Lisede devamsızlıktan kaldım ne yapmalıyım 2024 ?

Uyanis

Yeni Üye
**[color=Devamsızlık ve Lisede Kalan Öğrenciler: Strateji mi, Empati mi?]**

**Samimi bir Başlangıç**

Lisede devamsızlık nedeniyle sınıfta kalan biri olarak, bu durumu hem içsel hem de toplumsal açıdan nasıl hissettiğimi paylaşmak istiyorum. İnsanın okula gitmemesi, sadece akademik anlamda değil, duygusal ve psikolojik olarak da birçok soruyu beraberinde getiriyor. "Neden?" diye soruyorum. "Neden bu kadar önemliydi okul? Neden derslere katılmak, sınavları geçmek bu kadar zor oldu?" İşte, bu yazı da, hem devamsızlığın kişisel açıdan nasıl algılandığını hem de toplumsal perspektiflerle nasıl çözülmesi gerektiğini anlamaya yönelik bir çaba. Erkekler ve kadınlar arasında devamsızlık konusundaki farklı yaklaşımlara ve bu sorunun çözümüne dair stratejiler üzerinde durarak, herkesin kendi yolunu bulmasını sağlayacak bir tartışma ortamı yaratmaya çalışacağım. Gelin, bu durumu eleştirel bir şekilde analiz edelim.

**[color=Erkeklerin Stratejik ve Çözüm Odaklı Yaklaşımı]**

Erkeklerin devamsızlık konusuna bakış açısı genellikle daha çözüm odaklı ve stratejik bir yaklaşımı yansıtır. Birçok erkek, devamsızlık nedeniyle okuldan kalmayı kişisel bir başarısızlık olarak görür ve bu durumu düzeltmek için hızlı bir çözüm arayışına girer. Onlar için mesele, "sistemi nasıl aşarım?" sorusuna dönüşür. Stratejileri belirlerler, planlar yaparlar ve çoğu zaman empati yerine, pratiklik ve çözüm arayışına yönelirler.

Devamsızlık konusunun çözümü üzerine erkekler için birkaç strateji:

1. Hedef Belirleme ve Motivasyon Genellikle erkekler, bir hedef koyarak o hedefe odaklanmayı tercih ederler. Okulu geçebilmek için belirli bir plana göre hareket ederler. Örneğin, okulun ikinci dönemi için derslere daha düzenli katılma veya gerekli dersleri telafi etme gibi somut hedefler belirlerler.

2. Bağımsız Çalışma Okulda olmadıkları zamanlarda kendi başlarına çalışarak eksik konuları kapatma eğilimindedirler. Kendi başlarına çözüm üretmek ve başarıyı kişisel çaba ile elde etmek erkeklerin karakteristik özelliklerinden biridir.

3. Zamanı Verimli Kullanma Okula gitmeyerek geçirdikleri zamanın verimli kullanılması gerektiğine inanırlar. Çoğu zaman devamsızlık, bir fırsat olarak görülür ve eksik dersler için bağımsız bir çalışma takvimi oluşturulur. Kendi başlarına çözüm üretme ve zaman yönetimi erkeklerin güçlü yönlerindendir.

Ancak bu yaklaşımın dezavantajları da yok değil. Erkeklerin genellikle empati eksikliğinden dolayı, bu süreci yalnız başlarına atlatmayı tercih etmeleri bazen duygusal olarak zorlayıcı olabilir. Sosyal ilişkilerinin zayıf olması ve yalnızlık hissi devamsızlık sürecinde onları daha da izole edebilir.

**[color=Kadınların Empatik ve İlişkisel Yaklaşımı]**

Kadınlar, devamsızlık konusuna daha empatik ve ilişkisel bir bakış açısıyla yaklaşır. Bu yaklaşım, sadece çözüm odaklı değil, aynı zamanda çevrelerindeki insanları da içine alan bir çaba sergiler. Kadınlar, devamsızlık sürecinde genellikle öğretmenlerle ya da arkadaşlarıyla daha fazla iletişim kurarak sorunu çözme eğilimindedirler. Okuldan kalma durumu onların sadece akademik başarısızlıkları olarak görülmez, aynı zamanda sosyal ilişkilerinin de tehlikeye girmesi anlamına gelir. Bu yüzden daha çok sosyal bağlarını güçlendirmeye yönelik çözümler ararlar.

