10 elçinin geri adımının perde arkası! Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, CNN TÜRK’te deklare etti

EdisonAbi

Yeni Üye
10 elçinin geri adımının perde arkası! Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, CNN TÜRK’te deklare etti
Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyleki;

10 BÜYÜKELÇİNİN GERİ ADIMI

“10 büyükelçinin yaptığı açıklama hangi açıdan bakarsanız bakın kabul edilemez. Beşerler görüşlerini bildirebilir fakat Viyana Mukavelesine baktığımızda her şey epeyce açık. Diplomatlara 41. unsur açıkça nazaranvde bulunduğunuz ülkenin içişlerine karışmazsınız diyor. Çabucak arkadaşlarımıza talimat verdim, hepsini çağırın hadlerini bildirin dedim. Hepsi çağrıldı hadlerini aştıklarını söylemiş olduler. Cumhurbaşkanımızın talimatı ile bu şahıslar hudut dışı edilmesi için çabucak çalışmalara başladık. Diplomaside bunun formları var, bunun hazırlıklarını yapmaya başladık. Kontratın 9. unsuruna nazaran aslına bakarsan rastgele bir münasebet göstermeden de hudut dışı edebilir.

Cumhurbaşkanımızın konuşması daha sonrası panik başladı. Bu hazırlıklarımızdan haberdar olan ve Cumhurbaşkanımızın Eskişehir’deki milletimizin hissiyatını yansıtan açıklaması daha sonrası bavullarını hazırlayanlar olmuş. Bu açıklamayı yapanlar kararlılığımızı görür görmez nasıl geri adım atacaklarını düşünmeye başladılar. Bize haberler geldi, yardımcısını suçlayanlar bile var.

Bu işin gerisinde kimin olduğunu, perde gerisini öğrendik. Genç diplomatların başlatmış olduğu süreçte bu hadsiz açıklamayı yaptılar. Ancak daha sonrasında çabucak geri adımlar geldi. Birinci açıklamayı ABD yaptı. Biliyorsunuz. ABD Beyaz Saray’dan onay olmadan bu biçimde bir açıklama yapamaz.

ABD Büyükelçisi Türkiye’ye birinci geldiğinde ben kendisine bir meseleniz var ise bizim irtibat kanallarımız açık, bize medya yoluyla ileti veremezsiniz, ve daha evvelki büyükelçi üzere Türkiye’nin valisi üzere davranamazsınız demiştim. Bundan her insanın ders alması gerekir, kimsenin Türkiye’ye ders vermek haddine değil.

Bu işin G-20 ile alakası yok. Bu açıklamayı genç diplomatlar yaptı. Kimilerinin ülkesinden onay aldığını biliyoruz. Bilhassa ABD elçisinin ülkesinden onay aldığını biliyoruz. Açıklamanın gerisinde Biden var haber hakikat değil bizim elimizdeki bilgilere bakılırsa.

OSMAN KAVALA DAVASI

Kavala hakkında pek hayli suçlama var. Şuan hakkındaki öteki cürümlerden dolayı tutukluluğu devam ediyor. Aslında AİHM’in sonucu uygulandı. Bunu netleştirmemiz gerek. Avrupa Kurulu Bakanlar Komitesi de burada yanlış yaptı. niye öteki ülkelere yönelik bu biçimde bir adım atmıyorsunuz. niye bir belge bu kadar ön plana çıkıyor. Bildirinin ortasında kimselerin imzası var. Fransa var örneğin. Hapishanelerde azap ile ilgili 2011 yılında AİHM Fransa’yı mahkum ediyor, Fransa 10 yıldır bu sonucu uygulamıyor ve tek bir kişi bununla ilgili bir şey söylemiyor. Bu ülkeler bize ders vermeye çalışıyorlar ancak kendileri mahkeme kararlarını uygulamıyorlar.