BOTR
Yeni Üye
Gün 611: ABD’ye göre Rus ordusu kendi askerlerini infaz ediyor. Liberal politikacı Yavlinsky Kremlin’de Putin’i ziyaret ediyor. Tüm bilgiler haber blogunda.
Bir bakışta en önemli şeyler
ABD: Ukrayna ve İsrail’e yönelik yardım fonlarını ayrı ayrı ele alın
sabah 5.50: ABD Temsilciler Meclisi’nin yeni seçilen sözcüsü Mike Johnson, Ukrayna ve İsrail için yardım fonlarının ayrı ayrı yönetilmesi lehinde konuştu. Perşembe günü (yerel saat) Fox News ile yaptığı röportajda Johnson, “İsrail ayrı bir konudur; İsrail için 14 milyar doların üzerinde bağımsız bir finansman tedbiri sunacağız” dedi ve Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerinin başka alanlar arayacağını da sözlerine ekledi. İsrail’e fon sağlamak için bütçede kesinti yapıldı. Johnson ayrıca genel olarak Ukrayna’nın finansmanına ilişkin endişelerini de dile getirdi. Johnson, “Orada hedefin ne olduğunu bilmek istiyoruz (…). Beyaz Saray bize bunu söylemedi” dedi.
ABD Başkanı Biden, Kongre’den 106 milyar dolarlık ek finansman sağlamasını istiyor. Paranın büyük kısmı Ukrayna’nın savunmasını güçlendirmeye gidecek, geri kalanı ise İsrail, Hint-Pasifik bölgesi ve sınır gözetimi arasında paylaştırılacak.
Macaristan ve Slovakya, Ukrayna’ya yönelik daha fazla AB yardımını reddetti
sabah 4.20: Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’ya 50 milyar avroluk yardım sağlanması yönünde sunduğu öneriye karşı çıkıyor. Slovak mevkidaşı da yolsuzluğu öne sürerek Kiev’e mali desteğin artırılması konusundaki çekincelerini dile getirdi. Fico, Brüksel’den sosyal medyada “Yalnızca insani yardıma odaklanacağız” diye yazdı. Bu arada Macaristan Başbakanı Orban, “Önümüzdeki önerimiz işe yaramayacak. Bu nedenle bu öneriyi şimdilik reddedeceğiz ve Aralık ayında neler başaracağımızı göreceğiz” dedi.
ABD Büyükelçisi: “Ukraynalı pilotlar artık F-16 jetleri üzerinde eğitim alıyor”
sabah 3:20: ABD’nin Ukrayna büyükelçisine göre, ABD’de Ukraynalı pilotlara F-16 savaş uçağı eğitimi verilmeye başlandı. Eski Twitter hesabı olan X’te Büyükelçi Bridget Brink, “Ukraynalı pilotlar artık Arizona Hava Ulusal Muhafızları’nda F-16 jetleri konusunda eğitim alıyor” diye yazıyor. Bu, Ukrayna hava savunmasını geliştirmenin önemli bir parçasıdır. Brink, “ABD, Rusya’nın acımasız saldırganlığına karşı Ukrayna’yı desteklemek için Avrupalı ortaklarımızla birlikte çalışmaktan gurur duyuyor” diye devam etti. ABD, pilot eğitimi tamamlandıktan sonra Ağustos ayında Hollanda ve Danimarka’dan Ukrayna’ya F-16 savaş uçaklarının gönderilmesine onay vermişti.
Zelenskyj, ABD ve Danimarka’nın yeni askeri yardımına teşekkür etti
sabah 2.45: Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, yüz milyonlarca avro değerindeki yeni askeri yardım için ABD ve Danimarka’ya teşekkür etti. Özgürlük düşmanlarının, özgürlük savunucularının silahlanma maratonuna dayanamayacağı yanılsamasına kapılmamaları önemlidir. Zelensky bunu Perşembe günü Kiev’de yaptığı akşam video konuşmasında söyledi. Ukrayna 20 ayı aşkın süredir Rusya’nın işgaline karşı direniyor.
150 milyon ABD doları tutarındaki (yaklaşık 142 milyon Euro) yeni ABD paketi, diğer şeylerin yanı sıra, hava savunması için AIM-9 füzelerini, Stinger füzelerini ve Himars tipi birden fazla roketatar için mühimmatı içeriyor.
Hükümetin verdiği bilgiye göre Danimarka, Ukrayna’ya topçu, modernize edilmiş tanklar ve Sovyet tasarımı zırhlı personel taşıyıcıları, kurtarma araçları ve mühimmat sağlıyor. Kopenhag’dan gelen bu 13’üncü yardım paketinin değeri 3,7 milyar kron (yaklaşık 500 milyon euro). Zelensky perşembe günü Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile de telefonda görüştü.
Liberal politikacı Javlinsky Kremlin’de Putin’le birlikte
1:30: Rusya’daki başkanlık seçimlerinden birkaç ay önce deneyimli liberal siyasetçi Grigory Yavlinsky, Kremlin’de Başkan Vladimir Putin ile konuştu. Yavlinsky’nin Yabloko partisi bunu Perşembe günü Moskova’da doğruladı. Toplantının 2024 seçimleriyle ilgili olmadığı vurgulandı. Javlinsky, Ukrayna’ya karşı savaşın derhal sona erdirilmesini savundu. Kendisi her an Kiev ile müzakerelere katılmaya hazırdır. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov toplantı hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
Uzun süredir Başkan olan Putin (71), 2024 yılı için adaylığını henüz açıklamadı. Ancak iktidarda kalmak isteyeceği bekleniyor. Seçimlerin devlet tarafından kontrol edilmesi Putin’in zaferinden başka bir şeye izin vermiyor. Ancak bu, Kremlin’in bir kez daha en azından seçilmiş gibi görünen bir aday alanı organize etme sorunuyla karşı karşıya olduğu anlamına geliyor.