BOTR
Yeni Üye
Kuzey Kore Rusya'ya binlerce asker gönderiyor ve karşılığında yüklü miktarda tazminat alıyor. Görünüşe göre bu yaklaşık milyonlarca dolar ve yüzbinlerce ton pirinç anlamına geliyor.
Görünüşe göre Kuzey Kore, Ukrayna'daki askeri müdahalesi nedeniyle Rusya'dan cömert tazminat alıyor. Güney Koreli günlük “Korea Herald” gazetesinin Kore Ulusal İstihbarat Servisi'ne (NIS) atıfta bulunarak bildirdiği gibi, Rusya'daki her Kuzey Kore askeri aylık yaklaşık 2.000 ABD doları maaş alıyor.
NIS'e göre, Ukrayna'ya giden en az 10.000 Kuzey Kore askeriyle Kuzey Kore'nin yıllık 200 milyon dolardan fazla gelir elde edebileceği belirtildi.
Rapora göre Kuzey Kore, mali kaynakların yanı sıra Rusya'dan acil gıda yardımı da alıyor: 600 ila 700 bin ton pirinçten bahsediyoruz. Milletvekili ve Güney Kore'nin eski Rusya Büyükelçisi Wi Sung-lac Korea Herald'a yaptığı açıklamada, bu miktarın “Kuzey Kore'nin yıllık ihtiyaçlarını karşılamak için ihtiyaç duyduğu miktarın yarısından fazlası” olduğunu söyledi.
Rusya aynı zamanda Kuzey Kore'yi ileri uzay teknolojisiyle de destekliyor. Bu yardım, Pyongyang'ın başka bir askeri keşif uydusu fırlatma çabaları sırasında geldi. Ulusal Güvenlik Stratejisi Enstitüsü'nden Nam Sung-wook Korea Herald'a, Kuzey Kore ile Rusya arasındaki askeri işbirliğinin savaşın ötesinde de devam edeceğini söyledi.
Uzman, “Kuzey Kore ve Rusya'nın askeri işbirliği savaşın ötesinde de devam edecek” dedi. Karşılıklı savunma anlaşmasının bir parçası olarak, “içlerinden birinin saldırıya uğraması durumunda derhal askeri yardım” sağlama konusunda anlaştıklarını söyledi.
Wi Sung-lac da aynı doğrultudadır. “Kore yarımadasında bir savaş olursa, Kuzey Kore artık Rusya'nın gelip yardım edeceğine güvenebilir” diye korkuyor.
ABD'ye göre Kuzey Kore, 8.000'i batı Kursk bölgesine olmak üzere Rusya'ya yaklaşık 10.000 asker gönderdi. Haziran ayında Kim ile karşılıklı savunma maddesi içeren bir anlaşma imzalayan Vladimir Putin, Kuzey Kore birliklerinin varlığını ne doğruladı ne de yalanladı.