Nazarbayev’den birinci açıklama: “hiç bir yere gitmedim”

EdisonAbi

Yeni Üye
Nazarbayev’den birinci açıklama: “hiç bir yere gitmedim”
Kazakistan’da akaryakıta yapılan artırımın akabinde başlayan protestolar hükümetin geri adım atmasına karşın büyüyerek şiddet olaylarına dönüşmüştü. toplam 225 kişinin ömrünü kaybettiği, 3 bin 393’ü güvenlik gücü olmak üzere toplam 4 bin 353 kişinin de yaralandığı olayların akabinde ülkeyi terk ettiği tez edilen Kazakistan’ın eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, birinci kere ulusa seslendi.

Yaşananların Kazakistan’ı sarstığını belirten Nazarbayev, olayların hedefinin ülke bütünlüğünü ve devlet temellerini bozmak olduğunu lisana getirdi. Yaşanan trajik olayların herkes için bir ders olduğunu söyleyen Nazarbayev, olayları organize edenlerin araştırılmasının kıymetli olduğunun altını çizdi. Nazarbayev, 2019 yılında yetkilerini Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’e devrettiğini hatırlatarak, “bu biçimdedan beri ben bir emekliyim ve şu anda Kazakistan’ın başşehrinde hak ettiğim istirahatteyim ve hiç bir yere gitmedim” dedi.

PARTİ ÜYELERİ ORTASINDA RASTGELE BİR ÇATIŞMA YOK

Cumhurbaşkanı Tokayev’in iktidar yetkisine sahip olduğuna dikkati çeken Nazarbayev, “Yakın vakitte Cumhurbaşkanı Parıltı Otan Partisinin lideri seçilecek. Bu niçinle parti üyeleri içinde rastgele bir çatışma yahut uyuşmazlık yok. Bu mevzuyla ilgili söylentiler büsbütün asılsızdır” tabirini kullandı. Nazarbayev, 30 yıl boyunca vatana için hizmet ettiğini kaydederek, devletin hudutlarını güçlendirdiklerini, ilerici ıslahatlar gerçekleştirdiklerini aktardı.

“KRİZİ AŞACAĞIZ VE DAHA GÜÇLÜ OLACAĞIZ”

Nazarbayev, “Biz bir arada bağımsız Kazakistan’ı inşa ettik, toplumsal ve ekonomik kalkınmada kıymetli sonuçlar elde ettik, yalnızca Orta Asya’da değil beraberinde Bağımsız Devletler Topluluğunda da biroldukça göstergelerde başkan olduk” diye konuştu. Kazakistan’ın memleketler arası toplumda tanınabilir ve saygın devlet haline geldiğini kaydeden Nazarbayev, bunun ülke halkının dayanışması ve birliğinin kararı olduğunu söylemiş oldu. Ülkede istikrar ve huzurun her vakit kendisinin maksadı olduğunu söz eden Nazarbayev, “Hepimiz bu kalıcı pahalara sahip çıkmalıyız. Biz mutlaka bu krizi aşacağız ve daha da kuvvetli olacağız” dedi.

Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Tokayev’in halkın refahının artırılmasına yönelik ıslahat programının desteklenmesi gerektiğini kelamlarına ekledi.

Olayların akabinde Nazarbayev’in ortanca kızı Dinara Kulibayeva’nın eşi iş adamı Timur Kulibayev, Ulusal Teşebbüsçüler Odası ‘Atameken’in İdare Heyeti Başkanlığı nazaranvinden istifa ettiğini duyurmuştu. Ulusal Refah Fonu Samruk-Kazına tarafınca cumartesi günü yapılan açıklamada, Nazarbayev’in büyük kızı Dariga Nazarbayeva’nın eşi Kayrat Şaripbayev, KazakGaz Ulusal Şirketi İdare Heyeti Başkanlığı bakılırsavinden istifa etmişti. Nazerbayev’in küçük kızı Aliya Nazarbayeva’nın eşi Dimaş Dosanov’un da lideri olduğu ulusal petrol taşıyıcı şirketi ‘KazTransOil’den istifa ettiği bildirildi.