Miçotakis’ten flaş Erdoğan ve Türkiye açıklaması!

EdisonAbi

Yeni Üye
Miçotakis’ten flaş Erdoğan ve Türkiye açıklaması!
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, uzun vakit daha sonra pek kapsamlı bir röportaj verdi ve röportaj ülkenin en epey okunan gazetelerinden Kathimerini’de yayınlandı.

Gazetenin İngilizce edisyonunda da yayınlanan röportajda Miçotakis’e beklendiği üzere Türkiye-Yunanistan alakalarıyla ilgili biroldukça soru soruldu. Miçotakis gerek ikili bağlantılar gerekse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisiyle ilgili sözleri konusunda flaş kelamlar söylemiş oldu.

TÜRKİYE – YUNANİSTAN İLGİLERİ

nazaranv müddetiniz boyunca yaşadığınız en büyük krizden; Yunanistan – Türkiye bağlarından kelam edelim. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yakın vakit evvel bir görüşmeniz oldu. Sizce ikili bağlantılardaki gergin süreç bitti mi?

“2021 yazının 2020 yazından daha sessiz sakin geçeceğinden eminim. Bana tansiyona sebep olan yapısal problemleri çözüp çözmediğimizi soruyorsanız buna yanıtım hayır: Türkiye ile problemlerimiz bir anda çözülmüş değil. Burada yaptığımız açıkça durumumuzu belirlemek oldu. Türkiye’ye her iki ülke ve halklar için en güzeli olacak güzel bir bağ istediğimizi söylemiş olduk.

Öte yandan Türkiye gerginliği artırma yoluna giderse bunun olağan olarak sonuçları olacaktır. Birtakım uygulamaların kabul edilemez olduğunu açıkça belirttik. Yunanistan mülteci krizinin bir silah üzere kullanılmasına ve Mart 2020’deki olayların yenidenlanmasına asla müsaade vermeyecek. Mültecilerle ilgili olarak aldığımız tüm tedbirler insan hakları kapsamındadır. Yunan Kıyı Güvenlik ünitelerinin ‘mülteci karşılama hizmeti’ sağlamadığını da belirteyim. Güvenlik üniteleri orada hudutlarımızı korumak için bulunuyor. Öte yandan bir tehlike durumunda, mesela denizde boğulan birini gördüğümüzde o kişi kesinlikle kurtarılacaktır. Daha evvel kurtardığımız binlerce insan üzere.”

‘Geri itme’yi reddediyorum. Geri itme durumunu bir kavram olarka da reddediyorum. Bu benim sözlüğümde yer almayan bir kavram. Lakin bir denizde bir tekne gördüğümüzde, bizde yaklaştığını anladığımızda ve nereden geldiğini tespit ettiğimizde Türk Kıyı Güvenlik ünitelerine bunu bildirmekle yükümlüyüz. Ve bu mevzuda ne yapmamız gerekirse yapıyoruz. Yani geldiği yere geri gönderiyoruz. Yaptığımız şey bu ve bunu her vakit insan haklarına saygılı bir biçimde yapıyoruz.”

Sizin biroldukca kezler Atina – Ankara içindeki irtibat çizgisini açık bırakmak gerektiğine dair açıklamalar yaptığınızı biliyoruz. Siz bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kişisel düzeyde gerçekleştirebildiğinize inanıyor musunuz?

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak onunla konuşmanın epeyce güç olmayacağına inanıyorum”

Kathimerini muhabirinin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan size şahsî olarak kamuya yaptığı konuşmalarda fazlaca hakaret etti” kelamlarına ise Miçotakis şöyleki karşılık verdi:

“Evet. Bunlara görmezden geliyorum. görüşmemiz düzgün bir iklimde gerçekleşti; ortamızda bir sorun yok.”

Yani Türkiye ile nizamlı bir bağlantımız var, hakikat mu anlıyorum?

“Biz ülke olarak tüm ülkelerle bağlantı halindeyiz. Herkesle konuşuyoruz, Türkiye niye istisna olsun ki? olağan olarak görüşüyoruz. Ve biliyorum ki kıymetli bir durum olursa elbette telefonu elime alıp Erdoğan’la konuşurum; onun da birebirini yapacağına eminim. Bu bağlantı kanalları açık olduğu üzere bununla birlikte iki Dışişleri Bakanı Dendias ve Çavuşoğlu içindeki alaka de inanç yaratıyor ve ikili ilgilerimizi geliştiriyor.”