BOTR
Yeni Üye
İngiliz hükümeti Ukrayna’ya askeri eğitmen göndermeyi planlıyor mu? Alman politikacılar bu hamleyi bir istisna dışında kategorik olarak reddediyor.
Bu, Batı ittifakında heyecana neden olan patlayıcı bir duyuruydu: Hafta sonu, İngiltere’nin yeni savunma bakanı Grant Shapps, İngiliz ordusu eğitmenlerini Ukrayna’ya gönderme fikriyle kamuoyu önünde oynuyordu. Shapps, Sunday Telegraph’a verdiği röportajda İngiliz askeri yetkililerle “eğitimin Ukrayna’ya daha yakın ve fiili olarak Ukrayna’ya taşınması” konusunda görüşmelerde bulunduğunu söyledi.
Baraj mı patladı? Bu sesler NATO’da yeni. Batı ittifakı her zaman Ukrayna’ya kendi birliklerini gönderiyormuş gibi görünmemeye bile dikkat etti. Ukraynalı askerlerin eğitimi şu ana kadar yalnızca Batı’da gerçekleşti. Örneğin Şansölye Olaf Scholz (SPD), Ukrayna’ya Alman birliklerini göndermeyeceğini defalarca açıklamıştı.
Londra’da Shapp’ın yorumları patronu Başbakan Rishi Sunak’ı da sıkıntıya soktu. Sunak’ın inkarının gelmesi uzun sürmedi ama gönülsüz kaldı: Başbakan ertesi gün “Mevcut çatışmaya hiçbir İngiliz askeri gönderilmeyecek” dedi ama dikkat çekici bir cümle ekledi:
Ukraynalı askerlerin eğitiminin “gelecekte bir gün” Ukrayna’da tamamlanması “oldukça mümkün” olabilir. Başka bir deyişle: Sunak arka kapıyı açık bıraktı.
Londra Ukrayna’ya yardımda öncü oldu
İngiliz askeri uzmanı Frank Ledwidge, İngiltere Başbakanı’nın yorumları hakkında “Endişe verici olan şey bu” dedi. Kendi birliklerinizi göndermek “son derece tehlikeli” olabilir ve savaşı tırmandırabilir, ancak Sunak bu fikri temelde reddetmedi. Portsmouth Üniversitesi’nden askeri tarihçi, “Seçeneklerini açık tutmak istediğini düşünüyorum” diye düşünüyor.
Rusya’da mesaj açıkça alındı. Batı’ya yönelik tehditleriyle tanınan Rusya’nın eski cumhurbaşkanı Dmitry Medvedev, Ukrayna’daki İngiliz eğitmenlerin “meşru hedef” olacağından ve “acımasızca yok edileceğinden” şikayetçi oldu.
Peki teklif aslında ne kadar ciddi? Ledwidge, muhtemelen yeni atanan ve hala rolünü arayan bir savunma bakanının “aşırı aktivizminden” doğduğunu söylüyor. Aynı zamanda, Shapps ve bazı “aşırı hevesli askeri subayların” bu girişimi halk tarafından nasıl karşılandığını görmek için bir test balonu fırlatmak için kullanmak istediklerinin de akla yatkın olduğunu düşünüyor.
Aslına bakılırsa bu, İngiliz hükümetinin Ukrayna’yı desteklemek için acele etmesi ve daha önce düşünülemez olanı açıkça dile getirmesi ilk kez olmayacak. NATO ittifakında Batılı muharebe tanklarını savaş bölgesine gönderen ilk ülke İngilizlerdi. Londra, Ukraynalı pilotların savaş uçakları ve son zamanlarda işgal altındaki Kırım’da Ruslar için sorun yaratan seyir füzeleri konusunda eğitilmesinde de öncü oldu.
Londra bu sefer de öncülük edecek mi ve diğer NATO ülkeleri de onu takip edebilecek mi?
“Çok dikkatli olurdum.”
Federal Meclis’in SPD üyesi Andreas Schwarz, Britanya’nın girişimini temelden reddediyor: Schwarz, t-online’a “Çok dikkatli olurdum” dedi. Şu ana kadar NATO’nun eğitiminin bir kısmını Ukrayna’ya taşıması bir sorun olmadı. Bütçe politikacısı, Alman eğitmenleri Ukrayna’ya göndermenin pratik bir fayda görmediğini söylüyor. “Ukraynalı askerlerin eğitimi Almanya’da iyi işliyor.”
EUMAM (Avrupa Birliği Askeri Yardım Misyonu Ukrayna) eğitim misyonunun bir parçası olarak Almanya, 2022 kışından bu yana binlerce Ukraynalı askeri Alman topraklarında eğitti. Eğitim, Alman Leopard tanklarının kullanılmasından uçaksavar sistemleri ve piyade muharebesi eğitimlerine kadar uzanıyor.
SPD’li siyasetçi Schwarz’a göre şimdilik hiçbir şeyin değişmesi beklenmiyor. Ukrayna’da yerinde eğitim ancak birkaç devletin, örneğin bir NATO eğitim misyonunun parçası olarak, bunu taahhüt etmesi durumunda mümkün olabilir. “İşte Şansölye ile birlikteyim: Önemli kararların ittifak içinde koordine edilmesi gerekiyor. Ve bu durumda durum böyle değil.”