellerinde silahlarla” savunan askerleri destekleme sözü verdi. Putin, Ukrayna'da ölen Rus askerlerinin aileleriyle yaptığı toplantıda, “Pek çok adamımız, cesur, kahraman evlatlarımız, Rus savaşçılarımız, bu bayramda bile ellerinde silahlarla ülkemizin çıkarlarını savunuyorlar” dedi.

Akrabalara hitaben şunları söylüyor: “Toplantımızın Rusya Federasyonu genelinde ve her düzeydeki tüm meslektaşlarıma açık ve anlaşılır bir sinyal olmasını istiyorum; tekrar ediyorum, meslektaşlarımın her zaman ve her yerde yanınızda olduğuna dair açık bir sinyal. Her seviyedeki güç.” Putin, geçen yılın aksine bu yıl 6 ve 7 Ocak'taki Ortodoks Noeli için Ukrayna'da ateşkes çağrısında bulunmadı.

Gauck, Boğa burcuna teslimat yapılmamasını eleştiriyor

12:10: Eski Federal Başkan Joachim Gauck, federal hükümeti Ukrayna'ya silah teslimatı konusunda tereddüt etmekle suçladı. “Yorucu hendek savaşı ve Ukrayna sivil nüfusuna karşı iğrenç hava saldırıları göz önüne alındığında, eylemlerimize endişe ile bakıyorum ve kendime desteğimizin yeterli olup olmadığını soruyorum.”

Ukrayna'nın talep ettiği Alman Taurus seyir füzelerinin teslimatına ilişkin bir soruya Gauck, şu yanıtı verdi: “Askeri konularda pek bilgim yok ama gerekli askeri bilgiye sahip kişilerle konuştum. Ve bu görüşmelerin ardından, “Bu silahı ve ek mühimmatı tedarik etmekte tereddütlüyüz” artık anlayamıyorum.

Gauck, saldırıya uğrayan bir mağdura silahla destek verilmesi konusunda uluslararası hukuka göre herhangi bir yasağın bulunmadığını söylüyor. “İşte bu yüzden bunu yapmamıza izin veriliyor. Ve bunu elimizdeki her şeyle yapmalıyız. Eğer veya ama yok. Çünkü Rusya'nın zaferi orta vadede diğer Avrupa devletlerinin güvenliğini de tehdit edecektir.”

Gauck özellikle Şansölye Scholz'u eleştiriyor. Eski Federal Başkan, “Şansölye, Rusya'nın barış zaferine ulaşmamasını sağlamak için her şeyi yapacağı yönündeki iddiasını yerine getirip getirmediğini tekrar tekrar kendine sormalı” dedi. “Hükümetin tereddütü yalnızca Ukrayna'nın şansını azaltmakla kalmayıp aynı zamanda özgür dünyaya yönelik tehdidi de artırdığında rahatsızlık ortaya çıkıyor.”

Ukrayna: Rusya'nın Donetsk bölgesindeki saldırısından sonra en az 11 ölü

23:01: Ukrayna kaynaklarına göre, Rusya'nın doğu Ukrayna'ya düzenlediği saldırıda en az 11 kişi hayatını kaybetti. Donetsk bölgesi valisi Vadym Filaschkin, Telegram'ın çevrimiçi hizmetinde yaptığı açıklamada, Pokrovsk şehrinde ölenler arasında “çoğunlukla” beş çocuğun bulunduğunu söyledi. S-300 roketleriyle düzenlenen saldırıda 8 kişi de yaralandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyj akşam saatlerinde saldırıları kınadı: “Ruslar yalnızca konutları ve özel evleri vurdu.” Hiçbir Rus saldırısının “sonuçsuz” olmayacağına dair güvence verdi.

Ukrayna ile Polonya arasındaki önemli sınır kapısı yeniden açıldı

22:07: Ukrayna ile Polonya arasındaki en önemli dört sınır kapısından biri yeniden kamyonlara açıldı. Organizatörlerden Roman Kondrow Cumartesi günü yaptığı açıklamada, çiftçilerin hükümetle yapılan anlaşma nedeniyle Güney Polonya'daki Medyka geçişindeki protestolarını askıya aldığını söyledi.