‘Makyajlı’ Taliban’a kimse inanmıyor! Kabil’de kaygı ve belirsizlik

EdisonAbi

Yeni Üye
‘Makyajlı’ Taliban’a kimse inanmıyor! Kabil’de kaygı ve belirsizlik
Afganistan’da denetimi büsbütün ele alan ve kısa mühlet içerisinde yeni rejimi ilan etmesi beklenen Taliban evvelki gün düzenlediği basın toplantısında her ne kadar 20 yıl evvelkinden farklı olduklarını savunsa da Kabil sakinleri, bu açıklamalara kuşkuyla yaklaşıyor. Başşehir sokaklarındaki durumu sorduğumuz Afganlar da “korku ve belirsizliğe” vurgu yapıyor.

İŞE GİTMEK İSTEMİYORLAR

Gazeteci olduğumuzu söylemiş olduğimizde kimliğinin açık edilmemesi koşuluyla konuşabileceğini belirten müze nazaranvlisi M.F., tüm devlet kurumlarının kapalı olduğunu anlattı. Taliban’dan bu tarafta bir talimat almadıkları biçimde çalıştığı müzenin de kapılarını açmadığını söyleyen M.F., “İnsanlar epey kaygılı, hayatlarını riske atmak istemiyorlar.

Dün denetim etmek için ofise geldiğimde hiç kimseyi bulamadım” dedi. M.F., örgütün eski hükümet çalışanlarına yönelik af vaadine karşın “memurların işe gitmek istemediğini, korktuklarını” belirtti. Son 2 aydır maaşını alamadığını da söyleyen M.F., bu aydan da umutlu değil: “İşten meskene gidecek kadar bile param kalmadı” diyor. Sorduğumuzda, kentte internete erişilebildiğini lakin veri kartı bulmanın giderek zorlaştığını anlatan M.F., “Çoğu dükkânda yok, epeyce dolaşmanız gerekiyor bir tane bulmak için” dedi. M.F., kentteki hoşluk merkezlerinin büsbütün kapalı olduğunu, markette de bayan müşteriye rastlamadığını söylemiş oldu. Havalimanında yaşananları sorduğumuzda ise şu anda durumun sakin olduğunu söylemiş oldu.

YOLDA TALİBAN’I GÖRÜYORSUNUZ

Kabil’deki büyük bir düğün salonunun müdürü olan B.S. de bir daha isminin paylaşılmaması ricasıyla şunları anlattı: “Taliban işe gidebileceğimizi, işlerimizi yapabileceğimizi söylemiş oldu. Ben de bugün ofisime geldim. Yolda işe gitmek isteyenlerin niye olduğu araç trafiği vardı.” Şu an bir düğün tertibi olmadığını kaydeden ve “Kentte durum hiç yeterli değil, beşerler hayatlarından ve geleceklerinden hayli telaşlı.

Ne olacağını bilmiyoruz, fazlaca mutsuzuz” diyen B.S., “Dükkânlar açık ancak işe giderken yolda Taliban militanlarını görüyorsunuz” halinde konuştu. Hafta başında durumun hayli daha makûs olduğuna dikkat çeken B.S., insanların ülkeden kaçmak için havalimanına akın ettiğini hatırlattı. B.S., bayanların “örtünmek şartıyla” meskenlerinden çıkabildiğini, alışverişe gidebildiğini, lakin hoşluk merkezlerinin kapalı olduğunu da tabir etti. Ayrıyeten internet ya da elektrik sorunu yaşamadıklarını söylemiş oldu.

: İlginizi Çekebilir

• Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Taliban’la görüşme bildirisi
  • ABD Genelkurmay Lideri’nden Afganistan itirafı
  • Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na sert reaksiyon: İşleri güçleri Türkiye’yi küçük düşürmek