Zelensky: “Rus rejimi kötülüğü tekrarlıyor”

BOTR

Yeni Üye
Ukrayna savaşıyla ilgili haber blogu

Zelensky: “Bu Rus rejimi kötülüğü tekrarlıyor”

İtibaren dpa, Reuters, afp, çevrimiçi, anne, düşük, olay yeri inceleme uzmanı, aynen, fho, jcz, ts, ders

9 Aralık 2023 – 18:36’da güncellendiOkuma süresi: 26 dakika

Volodymyr Zelenskyj: Hava savunmasında daha fazla uluslararası yardım çağrısında bulunuyor.

Resmi büyüt
Volodymyr Zelenskyj: Hava savunmasında daha fazla uluslararası yardım çağrısında bulunuyor. (Kaynak: Havuz /Ukrayna Cumhurbaşkanlığı)

Facebook logosu

X logosu

Pinterest logosu

WhatsApp logosu

Gün 652: Bir Ukrayna vatandaşının gizli bilgileri Rusya’ya aktardığı söyleniyor. Zelenskyj hava savunması konusunda daha fazla yardım çağrısında bulunuyor. Tüm bilgiler haber blogunda.

Bir bakışta en önemli şeyler

Ukrayna parlamentosu AB’ye katılım müzakerelerini oyladı

16:24: Ukrayna parlamentosu – Yüksek Rada – Avrupa ülkelerine Kiev ile AB katılım müzakerelerini başlatma çağrısında bulundu. Çoğunluğun kabul ettiği çağrıya göre, AB üye ülkelerinin hükümetleri ve parlamentolarının önümüzdeki Cuma günü müzakerelerin başlatılmasına karar vermesi gerekiyor. Milletvekili Yaroslav Zheleznyak, Cumartesi günü Kiev’de sıkıyönetim nedeniyle kapalı kapılar ardında düzenlenen toplantıyı Telegram haber servisindeki kanalında bildirdi.

Önümüzdeki hafta yapılacak AB zirvesinde devlet ve hükümet başkanları, Rusya’nın saldırganlık savaşı nedeniyle zayıflayan Ukrayna’nın AB üyeliğine ilişkin müzakerelerin başlatılıp başlatılmayacağına karar vermek istiyor. Rada ayrıca AB ülkelerine, Ukrayna’nın devlet egemenliği ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması için verdiği mücadeleyi desteklemeye devam etmeleri ve ülkeye yapılan mali yardımda gevşememeleri çağrısında bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’nın güneyindeki insansız hava aracı saldırısında bir kişi öldü

11:46: Yetkililere göre, Ukrayna’nın güneyindeki Kherson bölgesine Rus drone saldırısında bir sivil hayatını kaybetti. Bir sivil daha yaralandı. Yetkililer, bir Rus insansız hava aracının bu sabah Beryslaw şehrinin üzerine patlayıcı madde düşürdüğünü söyledi. Saldırı sırasında iki kurban sokaktaydı. Savcılar savaş suçları soruşturması başlattı. Bilgiler bağımsız olarak doğrulanamadı.

Geçtiğimiz yılın sonunda Dnipro Nehri boyunca geri çekildikten sonra Rus kuvvetleri, Kherson bölgesinin batı kısmına, özellikle de aynı adı taşıyan bölgesel başkente defalarca saldırdı.

Olena Selenska Ukrayna’ya yardımın azalacağı konusunda uyardı

11:16: Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’nin eşi, ülkesine verilen desteğin azalacağı konusunda uyardı. Ukrayna neredeyse iki yıldır kendisini Rusya’nın saldırganlık savaşına karşı savunuyor. İngiliz BBC’ye göre Olena Selenska, Pazar günü yayınlanması planlanan bir röportajda “Gerçekten yardıma ihtiyacımız var” dedi. Radyo istasyonu önceden yazılı alıntılar yayınladı.

Selenska, “Basit kelimelerle ifade etmek gerekirse: Bu durumda yorulmamalıyız, çünkü yorulursak öleceğiz. Ve eğer dünya yorulursa, ölmemize izin verirler” dedi. Yardım etmeye yönelik tutkulu isteğin zayıfladığının işaretlerini görmek ona çok acı veriyor. BBC’ye göre ölümcül bir tehlikeden bahsetti.

Scholz Ukrayna’ya daha fazla yardım sağlamak istiyor

10:37: Şansölye Olaf Scholz Ukrayna’ya daha fazla yardım sözü verdi. Yaklaşık 600 delegeden büyük alkış alan SPD parti konferansında Scholz, “Ukrayna’yı savunma mücadelesinde desteklemeye devam ediyoruz” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e mesaj şu: “Bizden pes etmemizi beklememeli ve beklememeli.” Scholz, bunun Almanya için büyük bir mali zorluk olmasına ve daha fazlasının yapılması gerekmesine rağmen, bunun hem mali hem de askeri yardım için geçerli olduğunu söyledi. Federal hükümet bu yardımın hala mümkün olmasını sağlamalıdır.

Zelensky: “Bu Rus rejimi kötülüğü tekrarlıyor”

sabah 6:54: Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyj akşam video konuşmasında, son Rus bombalama saldırıları göz önüne alındığında hava savunması konusunda daha fazla uluslararası yardım istedi. Zelensky, “Bu Rus rejimi daha önce yaptığı kötülüğü tekrarlıyor ama her saldırıyı daha da acı verici hale getirmeye çalışıyor” dedi.

Cuma gecesi, diğer yerlerin yanı sıra, Ukrayna’nın doğusundaki Pavlohrad yakınlarındaki Dnipropetrovsk bölgesinde de çarpışmalar yaşandı ve ilk bilgilere göre bir kişi hayatını kaybetti. Ukrayna’nın doğu metropolü Kharkiv de karadan S-300 füzeleriyle saldırıya uğradı.

Rusya yine stratejik hava gücünü kullanıyor

22:06: İki ayı aşkın bir aradan sonra Rusya, stratejik hava gücünü kullanarak Ukrayna’daki hedeflere yeniden saldırdı. Başkent Kiev’in askeri komutanı Serhiy Popko Cuma günü Telegram’da yaptığı açıklamada, “79 günlük uzun bir aradan sonra, düşman, Stratejik Hava Kuvvetleri Tu-95MS uçaklarından seyir füzeleriyle hava saldırılarına yeniden başladı.” dedi. Roketler, Rusya’nın Saratov bölgesindeki Engels yakınlarında çok sayıda bombardıman uçağı tarafından ateşlendi.