Kremlin, Biden'ın Putin hakkındaki açıklamasını “rezalet” olarak nitelendirdi

BOTR

Yeni Üye
Bir Rus blog yazarı Avdiivka'daki ölümler hakkında yazdığı yazının ardından hayatını kaybetti. Putin zafere inanmaya devam etmeli. Daha fazla bilgi haber blogunda.

Bir bakışta en önemli şeyler

Gömülü içerik simgesi resmi

Göm

İngiltere, Ukrayna'ya 200 adet daha tanksavar güdümlü füze tedarik etti

15:35: İngiltere, Ukrayna'ya ilave 200 adet Brimstone tanksavar güdümlü füze tedarik etme sözü verdi. İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps Londra'da Parlamento'da yaptığı konuşmada, “Bu füzeler zaten savaş alanında önemli bir etki yarattı, bir durumda Rus kuvvetlerini nehri geçip geri çekilme girişimlerinden vazgeçmeye zorladı.” dedi. İngiltere daha önce yüzlerce “Kükürt”ü Ukrayna'ya teslim etmişti.

Shapps ayrıca İngiltere'nin müttefikleriyle birlikte 2024'ün ilk yarısında 10.000 Ukraynalı askere daha eğitim vereceğini duyurdu. Bakan, İngiltere'nin Ukrayna'ya desteğini artıracağını söyledi. “Özgürlüğü seven tüm devletler aynısını yapmalı.” Bu yıl Ukrayna için çok önemli, dolayısıyla Batı'nın ve tüm uygar ulusların Ukrayna'ya ihtiyacı olan desteği verme zamanı geldi.

Raporlar: Putin nükleer bombacının test uçuşuna katıldı

14:31: Ajans raporlarına göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, stratejik bir nükleer bombardıman uçağının uçuşuna katıldı. Devlet ajansı RIA'nın bildirdiğine göre bu kısa bir test uçuşuydu. Devlet ajansı Tass, bombacının NATO tarafından “Blackjack” kod adı altında bilinen modernize edilmiş bir Tupolev TU-160M olduğunu yazıyor. Uzun menzilli bombardıman uçağının dört kişilik mürettebatı var ve on iki seyir füzesi veya on iki kısa menzilli nükleer füze taşıyabiliyor.

Danimarka Ukrayna'ya yeni askeri yardım sağlıyor

14:10: Danimarka, Ukrayna'ya 1,7 milyar kron (yaklaşık 228 milyon euro) değerinde yeni bir askeri yardım paketi açıkladı. Aynı zamanda Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, müttefiklerine Rusya'ya karşı mücadelede Ukrayna'ya daha fazla destek verme çağrısında bulunuyor. Ukrayna'nın savaş alanında başarılı olması için daha fazla yardımın gelmesi gerektiğini söylüyor. “Bunu aklımızda tutarak, altı veya on iki ay içinde değil, ihtiyacın çok ama çok büyük olduğu şimdi, diğer ülkelerin de aynısını yapması umuduyla Danimarka'ya destek sağlamaya devam edeceğiz.”

Yeni paket, Danimarka'nın iki yıl önceki Rusya işgalinden bu yana Ukrayna'ya yaptığı toplam yardım miktarını 33,3 milyar krona (4,5 milyar euro) çıkarıyor. NATO ülkesi Danimarka, ekonomik gücüyle bağlantılı olarak en büyük askeri yardım bağışçılarından biridir.

Rusya Donetsk'teki köyü ele geçirmek istiyor

14:02: Moskova Savunma Bakanlığı'na göre, Rus birlikleri Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesindeki Pobieda köyünü ele geçirdi. Silahlı kuvvetler Donetsk'in diğer bölgelerinde de ilerledi. Ukrayna Savunma Bakanlığı Rusya'nın açıklamasıyla çelişiyor. Ukraynalı birlikler köyün yakınındaki saldırıları püskürttü ve “düşmanı uzak tutmaya” devam etti. Şu anda en şiddetli çatışmalar bu bölgede yaşanıyor. Son olarak aylar süren çatışmaların ardından Rus birlikleri yine doğuda bulunan Avdiivka şehrini ele geçirdi.

Rusya muhtemelen Fransız keşif uçağını vurmakla tehdit etti

13:35: Fransa Savunma Bakanı Sébastien Lecornu, Rus birliklerinin Karadeniz üzerinde Fransız keşif uçağını düşürmekle tehdit ettiğini söyledi. Lecornu, RTL yayıncısına “Bir ay önce, bir Rus hava gözetleme sistemi, biz uluslararası hava sahasında devriye gezerken Fransız uçaklarını düşürmekle tehdit etti” dedi. “Fransız pilotları uçaklarını düşürmekle tehdit eden Rus operatörleriniz var.”

Rusya'nın şu anki davranışı iki yıl öncesine göre farklı. Bakan, “Rusya'nın özellikle saldırgan tutumunun geri dönüşüyle karşı karşıyayız. Rusya saldırganlığın eşikleriyle oynuyor” diyor. Çünkü Rusya Ukrayna'daki savaş alanında sorunlar yaşıyor.