Son dakika… Afgan bayandan yardım çığlığı: Beni bulurlarsa kurşunlayacaklar!

EdisonAbi

Yeni Üye
Son dakika… Afgan bayandan yardım çığlığı: Beni bulurlarsa kurşunlayacaklar!
Pazar günü başşehir Kabil’e giren Taliban Afganistan’ın denetimini fiilen ele geçirmiş durumda.

Taliban’ın 20 yıl daha sonra bir daha idareye gelmesi ile ülkede radikal değişiklikler yaşanması bekleniyor.

Yeni periyotta bayanları nelerin beklediği ise tüm dünyanın kaygıyla karşılığını beklediği soruların başında geliyor.

Taliban’ın ölçülü açıklamalarına karşın Afganistan’dan gelen birtakım imajlar durumun pek iç açıcı olmadığını gözler önüne seriyor.

Taliban’ın 10 gün ortasında ülkeyi ele geçirmesi daha sonrası bir fazlaca hükümet yetkilisi devayı yurtdışına kaçmakta ya da saklanmakta buldu.

O isimlerden birisi de bayanların eğitim hakkı için savaşan ‘Learn’ isimli STK’yı kuran ve yöneten Pashtana Dorani.

Taliban’ın amacı olduğunu belirten Dorani, adresinin deşifre olduğunu ve o günden beri diğer bir lokasyonda saklandığını deklare etti.

iNews’a konuşan Dorani, ‘Beni bulurlarsa kurşunlayacaklar’ dedi. Dorani, ‘normal olarak sarsıldım ve korkuyorum. Ancak yüzüme bir maske takıp savaşmaya devam etmek zorundayım’ tabirlerini kullandı.

Ne kadar mühlet saklanacağı sorulduğunda Dorani, ‘Dürüst olacağım, bu kimsenin bilebileceği bir şey değil. Yalnızca içgüdülerinle hareket etmelisin’ dedi.

Learn’ün kız çocuklarının eğitimine devam etmesi için yollar aradığını belirten Dorani, ‘Dünya bayan haklarını kabul etmesi, kızların eğitim haklarını kabul etmesi için Taliban’a baskı yapmalı’ dedi.

Dorani, kelamlarına şöyleki devam etti;

‘Ya Afganistan’ı kabul edecekler ya da ülkeyi bölecekler. Ya Afganistan’ın bayan olan yüzde 50’sini kabul ederler ya da bir arbedeye tutuştuklarını ve bayanların karşılık vereceğini anlamak zorunda kalırlar.’

: İlginizi Çekebilir

• Taliban’la temas olur mu? Akar ve Çavuşoğlu’ndan Afganistan açıklaması
  • Dünyanın gözü önünde! Taliban CNN takımına saldırdı
  • Acı gerçek günler daha sonra ortaya çıktı! nazarannlerin kanı donmuştu
TALİBAN’IN AFGANİSTAN’A HAKİM OLMA SÜRECİ

ABD ile Taliban içinde Şubat 2020’de varılan barış mutabakatı çerçevesinde bu yıl memleketler arası güçlerin Afganistan’dan geri çekilme süreci başladı.

Muahede yabancı güçlere saldırmamasını öngörürken Taliban’ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik hareketlerine dair karar getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha’daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş vakitli biçimde, hazirandan bu yana şiddetli hücumlarla Afganistan’da birfazlaca ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine süratle hakim oldu.

Başşehir Kabil etrafını kuşatan Taliban, 15 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin akabinde kenti çatışmasız biçimde denetimine aldı.