KKTC Lideri Ersin Tatar’dan birlik ve birliktelik iletisi

EdisonAbi

Yeni Üye
KKTC Lideri Ersin Tatar’dan birlik ve birliktelik iletisi
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, çeşitli ziyaretler için geldiği Konya’da, Konya Bilim Merkezi’nde düzenlenen “Geçmişten Günümüze Kıbrıs Türkü’nün Ada’daki Varoluş Mücadelesi” temalı söyleşide gençlerle bir ortaya geldi.

Türkiye ve KKTC’nin Mavi Vatan ve Doğu Akdeniz’deki ulusal ve ulusal çıkarları koruyabileceğini vurgulayan Tatar, “Ben, Türkiye’yi seven, Türkiye’ye yakın, yalnızca siyasi seviyede değil, sivil toplum kuruluşları, belediyeler üzere her türlü iş birliğinin geliştirilmesi anlayışına sahip bir beşerim. Bilhassa gençlerimizin Kıbrıs davasına, bu ulusal davamıza olan inançlarını artırmak istiyorum.” diye konuştu.

Tatar, Kıbrıs ile ilgili konuşacak hayli şey olduğunu, Kıbrıs’ın her gün gündeme geldiğini söylemiş oldu.

Bağlantı imkanlarının artmasıyla Türkiye ile KKTC’nin entegre olduğunu lisana getiren Tatar, şunları kaydetti:

“Siyaset icabı başka iki devlet zira dünya hukuku bunu emretmektedir. Biz hiç bir vakit farklı düşünmedik. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni güçlendirmek için çalışıyoruz. Türkiye’nin de her manada epey değerli takviyelerini alıyoruz. Sonuç prestijiyle Türkiye ile biriz, Türkiye ile birlikteiz. Artık bağlantı dünyasında Kıbrıs’ta şu anda neler oluyorsa anında tüm Türkiye’de izlenebilir. Türkiye’de olan biten tıpkı anda bizde, Kıbrıs’ta izlenebilir. Küçülen global dünyada bizim de münasebetlerimizin yakınlaştığı, ötürüsıyla sizlerin de rastgele bir düğmeye basarak Kıbrıs davasına, Kıbrıs problemine vereceğiniz takviye benim için fazlaca değerlidir. Kamuoyu dediğimiz şey ergenlerden başlar ve yavaş yavaş yayılır. Kıbrıs’ın Türkiye’nin hayli paha verdiği, farklı bir devlet de olsa bir vatan toprağı olduğunu, Kıbrıs’ı bizden bir kesim olarak görmek ve Kıbrıs’tan gelen gençlerle münasebetinizin artırılması, yeni münasebetlerin kurulması geleceğe yönelik değerli adımlardır.”

Tatar, sonrasındasında gençlerin sorularını yanıtladı.

Kapalı Maraş ile ilgili soru üzerine Tatar, şöyleki konuştu:

“Maraş 47 yıldır kapalıydı. Benim başbakan olduğum periyotta bu iradeyi ortaya koyduk. Kıbrıs’ın gerçeklerine baktığımızda bu uğraşta Türkiye’nin varlığı, Türkiye’nin dayanağı harikulâde kıymetlidir. ötürüsıyla bu mevzuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile paylaştım. Maraş’ı mağduriyetlerin önlenmesi için açıyoruz. Oradaki mal mülk sahipleri tekrar mallarına mülklerine gelebilsinler diye ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sonları içerisinde.

Ada’nın tümü bizimdi lakin şartlar değişmiş. 1878’da Osmanlı Kıbrıs’ı İngiltere’ye devrederken nüfus 50 bin Türk, 100 bin Rum, ortada 50 bin. O 50 bin de her gün sarfiyat gelir. 1960’ta bizim 50 bin olmuş 100 bin, Rum’un 100 bini olmuş 400 bin. Yani İngiliz periyodunda Rum-Yunan ikilisi öteki adalardan nüfus çekmek suretiyle nüfusu aleyhimize çevirmiştir. Bugün Avrupa Birliği’ne bakınız, 700 bin nüfusu olan Kıbrıs Rum İdaresi Almanya ile bir bakıma tıpkı haklara sahip. Veto hakkı var bir defa. 450 milyonluk Avrupa Birliği’nin Türkiye Cumhuriyeti münasebetlerinde rastgele bir noktada Rum Tarafı ‘Ben buna onay vermiyorum, vetomu kullanıyorum.’ derse durdurabiliyor.”