Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi’ndeki sarsıntısı kıymetlendirdi: Bardağı taşıran son damla üzere

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi’nde meydana gelen 5,4’lük sarsıntının Marmara’yı etkileyebileceğini belirterek “Yunanistan’da olan zelzelede faydan açığa çıkan dalgalar Marmara’ya gerçek gelip gerilim değişimine yol açar. Bu gerilim değişimi ise Marmara’da zelzele olmayı kolaylaştırıyor. Bir manada bardağı taşıran son damla gibi” dedi.

Son günlerde arka arda zelzeleler yaşanmaya başladı. Yunanistan Halkidiki Yarımadasında 5,4’lük sarsıntısı, Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesinde ise AFAD’ın datalarına nazaran 4,9 büyüklüğünde sarsıntı meydana geldi. Arka arda gelen sarsıntıları Marmara Bölgesi için kıymetlendiren Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Yunanistan’da olan sarsıntı Marmara için epeyce şey söz ediyor. Lakin bugün Kayseri’de olan sarsıntı Marmara için pek fazla bir şey söz etmiyor. Geçtiğimiz günlerde Yunanistan’da olan zelzele 5, 4 büyüklüğünde oldu. Bu sarsıntı orta derecede bir sarsıntıydı. Lakin sarsıntının olduğu yer bizim 1999 zelzelelerinin olduğu Kuzey Anadolu Fay Zonunun içerisinde yer alıyor. Yani sarsıntı ana karaya yakın fakat Kuzey Ege çukurluğu ortasında oldu. Bu çukurluk Yunanistan’dan başlar Ganos Fayına kadar devam eder. Oradan da Marmara’ya girer. ötürüsıyla Yunanistan’da zelzelesi Kuzey Anadolu fayının en batı ucunda oldu. Bu durum bizler için kıymetli zira biz Marmara’da da bir zelzele bekliyoruz. Bu zelzelede Marmara’ya yakın” dedi.

“Yunanistan’da olan sarsıntı 1999 yılında olan zelzelenin fay çizgisi üzerinde oldu”

Prof. Dr. Görür, kelamlarına şöyle devam etti:

“Yunanistan’da olan sarsıntı birebir fay zonu ortasında olduğu için o faydan açığa çıkan dalgalar Marmara’ya yanlışsız gelip gerilim değişimine yol açar. Bu gerilim değişimi ise Marmara’da sarsıntı olmayı kolaylaştırıyor. Bir manada bardağı taşıran son damla üzere. Örneğin, Marmara’da 12 Ağustos 1999 sarsıntısı olduktan 3 ay daha sonra Yunanistan’da 6 üzerinde bir zelzele oldu ve Yunanistan’da fazlaca sayıda insan öldü. Geçtiğimiz günlerde Yunanistan’da olan depremse 1999 yılında Marmara’da olan sarsıntının meydana geldiği fay sınırı üzerinde oldu.”

“Fay, nükleer santralın bulunduğu Akkuyu’nun yakınlarına kadar uzanır“

Kayseri’de meydana gelen zelzeleye de değinen Prof. Dr. Görür, “Kayseri’de meydana gelen zelzele Ecemiş fayında oldu. Bu Ecemiş fayının en değerli özelliği ise nükleer santralın bulunduğu Akkuyu’nun yakınlarına kadar uzanmasıdır” diye konuştu.

“Yapı stoku yaparak kentsel dönüşüm yapıyorum diyemeyiz”

Sarsıntı odaklı bir kentsel dönüşüm demek kentin bütün bileşenlerini zelzeleye hazır hale getirmek demektir’ diyen Prof. Dr. Görür, “Kentin bileşeni dediğimiz vakitte halkı, alt yapıyı, yapı stokunu, çevreyi ve ekonomiyi saymak lazım. Yani siz bir kentte kentsel dönüşüm yapacaksanız bu saydığım 5 parametreyi sarsıntı için inançlı hale getirmelisiniz. Yalnızca yapı stoku yaparak kentsel dönüşüm yapıyorum diyemezsiniz. Türkiye’de çoklukla bu yapılıyor. Ben bu duruma müteahhitlik projesi gözüyle bakıyorum” tabirlerini kullandı.