Zelenskyj: Ukrayna kendi füzelerinin üretimini ilerletiyor

BOTR

Yeni Üye

NATO-Ukrayna Konseyi öncesinde Kiev, savunma ittifakı üzerindeki baskıyı artırıyor. Ukraynalı askerler Kursk'taki görevleri hakkında rapor veriyor. Tüm bilgiler haber blogunda.

18:39: Ukrayna, NATO dışişleri bakanlarından Rus hava saldırılarına karşı 19 ek hava savunma sistemi istiyor. Brüksel'deki bir toplantıya konuk olan Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrij Sybiha, kış başlarken enerji sisteminin darbelere karşı daha iyi korunması gerektiğini söyledi.

Sabah 20 uçaksavar sisteminden bahsetmişti. Daha sonra neden farklı bir numara verdiği henüz bilinmiyor.

17:38: CDU lideri Friedrich Merz, Şansölye Olaf Scholz'un (SPD) Ukrayna'ya daha fazla silah yardımı yapılmasına ilişkin iddialarını reddetti. Birliğin şansölye adayı, Berlin'deki parlamento grup toplantısından önce, “Rusya cumhurbaşkanına hiçbir zaman ültimatom vermedim” dedi. Ukrayna'ya “ateşkes ve silahların sessizliği anlamında” savaşı etkileyebilecek eylem seçenekleri verilmesi yönünde bir öneride bulundu.

Cumartesi günü SPD'nin seçim kampanyası konferansında Scholz, Merz'i Taurus teslimatları konusunda nükleer enerji Rusya'sına ültimatom vermek istemekle eleştirdi. “Söyleyebileceğim tek şey dikkatli olun: Almanya'nın güvenliğiyle Rus ruleti oynayamazsınız.”

Merz şöyle diyor: “Scholz benim önerimi tersine çevirdi.” Teslim edilen silahlar ve Taurus seyir füzesinin Almanya tarafından olası teslimiyle ilgili olarak CDU lideri şunları söylüyor: “Bizim açımızdan Ukrayna'ya menzil sınırını kaldırmasını ve her biri Ukrayna'nın belirleyeceği koşullarla Taurus teslimatlarına izin vermesini teklif ettim. – ne biz ne de ben.”

17:21: Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'a göre Ukrayna ile Rusya arasında ateşkes olması durumunda barışı sağlamak için Alman askerleri de konuşlandırılabilir. Brüksel'deki NATO dışişleri bakanları toplantısında konuşan Yeşil siyasetçi, NATO üyeliği gibi güvenlik garantilerinin yanı sıra ateşkesi güvence altına alacak uluslararası bir varlığın da bulunduğunu söyledi.

Almanya'nın bu konudaki muhtemel rolü sorulduğunda, gelecekte barışa hizmet edecek her şeyin elbette “Alman tarafının tüm gücümüzle destekleneceğini” söyledi.

16:35: Başkan Volodymyr Zelensky'ye göre Ukrayna, kendi geliştirdiği yeni füzeleri test etti. Zelensky, kısa mesaj servisi Telegram üzerinden ordudan teste ilişkin raporlar aldığını belirterek, yerli füzelerin üretimine devam edeceğini duyurdu: “Üretimi hızlandırıyoruz.”

13:54: CDU'lu siyasetçi Thorsten Frei'ye göre Almanya, diğer Avrupa ülkeleriyle birlikte barış çözümü arayışında Ukrayna'ya güvenlik garantileri vermeli. Salı günü Berlin'deki Birlik parlamento grubunun Parlamento Genel Müdürü, daha önce olduğu gibi şunun ve bunun kendiniz harekete geçmeden yapılması gerektiğini söyleyemeyeceğinizi söyledi. ABD de konuya bu şekilde bakacak ve ilgi odağını dünyanın diğer bölgelerine kaydıracaktır. Frei finansal gereksinimlerin verildiği gibi olduğunu düşünüyor. “Avrupa artık yoksul bir kıta değil” dedi.

Frei, “Benim için Almanya'nın burada hiçbir zaman izole ve yalnız hareket etmemesi çok önemli” diye vurguluyor ve Fransa, İngiltere ve Polonya ile ortak bir yaklaşım öneriyor. Şansölye Olaf Scholz'u, Toros seyir füzeleri tedarik etmeyi reddederek Almanya'yı Avrupa'da izole etmekle suçluyor. Şansölye'nin Pazartesi günü Kiev'e yaptığı ziyaret, yapılacak doğru şeydi. Ancak Scholz yalnızca üzerinde uzun süredir anlaşmaya varılan bir askeri paketi duyurdu. Scholz'un Birlik Şansölyesi adayı Friedrich Merz ve CDU/CSU'yu savaş çığırtkanları olarak göstermesi de “çirkinlik”. Geçen cumartesi, SPD'nin seçim kampanyasının başlangıcında Scholz, Merz'in Boğa burcuna geçmesini arzulayan “ateşlilerden” söz etti ve Almanya'nın güvenliğiyle oynanmaması gerektiği konusunda uyardı.