Yanardağ patlamasından daha sonra ‘Covid tsunamisi’ korkusu! Yardım teslimatları ‘temassız’ gerçekleştirildi

EdisonAbi

Yeni Üye
Yanardağ patlamasından daha sonra ‘Covid tsunamisi’ korkusu! Yardım teslimatları ‘temassız’ gerçekleştirildi
Güney Pasifik’teki ada ülkesi Tonga’nın Hunga Ha’apai Adası’nda meydana gelen ve birfazlaca ülkede tsunami alarmı verilmesine niye olan su altı yanardağı patlamasında ülkedeki havalimanı pisti volkanik kül ile kaplandı, deniz altındaki kabloların da kopmasıyla bir arada ada ülkesinin adeta dünyayla ilişkisi kesilmiş oldu.

Patlamanın akabinde Tonga için harekete geçen komşuları, ülkeye içme suyu ve çeşitli yardım gereçleri gönderdiler. hava ulaşımında meşakkat yaşandığı için de yardımlar adaya gemilerle gönderildi.

Lakin bu yardım gemileriyle ilgili büyük bir dehşet da oluştu. çünkü ada ülkesi Tonga bugüne kadar koronavirüs salgınından kaçmayı başarmış ve adada iki yıldır yalnızca tek bir hadise görülmüştü. Gerek halk gerekse yetkililer adaya dışarıdan gelen yardımların tıpkı yanardağ patlaması üzere bir virüs tsunamisi yaratmasından korkuluyordu.

Tonga’ya ulaşan ve yardım taşıyan İngiliz ve Avustralya donanma gemilerinde yaşananlar bu kaygıların hiç de yersiz olmadığını ortaya çıkardı.

Avustralya donanmasına ait HMAS Adelaide gemisinden gelen habere nazaran çalışandan koronavirüse yakalananlar vardı. Tonga ise salgının başından beri yalnızca tek bir olay bildirerek tabir yerindeyse son iki yılı virüssüz geçirmiş bir ülke idi. Our World’den alınan datalara nazaran ise ülkedeki aşılanma oranı toplam nüfusun yüzde 67’sine ulaşmış durumda.

Avustralya hükümeti tarafınca yapılan açıklamada, 3 bin 300 kilometrelik seyahat sonunda ülkeye ulaşan yardımların kıyıya ‘temassız’ biçimde ulaştırıldığı belirtildi. Tıpkı biçimde İngiltere donanması da, 30 bin litre içme suyu ve 300’den çok ilkyardım kiti içeren sıhhat materyalleri taşıyan HMS Spey gemisinin kıyıya ulaştığını lakin hiç bir denizcinin gemiden ayrılmadığını ve bu yardımların ülkeye vinçle taşındığını bildirdi.

Bu yardım gemilerinden yapılan ortak açıklamada “Tonga’nın koronavirüs salgınıyla ilgili siyasetine hürmet duyuyoruz ve şimdiye kadar salgın denetimini muvaffakiyetle yürüten ülkeye virüs sokmamak için tüm yapılması gerekenleri yaparak yardımlarımızı temassız biçimde gerçekleştiriyoruz.” denildi.

Öte yandan ABD de deklare ettiğı yardım paketinde Tonga’ya, olay yaşandığında yollanan 100 bin doların akabinde ek olarak 2,5 milyon dolarlık insani yardım yapılacağını belirtti.

Tonga’daki koronavirüs tedbirlerine göre adaya gelen herkes üç haftalık bir karantinaya girmek zorunda. Bu durum da şüphesiz adaya gelen yardımlar için büyük bir mahzur manasına geliyor. Hal bu biçimde olunca da tüm yardımlar insan teması olmadan gerçekleştiriliyor. Tsunami yüzünden yalnızca üç kişinin hayatını kaybettiği adada yaşanabilecek bir virüs yayılımın adayı hayli daha makûs biçimde vuracağından telaşlı olan yetkililerin aldıkları bu tedbir şimdilik işe yaramış üzere görünüyor.