BOTR
Yeni Üye
Kremlin’in Ukrayna’daki savaşı tersine çevirmek için yeni bir strateji izlediği söyleniyor. ABD uzmanları rapor ediyor. Putin’in planı görünüşe göre beş adım içeriyor.
Rusya, yaklaşık bir yıldır Ukrayna’ya karşı bir saldırı savaşı yürütüyor. Planlanan blitzkrieg, uzun süren ve maliyetli bir savaşa dönüştü. Yenilgiye rağmen, Kremlin patronu Vladimir Putin pes etmek istemiyor – ABD’li uzmanlar şimdi Kremlin’in yeni bir stratejisini bile bildiriyorlar. Amaç: kontrolü yeniden ele geçirmek ve Ukrayna birliklerinin operasyonel başarılarını sona erdirmek.
Görünüşe göre Kremlin, “özel askeri operasyon” olarak tanımladığı işgali gelecekte topyekun bir savaş olarak ele almak istiyor. Ünlü ABD düşünce kuruluşu Institute of Study of War’daki (ISW) analistlerin son raporlarında yazdıkları budur. Rusya, altı ay içinde savaşta bir geri dönüş sağlayacak “belirleyici bir stratejik eylem” planlıyor.
Rus planı, bazıları halihazırda gerçekleştirilmiş olan beş adım içeriyor.
Göm
ISW raporuna göre planlanan yeniliklere rağmen Rusya’nın savaş hedeflerine ulaşamaması olası. Dolayısıyla adımlar çok geç atılmış olabilir.
Ancak Kremlin’in planladığı yeni büyük operasyon, işleri tersine çevirmek için son girişim değil. Putin, Ukrayna’ya karşı uzun süreli bir savaş başlatmaya hazır. Analizde, “Kremlin, savaşı şimdiye kadar kötü idare etmesine rağmen, tüm Ukrayna’yı fethetme şeklindeki maksimalist hedeflerine bağlı kalıyor.”
Rusya, yaklaşık bir yıldır Ukrayna’ya karşı bir saldırı savaşı yürütüyor. Planlanan blitzkrieg, uzun süren ve maliyetli bir savaşa dönüştü. Yenilgiye rağmen, Kremlin patronu Vladimir Putin pes etmek istemiyor – ABD’li uzmanlar şimdi Kremlin’in yeni bir stratejisini bile bildiriyorlar. Amaç: kontrolü yeniden ele geçirmek ve Ukrayna birliklerinin operasyonel başarılarını sona erdirmek.
Görünüşe göre Kremlin, “özel askeri operasyon” olarak tanımladığı işgali gelecekte topyekun bir savaş olarak ele almak istiyor. Ünlü ABD düşünce kuruluşu Institute of Study of War’daki (ISW) analistlerin son raporlarında yazdıkları budur. Rusya, altı ay içinde savaşta bir geri dönüş sağlayacak “belirleyici bir stratejik eylem” planlıyor.
Rus planı, bazıları halihazırda gerçekleştirilmiş olan beş adım içeriyor.
- İlk adım: Kısa ve uzun vadede Rus birliklerini artırın. Moskova, büyük ölçekli savaş operasyonlarının gerçekleştirilebilmesi için ordusunu büyük ölçüde yenilemek istiyor. Rusya Savunma Bakanlığı’na göre bu, diğer şeylerin yanı sıra, yeni tümenlerin oluşturulması ve Batı Rusya’da askeri bölgelerin yeniden kurulmasıyla mümkün kılınmalıdır.
- ikinci adım: Askerleri daha sonra yoğun kullanım için kurtarmak. Bu, 2022 sonbaharında eğitimsiz askerlerin cepheye gönderildiği Kremlin’in orijinal yaklaşımından bir sapma.
- üçüncü adım: Savunma sanayisini canlandırmak. Putin geçmişte orduya ikmal konusunda sorunlar olduğunu kabul etmişti. Geçen Aralık ayında silah sanayinin üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi. Ayrıca bakanlarına silahlanma sözleşmelerini daha hızlı sonuçlandırmaları talimatını verdi. IWS’nin son uzman raporuna göre Moskova, “savunma sanayi üssünü” güçlendirmek istiyor.
- Dördüncü adım: Askeri komuta yapısındaki eksiklikleri giderin. Kremlin, Ukrayna’daki savaşın kontrolünü Savunma Bakanlığı’na geri verdi. En yüksek rütbeli generallerden biri olan General Valery Gerasimov da yeni başkomutan olarak atandı. Raporda, “Kremlin muhtemelen Gerasimov ve yeni atanan yardımcılarının hem Rusya’yı uzun süreli bir savaşa hazırlamasını hem de 2023’te büyük bir operasyonun komutasını almasını istiyor.”
- Beşinci adım: “Rus bilgi alanının yoğunlaştırılmış şartlandırılması” yoluyla nüfusun desteğini güvence altına almak. Kremlin, savaş haberciliğinin anlatısını daha iyi kontrol edebilmek için ülkedeki insanlara daha fazla propaganda bilgisi yaymak istiyor.
Göm
ISW raporuna göre planlanan yeniliklere rağmen Rusya’nın savaş hedeflerine ulaşamaması olası. Dolayısıyla adımlar çok geç atılmış olabilir.
Ancak Kremlin’in planladığı yeni büyük operasyon, işleri tersine çevirmek için son girişim değil. Putin, Ukrayna’ya karşı uzun süreli bir savaş başlatmaya hazır. Analizde, “Kremlin, savaşı şimdiye kadar kötü idare etmesine rağmen, tüm Ukrayna’yı fethetme şeklindeki maksimalist hedeflerine bağlı kalıyor.”