savaş | Rus büyükelçiliği Londra’yı savaş uçağı teslimatlarına karşı uyardı

BOTR

Yeni Üye
Savaşın başlamasından bu yana 351. gün: Rus büyükelçiliği Londra’yı savaş uçağı teslimatına karşı uyardı. Başkan Selenskyj, Şansölye Scholz ile görüştü. Haber blogundaki tüm bilgiler.

Bir bakışta en önemli şeyler

Klingbeil diplomatik girişimler için bastırıyor

1.10: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından neredeyse bir yıl sonra, SPD lideri Lars Klingbeil, savaşı sona erdirmek için diplomatik girişimlerde bulunmaya çalışıyor. Funke medya grubuna bağlı gazetelere konuşan Klingbeil, “Siyasi tartışmalarda diplomasi teriminin neredeyse hor görülmesi beni rahatsız ediyor.” Benim için askeri güç ve diplomasi aynı madalyonun iki yüzüdür” dedi. Almanya “kayıtsız şartsız” Ukrayna’nın yanında yer aldığı için arabulucu olarak söz konusu değil. “Silah sevkiyatı tartışmalarının alt üst olduğu gerçeğinden uzaklaşmalıyız.” Zırhlı personel taşıyıcılardan hemen sonra muharebe tankları ve hemen ardından savaş uçakları hakkında tartışıldığında, Alman nüfusu arasında azalan bir kabul var. Şansölye’nin “açık ifadesi” geçerlidir: “Savaş uçağı olmayacak.”

Zelenskyj, Paris’te uzun menzilli silahlar ve uçaklar istiyor

23.30: Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy, Şansölye Olaf Scholz ve Fransa Başbakanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmede Ukrayna’nın ağır silah ve savaş uçağı talebini yineledi. Zelenskyy, “Fransa ve Almanya gidişatı değiştirme potansiyeline sahip ve bugünkü görüşmelerimizi böyle görüyorum. Ne kadar hızlı uzun menzilli ağır silahlar alırsak ve pilotlarımız modern uçaklara kavuşursa… Rus saldırganlığı o kadar hızlı sona erecek” dedi. Çarşamba günü Paris’te Scholz ve Macron ile akşam yemeği. Paris’teki toplantı hakkında daha fazlasını buradan okuyun.

Volodymyr Zelenskyj, Emmanuel Macron ve Olaf Scholz Paris'teki toplantıda.
Volodymyr Zelenskyj, Emmanuel Macron ve Olaf Scholz Paris'teki toplantıda.

Volodymyr Zelenskyj, Emmanuel Macron ve Olaf Scholz Paris’teki toplantıda. (Kaynak: IMAGO/Julien Mattia / Le Pictorium)

Stoltenberg: NATO ülkeleri 120 milyar dolarlık yardım gönderdi

23:12: Genel Sekreter Jens Stoltenberg’e göre, NATO üye devletleri şimdiye kadar Ukrayna’yı desteklemek için yaklaşık 120 milyar ABD doları (yaklaşık 112 milyar avro) seferber etti. Norveçli, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Washington’da yaptığı görüşmede bunun askeri, insani ve mali yardım olduğunu söyledi.

Neredeyse bir yıl önce Rus saldırganlık savaşının başlamasından bu yana, 30 müttefik Ukrayna’ya benzeri görülmemiş bir destek sağladı.

Pink Floyd müzisyeni Ukrayna konuşmasıyla eleştiri aldı

22:01: Pink Floyd’un kurucu ortağı Roger Waters, BM Güvenlik Konseyi’nde Ukrayna savaşıyla ilgili yaptığı konuşma nedeniyle sert eleştiriler aldı. Rusya’nın daveti üzerine New York’taki BM ana organına video bağlantısıyla hitap eden 79 yaşındaki müzisyen, Çarşamba günü Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının “sebepsiz olmadığını” söyledi.

İngiliz, “Ukrayna’nın Rusya Federasyonu tarafından işgali yasadışıydı. Bunu en güçlü şekilde kınıyorum” dedi. “Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sebepsiz değildi. Bu yüzden provokatörleri olabilecek en güçlü şekilde kınıyorum.” Burada tartışmalı görünüm hakkında daha fazla bilgi edinin.

Rus büyükelçiliği Londra’yı savaş uçağı teslimatlarına karşı uyardı

19.20: İngiltere’deki Rusya büyükelçiliği, Londra’daki hükümeti Ukrayna’ya savaş uçağı tedarik etmemesi konusunda uyardı. Rus devlet haber ajansları tarafından alıntılanan bir açıklamada, İngiliz hükümetinin modern savaş uçaklarının konuşlandırılmasının neden olacağı “kan dökülmesinin, bir sonraki tırmanma turunun ve bunun Avrupa kıtası ve dünya için bunun sonucunda ortaya çıkan askeri ve siyasi sonuçların” sorumluluğunu taşıdığı belirtildi. Ukrayna Rusya, İngiliz tarafının düşmanca hareketlerine yanıt vermenin bir yolunu bulacaktır.

Rusya Büyükelçisi: Baerbock “vekalet savaşını” kabul etti.

19:13: Rusya’nın BM Büyükelçisi Wassili Nebensja, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un açıklamasını Almanya’nın Ukrayna’daki savaşa katılma taahhüdü olarak yorumladı. Diplomat, Çarşamba günü New York’taki BM Güvenlik Konseyi huzurunda, Yeşil siyasetçinin Ocak ayı sonunda Avrupa Konseyi huzurunda verdiği bir cezaya atıfta bulundu. O sırada Baerbock, batılı müttefikleri şu sözlerle birleştirmeye çağırmıştı: “Birbirimize karşı değil, Rusya’ya karşı bir savaş veriyoruz.”

Nebensja şimdi şöyle dedi: “NATO’nun Rusya’ya karşı bir vekalet savaşı yürüttüğünü söyleyen Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock gibi politikacıların kabulüyle ilgili bile değil.” Ukrayna, Rusya’yı savaş alanında tek başına yenemez.