Yüz binlerce kişiyi bir palavrayla kandırdı! ‘Ben ölüyorum, o harika bir hayat yaşıyor’

EdisonAbi

Yeni Üye
Yüz binlerce kişiyi bir palavrayla kandırdı! ‘Ben ölüyorum, o harika bir hayat yaşıyor’
Toplumsal medyada bilhassa de Instagram’da gördüklerinizin ne kadarı gerçek? Influencer’ların paylaşımlarına ve destekledikleri eserlere ne kadar güveniyorsunuz? Aşağıda okuyacağınız kıssa, bu sorulara vereceğiniz karşılığı değiştirebilir.

BBC Three kanalında geçtiğimiz hafta yayınlanan “Bad Influencer: The Great Insta Con” belgeseli geçtiğimiz 10 yılda Instagram üzerinde astronomik bir süratle büyüyen güzel hayat trendlerinin karanlık istikametine dair herkese ibret olması gereken bir örneğe odaklanıyor.

Dünyanın dört bir yanında yüz binlerce takipçisi olan bir influencer’ın kitabını ve akıllı telefon uygulamasını satmak için söylemiş olduği palavralar ve bu palavraların sonuçları kanınızı donduracak…

Kylie için 2013 yılı epey sıkıntı bir periyottu. 6 ay kadar evvel tabipler kendisine lenfoma teşhisi koymuş ve çabucak epeyce ağır ve yıpratıcı bir kemoterapi tedavisine başlamıştı.

Belle Gibson’la da tam bu sırada tanıştı. Belle’in ismini bir arkadaşından duymuştu ve internette yaptığı birkaç dakikalık bir aramayla kim olduğunu basitçe bulabilmişti. O da kendisi üzere Avustralyalıydı. Kusursuz görünen Instagram hesabı üzerinden 300 binden çok takipçisine sağlıklı ömür tavsiyeleri veriyordu. Her bir paylaşımın altına dünyanın dört bir yanındaki takipçilerden sevgi dolu yorumlar yağıyordu.

Kylie, hesabı keşfeder keşfetmez Belle’e hayran olduğunu şu sözlerle anlattı: “Çok hoştu, hayli başarılıydı, birçok beşere ilham veriyordu. her insanın olmak isteyeceği kişiydi.”

DÖRT AY ÖMRÜ KALMIŞ-MIŞ

Belle’in kıssası de pek çarpıcıydı. Tabipleri beyninde ameliyat edilmesi mümkün olmayan bir tümör bulmuş ve dört ay ömrünün kaldığını söylemişti. Fakat genç bayan sağlıklı beslenmeyle kanseri yenmeyi ve hekimleri yanıltmayı başarmıştı.

Kylie, elinde olmadan kendisini Belle’le kıyaslamıştı. O her gün kemoterapi alıyor, saçlarını yavaş yavaş kaybediyordu. Birkaç gün ortasında de 18’inci kere omurgasından su alınacaktı. Öbür yanda Belle, hayalini kurduğu mucizevi kansersiz hayatın reçetesini satıyordu.

Kylie, “Belki de o yanlışsız olanı yapıyordur, kusur bendedir” diye düşündü. “İçim ölüyor, her doz kemoterapiyle biraz daha berbata gidiyorum. Müthiş görünüyorum. O ise kusursuz bir hayat yaşıyor.”

şüphesiz kusursuz bir hayat yaşayanlar yalnızca Belle’le hudutlu değildi. Bugün dünya genelinde 2,8 trilyon sterlin pahasında bir sanayiye dönüşen yeterli hayat trendlerinin patlama yaptığı bir periyottu o günler. Artık herkes avokadonun bir “süpergıda” olduğunu biliyor, birfazlaca insan blogger’ların paylaştığı ışıltılı sağlıklı ömürleri kopyalamaya çalışıyor ve neredeyse büsbütün kontrolsüz şartlarda isteyen istediğini söylüyordu.

Örneğin Belle’in kitabında, “Beslenme, sabır, kararlılık ve sevgi aracılığıyla ömrümü kurtarmak üzere güçlendiriyordum” üzere satırlar yer alıyordu.

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Felicity Harley (@felicityharley)’in paylaştığı bir gönderi

KEMOTERAPİYİ BIRAKMA KARARI ALDI

Tedavisinin denetimini ele alma fikriyle büyülenen Kylie, Belle’in kitabı “The Whole Pantry”i satın alıp uygulamasını da telefonuna indirdi. Kitap dünyanın en büyük yayıncılarından biri olan Penguin tarafınca yayımlanmış, uygulama da Apple’ın takviyesini almıştı. ötürüsıyla güvenmemesi için bir sebep yok üzereydi…

Uygunlaşmak için her şeyi yapmaya hazır olan Kylie, bir sabah hastaneye gitmek için yatağından kalktığında iğnelerle ve ilaçlarla uğraşmaktan bıktığını fark etti ve kemoterapiyi bırakmaya karar verdi. sonucunı şu sözlerle anlattı:

“Kemo bende işe yaramıyordu. Tedaviyi bırakıp pak beslenmeyi deneyeyim dedim. Belle yaptığı şeylerin kanserini tedavi ettiğini, uygunlaşmasını sağladığını söylüyordu. İspat gözümün önünde duruyordu. Telefonumda, mecmualarda, haberlerde, her yerdeydi. Ona güveniyordum.”