Kadınlar için devamsızlık konusundaki birkaç empatik yaklaşım:

1. Destek Arayışı Kadınlar, öğretmenleriyle daha fazla iletişim kurarak sorunlarını dile getirir ve çözüm arar. Devamsızlık nedeniyle kaybettikleri dersleri telafi etmek için yardım istemek, onların daha rahat hissetmelerini sağlar.

2. Arkadaş Desteği Kadınlar, devamsızlık durumunda çevrelerinden daha fazla destek almayı tercih ederler. Arkadaşlarıyla grup çalışmaları yaparak veya onların notlarını alarak, eksik dersleri tamamlamayı tercih ederler. Bu yaklaşım, onların daha az yalnız hissetmelerine yardımcı olur.

3. Duygusal Yönetim Empati ve duygusal zeka, kadınların devamsızlıkla başa çıkmalarına yardımcı olur. Birçok kadın, akademik sorunun ötesinde, devamsızlık nedeniyle hissettikleri duygusal yükü de anlamaya çalışır ve bu konuda çevresindekilerle açık iletişim kurar.

Ancak, bu yaklaşımın dezavantajı, bazen fazla empati ve duygusal yatırımın kişiyi daha da zorlayabilmesidir. Kadınlar, çevrelerinden aldıkları geri bildirimlere fazla odaklanarak, kendi duygusal dengesini kaybedebilirler. Ayrıca, çok fazla başkalarına odaklanmak, kişisel çözüm üretme noktasında zayıf kalmalarına neden olabilir.

**[color=Toplumsal Yapının ve Eğitim Sistemi Üzerine Düşünceler]**

Devamsızlık sorunu, sadece bireysel bir mesele değildir; aynı zamanda toplumun ve eğitim sisteminin de bir yansımasıdır. Eğitim sisteminin bazen öğrenciye yeterince esneklik tanımaması, bu sorunun temel sebeplerinden biridir. Öğrencilerin bir çoğu, kişisel ve ailevi sebeplerle okuldan uzak kalabilirler. Ancak bu sebeplerin göz ardı edilmesi, okulları ve öğrencileri daha fazla strese sokar.

Özellikle eğitim sisteminin baskın olduğu toplumlarda, devamsızlık yalnızca bir akademik başarısızlık olarak görülür. Oysa devamsızlık, çok farklı sebeplerden kaynaklanabilir; sağlık sorunları, ailevi problemler, psikolojik baskılar… Bu durumlar göz önüne alındığında, okulun yaklaşımı daha esnek ve anlayışlı olmalıdır.

**[color=Sonuç ve Tartışma]**

Devamsızlık, her birey için farklı bir yolculuktur ve çözüm yolları da kişiseldir. Erkeklerin daha stratejik ve çözüm odaklı yaklaşımları ile kadınların empatik ve ilişkisel yaklaşımları arasında bir denge kurmak, en sağlıklı çözümü bulmak için önemli bir adımdır. Eğitim sisteminin de, öğrencilerin bu farklı bakış açılarını anlaması ve onlara daha fazla destek sunması gerekmektedir.

Peki, sizce eğitim sisteminin devamsızlık konusundaki yaklaşımını nasıl değiştirebiliriz? Öğrencilerin devamsızlık nedeniyle kalmalarını engellemek için ne gibi önlemler alınmalı? Erkek ve kadın öğrencilerin devamsızlıkla başa çıkma şekillerindeki farklılıklar, eğitim sisteminde nasıl bir değişim gerektiriyor? Bu soruları düşünerek, forumda daha derinlemesine bir tartışma başlatabiliriz.