Rusya’dan savaş esirleri: “Burada kimse ölmek istemiyor”

BOTR

Yeni Üye
Ukrayna, topraktaki küçük kazanımlara ek olarak, karşı saldırısında da esir aldı. Bazıları Rusya için savaşa gittiğine pişman.

Birçok uluslararası arabuluculuk girişimine rağmen, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı yakın zamanda sona erecek gibi görünmüyor. Yaklaşık iki hafta önce, Ukrayna ordusu uzun zamandır beklenen karşı saldırısını başlattı. Amaç: Rus birlikleri tarafından işgal edilen mümkün olduğu kadar çok bölgeyi yeniden fethetmek.

Savaş gözlemcilerine göre, Ukrayna ilerleme kaydediyor ve yavaş ama istikrarlı bir şekilde Rus işgali altındaki topraklara giriyor. Ancak Ukrayna ordusunun henüz Rusların en güçlü savunma mevzilerine ulaşmadığı söyleniyor. Yine de, yeniden ele geçirilen köyler ve bölgeler hakkında tekrarlanan raporlar var. Yeniden ele geçirmelerle birlikte, savaş esirlerinin sayısı da artıyor – çünkü tüm Rus işgalciler ölmez veya mevzilerini Ukrayna’ya kaybederlerse daha iyi tahkim edilmiş savunma hatlarının arkasına çekilemezler.

Wall Street Journal, bazı Rus savaş esirleriyle konuşma şansı buldu. Yaklaşık 20 kişilik birlikleri, Donetsk Oblastı’ndaki küçük Welyka Novosilka kasabası yakınlarında Ukrayna ordusuyla şiddetli çatışmaların ardından teslim oldu. Mahkumlar savaş ve savaştaki rolleri hakkında ne düşünüyor? Teslim olmaları nasıl oldu?

“Korktuk çünkü kimse ölmek istemiyor”

Anatoly, Altay Dağları’ndan geliyor. Güney Sibirya’da, Çin ve Moğolistan sınırında yer almaktadır. Birimi, savunma mevzilerinde Ukraynalı askerleri endişeyle bekliyordu. Anatoly, Wall Street Journal’a “Herkes sessizdi ve hangi taraftan ilerliyor olabileceklerini merak ediyordu” dedi. “Korktuk çünkü kimse ölmek istemiyor. Biz sadece Ukrayna’nın karşı saldırısının gelmeyeceğini umduk.”

Ukrayna'daki Rus savaş esirleri: Askerler yetersiz eğitim ve insan gücü eksikliğinden bahsediyor.
Ukrayna'daki Rus savaş esirleri: Askerler yetersiz eğitim ve insan gücü eksikliğinden bahsediyor.

Ukrayna’daki Rus savaş esirleri: Askerler, yetersiz eğitim ve acil durum hizmetlerinin eksikliğini bildiriyor. (Kaynak: Anadolu Ajansı)

Anatoly, Rusya’da Ukrayna hakkında çok fazla propaganda yapıldığını bildirdi. “Bize Ukraynalıların hepsinin Nazi olduğu söylendi. Bunu her yerde duyduk.” Asker, Rus ordusunun kendisini başlangıçta bir sürücü ve tamirci olarak atadığını söyledi. Ancak Mayıs ayında cepheye, Welyka Nowosilka yakınlarındaki ağaçların arasında savunma pozisyonuna gitmesi emredildi.

Anatoly, Wall Street Journal’a geçen hafta çatışmasız iki gün geçtiğini söyledi. “Ondan sonra şiddetli bir saldırı başladı.” Dövüşün kendisi tamamen kaotikti. “Önümüzdeki sahada topçu ateşi ve havan ateşi arasında düşmanı tespit etmeye çalıştım. Ama kimseyi tespit edemedim.”

Anatoly, sadece birkaç dakika sonra Ukrayna birliklerinin pozisyonuna ulaştığını söyledi. Siperlere el bombaları attılar ve yakın arkadaşı Georgi de dahil olmak üzere yoldaşlarını öldürdüler. Asker, “‘Teslim oluyorum, teslim oluyorum!’ diye bağırarak siperlerden koştum” diye hatırlıyordu.

“Geri çekilirsek bizi vururlar”

St. Petersburg’dan Anton da “Wall Street Journal” tarafından röportaj yapılan savaş esirleri arasında yer alıyor. Rus paramiliter grubu “Storm Z” onu savaş için hapishaneden aldı. Uyuşturucu satmaktan hapis cezasını çektiğini söyledi. Altı aylık askerlik hizmeti için cezasından feragat edileceğine söz verildiği söylendi.

Ancak askere alındıktan kısa bir süre sonra, hayatının ordu komutanları için hiçbir değeri olmadığını anladı. Ona göre, çok sayıda askere alınan hapishane mahkumundan oluşan biriminin geri çekilmesine izin verilmedi. Bu emre itaatsizlik etmiş olsaydı, “Zagradotryad” tarafından vurulacaktı – Rus ordusu, gerektiğinde kendi birimlerinin geri çekilmesini engellemek için güç kullanması gereken blok birliklerine böyle diyor.

Rusya'dan savaş esirleri evlerine dönüyor: Eski askerler, Rus gizli servisinden korktuklarını anlatıyor.
Rusya'dan savaş esirleri evlerine dönüyor: Eski askerler, Rus gizli servisinden korktuklarını anlatıyor.

Rusya’dan savaş esirleri evlerine dönüyor: Eski askerler, Rus gizli servisinden korktuklarını anlatıyor. (Kaynak: IMAGO/Sergei Karpukhin)