Ancak Kylie’nin bilmediği bir şey vardı: Belle güzelleşmiyordu…

EN BERBATI DE SÖYLEDİKLERİNE İNANIYORDU

Mart 2015’te, bir lokal basın kuruluşu, Belle’in yapıtından ve uygulamasından elde ettiği gelirin bir kısmını hayır kuruluşlarına bağışladığına dair paylaşımlarının palavra olduğunu ortaya çıkardı.

Bu ifşanın akabinde gazeteciler genç hanımın öteki palavralar da söyleyip söylemediğini merak edince işin devamı çorap söküğü üzere geldi. Belle güzelleşmiyordu, zira hiç hasta olmamıştı.

Kylie BBC’ye yaptığı açıklamada, “Keşke bu araştırmayı Belle’e ünlü olma fırsatını vermedilk evvel yapsaydık” diye konuştu.

Okurları hayır kuruluşlarına bağış yaptığına istikametinde kandırma ve tüketici yasasının beş hususunu ihlal etme suçlamasıyla yargılanan Belle, Eylül 2017’de Avustralya makamları tarafınca 240.000 sterlin para cezasına çarptırıldı. Yargıç, sonucunda, Belle’in söylemiş olduği şeylere içtenlikle inandığını belirtmiş ve sıhhatine dair “sanrılar” yaşıyor olabileceğini tabir etmişti.

TABİPLERE İNANCINI KAYBETMİŞTİ

İngiltere’de yaşayan Maxine, Belle’le tanıştığında çabucak hemen bir üniversite öğrencisiydi. Instagram’daki sağlıklı ömür kültürüne kendini kaptırmıştı. Bilhassa klasik tedavileri bırakıp doğal yollarla uygunlaşan insanların öykülerini takip ediyordu. Maxine için “Belle sağlıklı hayatın kraliçe arısıydı”.

Maxine, 11 yaşından itibaren kronik enflamasyona yol açan bir kalın bağırsak hastalığı olan ülseratif kolitle gayret ediyordu. Maxine’in hastalığının en yaygın belirtileri ishal, kan tasa, karın ağrısı ve yorgunluktu. Kişiyi ömrü boyunca etkileyen bu hastalık sıklıkla ilaç tedavisiyle denetim altına alınabiliyordu.

Lakin Maxine hastalığı birinci yaşamaya başladığında hekimleri teşhis koymakta pek zorlandı ve gecikti. 12 yaşında olduğu için biroldukca tabip “Hormonlarındandır” ya da “Regl ağrısıdır” deyip geçiştiriyordu. “Bu niçinle bende tıp profesyonellerine ve onların kronik hastalıklarına bakışlarına dair olumsuz bir yargı oluştu” diyen Maxine, tabiplerinden uzun vadede gereken takviyesi alamadığını düşünüyordu.

Eğitim ömrü boyunca hastalığı niçiniyle okula gidemediği uzun devirler oldu. Bu niçinle üniversite çağına geldiğinde tek istediği şey herkes üzere olabilmekti.

Maxine bu biçimdeki hislerini, “Bu hastalığa katlanmak zorunda olduğum ve olağan bir ergen üzere yaşayamadığım için epeyce kızgındım” kelamlarıyla anlattı.

Hastalığının tedavisi için sık sık yüksek dozda steroid kullanıyor bu da kilo almasına niye oluyordu. Çok kiloları niçiniyle de öfkeli olan Maxine, olumsuz bir vücut algısıyla büyüdü.

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Lauren ???? Pavljuk (@thehonestcoach)’in paylaştığı bir gönderi

HAYVANSAL ESERLER, GLUTEN, KARBONHİDRAT YOK

Bütün bunlar Belle’in uygulamasına bağlanmasını kolaylaştırdı. İlaçlarını esasen bırakmış “The Whole Pantry”e bağlı yaşamaya başlamıştı.

BBC’ye yaptığı açıklamada, “Uygulama uygunlaşmak için ilaçlara gereksinimim olmadığına dair saçma inancı kuvvetlendiriyordu. İşin diyet boyutuna sardım. Bitki bazlı bir beslenme modelini benimseyip ‘toksik’ denen biroldukça yiyeceği ömrümden çıkardım” diyen Maxine hayvansal eserler, gluten ve karbonhidrat tüketmediği çok tezli bir hayat yaşamaya başladı.

