‘Resmi büyücü’ 23 yıldan daha sonra işten çıkarıldı!

EdisonAbi

Yeni Üye
‘Resmi büyücü’ 23 yıldan daha sonra işten çıkarıldı!
Yeni Zelanda’nın 23 yıllık ‘resmi büyücüsü’ 23 yıllık hizmetinin akabinde, mukavelesinin yenilenmemesi kararı nazaranvinden ayrıldı. ‘Büyücü’ dünya üzerinde bir resmi kurum tarafınca atanmış birinci ve tek meslek erbabı idi…

Gerçek ismi Ian Brackenbury Channell olan 88 yaşındaki adam Christchurch kent kurulu tarafınca neredeyse çeyrek asırdır ‘şehri büyücülük ve büyücülük gibisi hizmetler’ yoluyla tanıtmak hedefiyle çalıştırılıyordu.

Yıllık 16 bin dolar kazanan büyücünün bugüne kadar verdiği hizmetler karşılığı kazandığı toplam meblağ ise tamı tamına 368 bin dolar olarak belirtildi.

İngiltere’de doğan büyücü 1976’da Yeni Zelanda’ya taşındı ve topluma açık yerlerde büyücülük şovları yapan bir performans sanatkarı olarak ömrünü kazanmaya başladı. Kent kurulu o günlerde bu şovları yasaklamak istedi lakin halkın büyük yansısıyla karşılaştı. 1982 yılında Yeni Zelanda Sanat Galerisi Yöneticileri birliği Ian Brackenbury Channell’ı ‘yaşayan sanat eseri’ ilan etti. 1990 yılında ise o periyodun Başbakan’ı Mike Moore’a, Channell’ın Yeni Zelanda’nın ‘resmi büyücüsü’ yapılması teklif edildi.

Başbakan Moore, yazdığı resmi mektupta adama “Büyücülüğünüzün tüm ulusun buyruğunda olmadığından endişeleniyorum.” yazdı. Mektup “Bu yüzden size yaptığım Yeni Zelanda, Antarktika ve ilgili kıyı bölgelerinin Büyücüsü olma teklifini hemen değerlendirmenizi istiyorum. bu biçimdece başbakanların uzunluğunu aşan büyüler, kutsamalar, lanetlemeler ve başka doğaüstü şikayetler konusunda bir merciimiz olacaktır.” kelamlarıyla devam etti.

‘Büyücü’ o tarihten itibaren Christchurch’te çalıştı, kuraklık periyotlarında Yeni Zelanda ve Avustralya’da yağmur dansı yaptı ve 2009 yılında Kraliçe tarafınca bir hizmet madalyasıyla ödüllendirildi.

yıllar süren hizmetinden daha sonra katıldığı bir televizyon programında sarf ettiği kelamlar ise sonunu hazırlayan faktörlerden biri oldu. Ian Brackenbury Channell’ın “Kadınları seviyorum, onları daima affederim. Bugüne kadar bir bayana bile vurmadım. Bir bayana asla vurmayın, zira hem morluk izleri oluyor tıpkı vakitte gidip çabucak komşularına ve arkadaşlarına anlatıyorlar. bu biçimdece başınız belaya giriyor.” kelamları adeta ülke çapında infial yarattı.

Nisan ayında gerçekleşen bu olaydan daha sonra kent kurulu büyücüye bir teşekkür mektubu göndererek yıllar süren hizmeti için teşekkür etti ve mukavelesinin yenilenmeyeceğini deklare etti. Kurul sözcüsü Lynn McClelland “Bu sıkıntı bir karardı lakin Büyücü her vakit Christchurch tarihinin bir modülü olarak kalmaya devam edecek.” sözünü kullandı.

Kurul artık kente turist çekmek için daha farklı ve kapsayıcı formüller benimseyeceğini açıklarken Büyücü durumu “Benim yaşlı ve sıkıcı olduğumu düşünüyorlar, onlar için artık gereğince ‘havalı’ değilim. Ama Christchurch’de benim gibisi yok.” kelamlarıyla kıymetlendirdi.

Kent sokaklarında büyücülük şovları yapmaya devam edeceğini söyleyen adam karar yüzünden kurulu lanetlediniz mi sorusuna da “Hayır yalnızca onları âlâ dileklerimle kutsadım.” diyerek yanıt verdi.