Savaş mahkum Maksym Butkevych gözaltı hakkında

BOTR

Yeni Üye
Şimdi T-online için yeni:

Okumak yerine makaleyi dinleyin!

Yüksek sesle okuyun

Haberleri takip edin
Paylaşım Menüsü
Paylaş Makale

Bir zamanlar barışa katıldı. Ancak Rusya Ukrayna'ya yürüdüğünde, Maksym Butkevych derhal askerlik hizmetiyle temasa geçti. Sonra Rus esaretine geldi. Röportajda deneyimlerini rapor ediyor.

Bir yoldaş onu pusuya düşürdü. Maksym Butkevych, Haziran 2022'de Luhansk bölgesindeki Ukrayna ordusunun Berlingo Taburundan bir trene bindi. Erkeklerin Rus birlik hareketlerini keşfetmeleri gerekiyordu ve kısa süre sonra çember olduklarını fark ettiler. Sonra radyo teması komuta için ayrıldı.

Radyo aniden hayata uyandığında, bir asker komşu bir Ukrayna birimine bildirdi. Ruslar aracılığıyla devreden kaçmak için talimatlarını takip etmelisiniz. Butkevych ve adamları bilmiyorlardı: Görünen müttefik bir gece önce Rus esaretine girmişti – burada yoldaşlarını Rusların emriyle yönetti.

• Ukrayna savaşı hakkındaki en son haberleri haber bloğunda okuyabilirsiniz.
Bunu takip eden Rus esaretinde yaklaşık iki yıl dört aydı. Bu süre zarfında, savaş suçları iddiasıyla Rusya'da 13 yıl hapse mahk wasm edildi. Ekim 2024'te Butkevych mahkum borsasının bir parçası olarak serbest bırakıldı. T-online onunla Berlin'deki Konrad Adenauer Vakfı'ndaki bir etkinlikte buluşuyor. İnsan hakları aktivisti, gazeteci ve eski asker, esaret altındaki deneyimleri hakkında bir röportajda rapor veriyor.

T-online: Bay Butkevych, beş aydan daha kısa bir süre önce Rusça hala büyülenmişlerdi. Şimdi Berlin'de, özgürlükle oturuyorlar ve röportaj veriyorlar. Bunun mümkün olduğunu düşünür müsün?

Maksym Butkevych:
Beş ay önce söylenirse, bunun mümkün olduğunu düşünmüş olabilirim, ama neredeyse hiç inanmadım. Ezici. Özgürlüğümün bir gerçek olduğundan şüphe ettiğim anlar var. Daha sonra ikinci bir mola için etrafımdaki her şeyin sadece hayal edildiğini, aslında hala esir olduğumu düşünüyorum. Aynı anda bunun gerçek olduğunu ve kelimenin tam anlamıyla özgürlüğüme dokunabileceğimi anlıyorum. O zaman çok mutluyum.

Bu kadar kısa bir süre sonra Avrupa'daki çeşitli şehirlerdeki deneyimlerinizi anlatmanın gücünü nereden alıyorsunuz?

Her şeyden önce, kendi kararlarımı tekrar verebileceğimin farkına varıyor. Ayrıca birçok insanla tanışıyorum: bazıları benim serbest bırakmam için çok şey yaptı, diğerleri bana cesaret verici kelimeler veriyor. Bu bana çok fazla güç veriyor, ama bunun için minnettarım.

(Kaynak: Simon Cleven)

Maksym Butkevych (1977 doğumlu), Rus saldırı savaşından önce Ukraynalı bir insan hakları aktivisti ve gazeteciydi. 24 Şubat 2022'de Rus tam istilasının başında orduya gönüllü oldu. İlk başta Kiev'in savunmasına katıldı ve daha sonra Doğu Ukrayna'ya gönderildi. Haziran 2022'de oraya 18 Ekim 2024'te bir mahkum borsasına geldiği Rus esaretine geldi. O zamandan beri tekrar aktivist olarak aktif oldu ve esaret deneyimleri hakkında rapor verdi.

Genel olarak, iki yıldan fazla Rus esaretinde geçirdiler. Bu sefer nasıl yaptın?

Bu iki yılda ve hapishane personeli tarafından hapishane koşulları ve muamelesi söz konusu olduğunda dört ay boyunca farklı stadyumlar yaşadım. İlk altı ay en kötüydü: bu süre zarfında çoğu sorgu vardı. Bazıları çok sertti ve kavgaya bağlıydı. Diğer sorgulamalar daha kolaydı çünkü “sadece” tekme ve dövüldüm. Yine de anketlerin diğerleri psikolojik şiddete dayanıyordu. Ana şey savaş esirlerinin ahlakını kırmaktı.

Esaret koşulları nasıldı?

İlk birkaç ay içinde neredeyse sürekli açlıktan muzdarip olduk. Neredeyse hiç temiz hava veya güneş ışığı yoktu. Hücrelerimizi terk etmemize izin verilmedi. Hücrenin tek pencereleri binanın duvarına gitti. Hijyenik durumlar zayıftı. Tuvalet kağıdı yoktu. Aylar sonra ilk kez bir diş fırçası aldım ve düşündüm: Oh, medeni gibi. İlk başta tırnaklarımızı duvara zımparalayarak kısalttık. Çoraplarda koştuk çünkü yakalandığımızda zaten botlardan alınmıştık – görünüşe göre Ukrayna askeri botları Ruslardan daha iyi.

Esaretle başlarından hangi düşüncelerden geçtiler?

Bir noktada, gözaltı sisteminin merkezi mülkünün şiddet olduğunun farkına vardım. Aynı zamanda, her zaman şiddeti yanlış anladığımı fark ettim. Her zaman şiddetin ölüm ve yıkımla ilgili olduğunu düşündüm. Ama bu doğru değil. Şiddet, insanları şiddetli vekaleten istediklerini yapan bir nesne haline getirmeyi amaçlamaktadır. Biri şöyle diyor: “Rus marşını söyle.” Sonra şarkı söylüyorsun. “Dik dur, oraya dön.” O zaman bunu yap. Yani kişisel özgürlükler almakla ilgili.