Birinci başta işler uygun gidiyor üzereydi. Ancak bir süre daha sonra o kadar zayıfladı ki regli kesildi ve sıhhati berbata gitmeye başladı. “İlk plasebo tesirinden daha sonra her şey dökülmeye başladı” diyen Maxine şu biçimde devam etti:

“Kendi kendime ‘Yeterince sağlıklı beslenmiyorum, gereğince yanlışsız şey yapmıyorum. Şu an beslendiğimden daha bile sağlıklı beslenebilirim’ diyordum. Sağlıklı yaşamcıların sunduğu bu kusursuz beslenme modelinin peşinde koştukça daha da kötüleştim ve çabucak sonrasında kendimi gereğince harika olmadığım için suçlamaya başladım.”

“VÜCUDUMDA DÖRT KANSER DAHA KEŞFEDİLDİ” DEDİ

Belle, Temmuz 2014’te takipçilerine makûs bir haber verdi: Löseminin yanında bedeninde dört kanser daha keşfedilmişti. Paylaşımında “Kanımda, dalağımda, beynimde, rahmimde ve karaciğerimde” diyen Belle’in takipçileri kederden yerle bir oldu. Fakat tam da bu sırada Belle’in öyküsündeki çatlaklar ortaya çıkmaya ve Maxine üzere takipçiler inandıkları şeyleri sorgulamaya başladı.

Belle’in kanser olmadığı gerçeğinin ortaya çıkması Kylie’yi şoke etti. Genç bayan, “Kendimi ihanete uğramış üzere hissettim. Kim bu biçimde bir şey uydurur ki?” dedi. Maxine ise kendisini saf üzere hissettiğini anlatarak, “Kırılgan bir biçimdeydik ve güzel yaşamcılar gelip, ‘Merhaba, sana nasıl yardımcı olabiliriz?’ dediler” sözlerini kullandı.

Kimse Belle’in niye bu biçimde bir şey yaptığını bilmiyor. Hakkındaki gerçeklerin açığa çıkmasıyla Belle ortadan kaybolduğundan beri dünya “yalan haber” ve “yanlış bilgi” üzere kavramlara daha hakim hale geldi. Ancak Maxine her şeye karşın toplumsal medyada bilhassa uygun hayat sanayisi tarafınca övülen hayli fazla palavra olduğunu belirtiyor. Maxine kelam konusu sanayinin de “sömürü temeli üzerine inşa edildiğini” söylüyor ve ekliyor:

“Bence bu sanayi kendisini insanların sıhhatlerine değer verme noktasına konumlandırıyor lakin aslında tek yaptığı şey palavra söyleyip kaygı salmak.”

“İnsanlar size bir şey satmak için ikna edici bir kıssa uydururlar. Satacakları şey bir kitap da olabilir, bir ömür biçimi de… Ya da yalnızca kendi markaları da olabilir. Büsbütün palavra olan bu öyküyü ustalıkla işlerler. Diyeceğim o ki internette gördüğünüz her şeye inanmayın.”

Belle Gibson 2016’da bu biçimde görüntülenmişti…

KONUTUNA POLİS BASKINI YAPILDI

Maxine, bu türlü sesini yükseltmenin hastalıkları niçiniyle kendini suçlayan öbür insanların bu davranışlarına son vermelerini sağlayacağını umut ediyor. Ayrıyeten toplumsal medya şirketlerinin de daha fazla kontrol ve düzenleme getirmesi gerektiğini belirtiyor. Maxine’e bakılırsa paylaşımlarda içeriğin delillere dayalı olup olmadığını ve paylaşımı yapan kişinin karşısındakilere sıhhat tavsiyeleri verip vermeme konusunda ehil olup olmadığını belirten net açıklamalar olması koşul.

Belle’in palavralarının iç yüzünü öğrenen Kylie ise bir daha kemoterapi tedavisine başladı. Kanseri şu an gerileme kademesinde.

Belle’e ne mi oldu? Melbourne’de ömrüne devam ediyor. Bir periyot çıktığı değerli safari tatilleriyle gündem oldu. Son olarak Avustralya makamlarının kendisine verdiği para cezasını ödemeyi reddettiği için Mayıs 2021’de konutuna baskın yapıldı ve tüm varlıklarına el koyuldu.

Son olarak din değiştirerek İslam’ı seçtiği ve hukuk danışmanlığı yaptığı ortaya çıkan Belle, geçtiğimiz günlerde başörtülü fotoğraflarıyla Avustralya basınında gündem oldu. Belle, ülkede yaşayan Etiyopyalı Oromo topluluğuna katıldığını argüman etti. Lakin topluluğun sözcüsü iddiayı yalanlayarak, “Bu bayandan ve geçmişinden haberimiz yok” diye konuştu.

Fotoğraf: Facebook

BBC’nin “Belle Gibson: The influencer who lied about having cancer” başlıklı haberinden derlenmiştir.