BOTR
Yeni Üye
Güney Kore ve ABD'den yapılan tahminlere göre Kuzey Kore'deki tecrit rejimi, Moskova'ya destek amacıyla son aylarda Rusya'ya mühimmat, ağır silahlar ve 11 binin üzerinde asker gönderdi. Blinken ayrıca Rusya'nın Kuzey Kore'yi nükleer devlet olarak resmen tanımaya yakın olduğunu da belirtti.
00:10: Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, “güçlü” ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın Rusya'yı barış görüşmelerine zorlayabileceğine ve Ukrayna'daki savaşı sonlandırabileceğine olan güvenini dile getirdi. Pazar günü ABD'li podcast yayıncısı Lex Fridman ile yayınlanan röportajda Zelensky, Cumhuriyetçinin Ukrayna'nın güvenliğinin sağlanmasında etkili olacağını söyledi. Trump, Avrupalı devletlerin de destekleyeceği müzakere edilmiş bir çözümün önünü açacak.
Görüşmenin yayınlanan tercümesine göre Zelensky, “Trump ve ben bir anlaşmaya varacağız ve (…) Avrupa ile birlikte güçlü güvenlik garantileri sunacağız ve ardından Ruslarla konuşabiliriz” dedi. “Biz ve Trump önce geliriz ve Avrupa, Ukrayna'nın tutumunu destekleyecektir.”
Zelensky Trump'a övgülerle doluydu. Ukraynalı lider, “Ona gerçekten güveniyorum ve halkımızın da ona gerçekten güvendiğine inanıyorum, böylece Putin üzerinde baskı oluşturabilecek (…) yeterli güce sahip olacak” dedi. Zelensky ayrıca Trump'ın ABD başkanlık seçimlerini rakibi Kamala Harris'e karşı Demokrat'tan “çok daha güçlü” olması nedeniyle kazandığını söyledi. Zelensky, Trump'ın “entelektüel ve fiziksel” güç gösterdiğini söyledi. “Güçlü bir ülkeye sahip olmak istiyorsanız güçlü olmanız gerektiğini göstermek önemliydi. Ve o da güçlüydü.”
00:08: Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Ukrayna'da Rusya tarafında savaşan Kuzey Kore birliklerinin ağır kayıplar verdiğini bildirdi. Zelensky'ye göre, Kuzey Koreli askerler ve Rus paraşütçülerden oluşan bir taburun tamamı imha edildi. Başkan akşam konuşmasında “Bunlar önemli kayıplar” dedi.
Raporda, Makhnivka köyü yakınlarında Ukrayna güçlerinin düşmana ağır kayıplar verdiği yoğun çatışmalara dikkat çekildi. Bilgiler başlangıçta bağımsız olarak doğrulanamaz.