Rusya'ya Tutum G7 ülkelerini böler

BOTR

Yeni Üye
Ukrayna Savaşı için Haber Batı

Rusya'ya Tutum G7 ülkelerini böler

16 Haziran 2025 – 21:25Okuma Süresi: 6 dk.

Kanada G7 Zirvesi

Resmi büyütmek

ABD Başkanı Donald Trump (Front) ve Kanada Başbakanı Mark Carney, Kanada'daki G7 Zirvesi'nde: Rusya ile anlaşma yok. (Kaynak: Darryl Dyck)

ABD Başkanı'na bağlı olsaydı, Rusya hala G7'nin bir parçası olacaktı. Kuzey Kore Ukrayna'da büyük kayıplar yaşıyor. Haber blogundaki tüm gelişmeler.

Kanada'daki G7 zirvesinin başında, ABD Başkanı Donald Trump ve Avrupalı müttefikleri Rusya'ya karşı tutumlarına ayrıldı. Trump, ilk çalışma toplantısından önce Rusya'nın önde gelen iş güçleri grubundan “büyük hatalar” olarak hariç tutulmasından pişman olsa da, Avrupalılar Başkan Vladimir Putin'in savaş makinesini durdurmaya daha zor yaptırımlar çağırdı.

Trump'ın Rusya hakkındaki açıklamaları sadece Avrupalılar tarafından bir provokasyon olarak görülebilir. Putin, Ukrayna Kırım'ın ilhakından sonra G8'den atıldı. O zamandan beri, geri dönüşü Avrupalılar için düşünülemez olarak kabul edildi – özellikle Ukrayna 2022'nin işgalinden sonra Trump, Kanada Başbakanı Mark Carney ile yapılan bir toplantıda şunları söyledi: “Sanırım Rusya orada olursa savaş olmazdı.” Putin'in artık masada olmaması işleri çok daha zor hale getiriyor.

Trump, Putin'in turdan sürüldüğünde çok hakaret edildiğini söyledi. “Olma şeklim, oldukları gibi, herkesin nasıl olacağı.” Bu nedenle Kremlin patronu onun dışında herkesle konuşuyor, Trump vurguladı. Şu anda Rusya'ya devam etmek için doğru zaman değil çünkü bu arada çok fazla şey oldu, vurguladı. Ancak o zamanki dışlama yanlıştı. Şimdiye kadar, G7, Batı özelliklerinin büyük demokrasilerinin değerlerinin bir topluluğu olarak, yetkisini Çin ve Rusya gibi sınırlamadan otokrratıya kadar elde etti.

Savunma Bakanlığı'na göre, Ukrayna, Rusya'ya karşı savaşta ölen 1.245 ceset daha da kurtardı. İstanbul'un Rusya ile müzakerelerinde son zamanlarda anlaşılan düşmüş askerlerin geri dönüşü sonuçlandı. Genel olarak, Ukrayna geçen haftadan bu yana İstanbul anlaşmasının uygulandığı 6.000'den fazla ceset topladı.

Türk Boğazlı metropolündeki görüşmelerde savaş esirlerinin değişimi de kabul edilmişti. Bununla birlikte, bir ateş kırılması ile ilgili olarak, savaşan partiler arasında ilerleme yoktu.

Rusya'nın saldırdığı Ukrayna kısa süre önce Avrupa'dan yıl başından önemli ölçüde daha fazla yardım aldı. Bu, Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IFW) Kiel'in güncel bir analizinden ortaya çıkıyor. Enstitünün söylediği gibi, Avrupa'dan gelen askeri, finansal ve insani yardım Mart ve Nisan aylarında yaklaşık 20.2 milyar avroya kadar ekledi. Karşılaştırma için: Ocak ve Şubat aylarında 6,7 milyar avro civarındaydı.

İstatistiklere göre, ABD Şubat ayından bu yana herhangi bir yardım sağlamadı. Projenin başkanı Christoph Trebesch, duyuruya göre şunları söyledi: “Avrupa'nın boşluğu kapatması dikkat çekicidir.” Geçici bir artış olup olmadığı görülüyor. Rusya 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmeye başladı.

Mart 2025'in başında, Donald Trump'ın hükümeti başlangıçta ABD'nin Ukrayna'ya askeri yardımını işe aldı. O zamanlar Trump'ın odağının Beyaz Saray'dan barış olduğu söylendi. Bu nedenle yardım daha fazla bildirime maruz kalır ve bir incelemeye tabidir. Almanya'nın yardımı, duyurudan görülebileceği gibi Nisan ayının başından bu yana 650 milyon avro kazandı. Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, bu yaklaşık yüzde 70'lik bir düşüşe karşılık geliyor. Federal hükümet artık askeri yardım hakkında ayrıntılı bilgi yayınlamıyor. IFW Kiel'e göre, en son istatistikler karardan etkilenmez, çünkü hükümetin web sitesi sadece Mayıs ayında kapatıldı.