Valve umudunu kaybetmemiş: SteamOS 3.0 yakında geliyor

Warband

Yeni Üye
Valve umudunu kaybetmemiş: SteamOS 3.0 yakında geliyor
Valve’ın 2015 yılında Linux tabanlı ve oyun odaklı bir işletim sistemini duyurması, oyun dünyasında tesir yaratmıştı. Linux çekirdeğine dayanan işletim sistemlerinin oyun performansı açısından zayıf olduğu gerçeğini bu işletim sistemi yıkabilirdi. Lakin pek de o denli olmamış ve SteamOS genel olarak başarısız olmuştu. Valve’ın son duyurusuna bakılırsa SteamOS 3.0 ile umutlar bir daha yeşeriyor.

Valve’ın bu yaz duyurduğu el konsolu Steam Deck de SteamOS ile çalışacak. Oyuncular, SteamOS’in artık PC için çıkmayacağını düşünse de Valve’ın açıklamasına nazaran SteamOS 3.0 herkes için geliyor.

SteamOS 3.0, büyük yeniliklerle gelecek

SteamOS’in son sürümü iki yıl evvel yayınlanan 2.195 sürümüydü. Bu sürüm Arch tabanlı ve kullanıcı arayüzü olarak KDE Plasma 5’e sahip. SteamOS’in yeni büyük güncellemesi ile Arch’tan Debian tabanına geçiş yapılacak. birebir vakitte geçen iki yılın akabinde nihayet daha güzel bir arayüze kavuşacağımızı iddia ediyoruz.

SteamOS 3.0

Şu an PC platformu için bilinen tek ayrıntı, işletim sisteminin PC için de yayınlanacak olması. Linux çekirdeğini kullanan işletim sistemleri hala oyun konusunda yeterli performans sunamadığı için büyük bir gelişim beklemekte çekimseriz. Fakat Valve, her oyunu oynatacağını sav ettiği Steam Deck’te bu işletim sistemini kullanıyorsa performans artışına güveniyor olmalı.

Debian, oyun performansı konusunda Arch Linux’tan daha verimli. Bu yüzden, her şeye karşın SteamOS’in yeni sürümünü bekliyoruz. Yeni sürüm yüksek olasılıkla 2022 yılının Şubat ayında yayınlanacaktır.

Windows 11 varken niye SteamOS?

Microsoft, haziran ayında gerçekleştirdiği tanıtımla Windows 11’i duyurmuştu. esasen Windows 11 gelmedilk evvel bile Windows, oyun verimliliği konusunda başkan işletim sistemiydi. Windows 11’in ise oyun konusunda büyük vaatlerle gelmesi, SteamOS’in mümkün muvaffakiyetinden kuşku ettiriyor.

Windows 11

SteamOS ile desteklenen başka dijital oyun mağazalarından da oyun indirebilirsiniz. Lakin SteamOS’in oyunculara tam olarak hangi ayrıcalığı sunacağını merak ediyoruz. Tahminen de Steam Deck konsolu ile yeterli bir ahenk yakalanır ve SteamOS, Steam’in çalıştığı tüm platformlar içinde âlâ bir köprü olur. Bunu vakit gösterecek.

Sizce Valve, SteamOS 3.0 ile PC platformunda muvaffakiyet yakalayabilecek mi?