BOTR
Yeni Üye
Rus şirketi Gazprom milyarlarca dolar zarar ediyor. Ukraynalı bir generalin savaşı kazanma konusunda şüpheleri vardır.
Bir bakışta en önemli şeyler
Rapor: Ukraynalı general kazanma şansını çok az görüyor
sabah 3:20: Bir gazete haberine göre Ukrayna bir noktada Rusya ile görüşmelere başlamak zorunda kalacak. The Economist'te yer alan bir habere göre Vadim Skibizki'nin ülkesinin Rusya'ya karşı kazanabileceğine dair şüpheleri olduğu söyleniyor. “General Skibitsky, Ukrayna'nın savaşı tek başına savaş alanında kazanmasının mümkün olmadığını söylüyor. Ukrayna, Rus kuvvetlerini sınırlarına geri itmeyi başarsa bile – ki bu giderek uzaklaşan bir ihtimal – bu “Savaşı sonlandırmayın, ” The Economist dergisi yazıyor ve Ukrayna'nın askeri istihbarat servisi Hur'un başkan yardımcısı Vadim Skibizki'nin şu sözlerinden alıntı yapıyor: “Mantıklı müzakerelerin 2025'in ikinci yarısından önce başlayamayacağını tahmin ediyor.”
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky defalarca Kremlin ile müzakereleri reddetti. Rusya'nın 2022'de Ukrayna'nın dört bölgesini resmi olarak ilhak etmesinden sonra yayınladığı kararname, müzakerelerin “imkansız” olduğunu belirtti. Ancak Skibizki dergiye, her savaşta olduğu gibi görüşmelerin eninde sonunda gerekli olacağını söyledi. “Bu tür savaşlar ancak anlaşmalarla sonlandırılabilir” diyor. Şu anda her iki taraf da olası müzakereler öncesinde “en uygun konum” için mücadele ediyor. Ancak anlamlı müzakereler ancak en erken 2025'in ikinci yarısında başlayabilir. tahmin ediyor.”
ABD top mermilerine harcamayı neredeyse ikiye katladı
1:30: ABD Ordusu'na göre ABD Kongresi, 155 milimetrelik top mermilerinin satın alınması ve inşası için ayrılan fonu neredeyse ikiye katlayarak altı milyar dolara çıkardı. “Hesaplamalarıma göre, ek anlaşmada 155 mm kalibreli mühimmatın üretim ve üretim artışları için yaklaşık 3,1 milyar dolar talep etmiştik. 6 milyar dolar almış gibi görünüyoruz. Bunun, yolumuza yönelik bir güven oyu olduğunu düşünüyorum. Ordunun en büyük silah alıcısı Doug Bush, “Ayda 100.000 mermi” dedi.
İngiltere yıllık 3,5 milyar euro vaat ediyor
23:55: İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Ukrayna'ya üç milyar pound (yaklaşık 3,5 milyar euro) değerinde yıllık askeri yardım sözü verdi. Kiev ziyareti sırasında Reuters'e verdiği röportajda “İhtiyaç olduğu sürece her yıl üç milyar pound sağlayacağız. Ekipman anlamında gerçekten verebileceğimiz her şeyi tükettik” dedi.
Yardım paketi İngiltere'nin bugüne kadarki en büyük paketi. Ukrayna, Londra'nın sağladığı silahları Rusya'daki hedeflere saldırmak için kullanma hakkına sahiptir ve bunu yapmak Kiev'in sorumluluğundadır. Cameron, “Ukrayna'nın bu hakkı var. Rusya'nın Ukrayna'nın içine saldırmasıyla, Ukrayna'nın neden kendisini savunma ihtiyacı hissettiğini kesinlikle anlayabilirsiniz.” diye ekledi.
Zelensky ABD'nin silah teslimatına baskı yapıyor
22:34: Cephedeki zor durum göz önüne alındığında Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, yakın zamanda vaat edilen ABD silahlarının hızlı bir şekilde teslim edilmesi yönünde çağrıda bulundu. Zelenskyj Perşembe günü akşam video konuşmasında, “ABD Kongresi'ne kararından dolayı minnettarım, ancak kararların teslim edilmesinde ve uygulanmasında herhangi bir sorun olmamalıdır” dedi. “Savaşçılarımıza yönelik silahların Ukrayna'ya ulaşmasını bekliyoruz.” Devlet başkanı, bu nedenle birçok hükümet temsilcisine, silah teslimatını hızlandırmak için uluslararası ortaklarla birlikte çalışmaları talimatını verdiğini de sözlerine ekledi.
Putin'in savaşı Gazprom'u derinden kötü durumda bıraktı
20:31: Vladimir Putin, Ukrayna'ya yapılan saldırıyla komşu ülkeye büyük acılar yaşatmakla kalmadı, aynı zamanda Rus enerji şirketi Gazprom'un gaz satış gelirlerini yarıdan fazla azalttı. Bu durum artık bilançolara da yansıyor. Gazprom, çeyrek asrın en büyük kaybını 2023'te yaşadı. 629 milyar ruble (6,9 milyar dolar) zararla geçen yılın bilançosu koyu kırmızı; Devlete ait doğal gaz tekeli neredeyse harabeye dönmüş durumda çünkü Avrupa bir pazar olarak tamamen ortadan kaybolmuş durumda.
Gazprom'un geliri bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 30 azalarak 8,5 trilyon rubleye geriledi. Gaz gelirleri 8,4 trilyondan 4,1 trilyon rublenin biraz üzerine düştü. Haberin ardından şirketin Moskova'da listelenen hisseleri yüzde 4,4'ten fazla düştü. Analistler en azından küçük bir kar bekliyorlardı.